Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Όταν "μυρίζει"το στόμα του παιδιού!

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο η κακοσμία αναπνοής είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στα παιδιά ( στο 15-20% των παιδιών).

Του Κώστα Κομματά, Παιδιάτρου, www.opediatrosmou.gr

Οι βασικές αιτίες μπορούν να χωριστούν σε 4 ομάδες:

Α) Τοπικές αιτίες
Β) Γενικότεροι λόγοι
Γ) Εξαιτίας λήψης φαρμάκων
Δ) Ξηροστομίας

Αναλυτικότερα οι τοπικές αιτίες είναι λόγω:
• Σήψη (μόλυνση) στο στόμα. Εννοούμε καταστάσεις με φθορά των δοντιών (τερηδόνα). Στα σάπια δόντια αναπτύσσονται μικρόβια που προκαλούν την κακοσμία.

• Σήψη (μόλυνση) στη μύτη. Εννοούμε καταστάσεις όπου τα απλά κρυολογήματα-με συνάχι, εξελίσσονται στην πυώδη ρινίτιδα (πράσινες πηχτές μύξες).

• Μόλυνση στα ιγμόρεια (ιγμορίτιδα). Η ιγμορίτιδα είναι τις πιο πολλές φορές αποτέλεσμα μόλυνσης στην μύτη που δεν αντιμετωπίστηκε με φάρμακα (αντιβιοτικά).

• Αμυγδαλίτιδα.

• Αφθώδης στοματίτιδα.

• Ατροφική ρινίτιδα στα κορίτσια της εφηβείας ,κυρίως τις ημέρες τις περιόδου. Λόγω μείωσης τις παραγόμενης βλέννας η ξηρότητα της περιοχής οδηγεί σε κακοσμία.

Τι προκαλεί κακοσμία; 

Πρόκειται για πολύ σπανιότερες καταστάσεις σε νοσήματα του στομάχου, ήπατος και νεφρών. Βέβαια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κακοσμία είναι από αέρια του στομάχου χωρίς όμως να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, αλλά απλά μια χαλάρωση της βαλβίδας ανάμεσα στο στομάχι και στον οισοφάγο.

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τα αντιισταμινικά για διάφορες αιτίες. Είναι η πλέον αγαπητή ομάδα φαρμάκων των παιδιάτρων. Σκοπός των αντιισταμινικών είναι να ''στεγνώσουν'' εκκρίσεις. Εκτός όμως από τις μύξες τα αντιισταμινικά στεγνώνουν και το σάλιο , που οδηγεί σε ξηροστομία και συνεπώς κακοσμία.

ΠΡΕΠΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ -ΟΤΑΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ- ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΥΤΗ.

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας, έχουν την συνήθεια να βάζουν μικρά παιχνιδάκια στη μύτη τους, χωρίς να το καταλάβουμε.

Μετά την πάροδο αρκετού χρονικού διαστήματος, αρχίζει μια κακοσμία (μαζί με πράσινες μύξες) που ο παιδίατρος την αντιμετωπίζει με αντιβίωση. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΕΙ ΕΑΝ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΥΞΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ Η ΤΑ ΔΥΟ ΡΟΥΘΟΥΝΙΑ.

Εάν είναι από το ένα ρουθούνι τότε να είστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΩΡΛ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ.

Αντιμετώπιση κακοσμίας!

Ανάλογα με την αιτία. Εάν πρόκειται για τερηδονισμένα δόντια, γρήγορα στον οδοντίατρο.

Αν η αιτία είναι μια μόλυνση στη μύτη ( πυώδης ρινίτιδα) ή ιγμορίτιδα τότε χρειάζεται παρατεταμένη ( πάνω από 7 μέρες) αξιόπιστη αντιβίωση. Αν πρόκειται για πιθανό ξένο σώμα, εξαγωγή του από ΩΡΛ.

Σε μερικά παιδιά μεγάλη βοήθεια προσφέρει το συχνό βούρτσισμα της γλώσσας και η χρήση στα μεγαλύτερα παιδιά αντισηπτικών διαλυμάτων.

Συχνά βοήθεια προσφέρει το μάσημα της μαστίχας, διότι οι μασητικές κινήσεις αυξάνουν τη ροή του σάλιου και βοηθούν στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών.

Τέλος, προσέχουμε την διατροφή. Χορηγούμε πολλά υγρά, όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και το σπουδαιότερο μειώνουμε σημαντικά τα λίπη των τροφών.

Πηγή: www.familylife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου