Το ένα τρίτο των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, δεν δηλώνονται στις αρχές, γεγονός που τους απαγορεύει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την φροντίδα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και την οποία επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 40% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2012 δεν καταγράφηκαν από τις αρχές της χώρας, ανεβάζοντας έτσι τον σημερινό αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που δεν "υπάρχουν στα χαρτιά" σε περίπου 230 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Γκίτα Ράο Γκούπτα, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου για τα Παιδιά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα παιδιά δεν δηλώνονται είτε επειδή δεν απαιτείται κάτι τέτοιο από τις χώρες τους, είτε επειδή οι μητέρες τους δεν το γνωρίζουν. Σε άλλες περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν μπορούν να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη διαδικασία αυτήν.
"Σημαίνει ότι... το παιδί επισήμως δεν υφίσταται. Το πιστοποιητικό γέννησης σημαίνει ότι μία κυβέρνηση αναγνωρίζει νομίμως ένα παιδί. Χωρίς αυτό, όχι μόνο το παιδί θα αποκλείεται από τις κοινωνικές παροχές, αλλά θα είναι και πιο ευάλωτο στην εκμετάλλευση", εξηγεί η Γκούπτα.
Όπως είπε η ίδια, η μη καταγραφή των παιδιών έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μην επενδύουν επαρκείς πόρους για την εκπαίδευσή τους και καθιστά τα ίδια ευάλωτα σε πρακτικές όπως ο υποχρεωτικός γάμος από την παιδική ηλικία, η καταναγκαστική εργασία και η στρατολόγησή του παιδιού ως στρατιώτη.
Τα περισσότερα μη δηλωμένα παιδιά ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στη Νότια Ασία, το 61% των βρεφών δεν είναι δηλωμένα--δηλαδή 103 εκατομμύρια παιδιά--ενώ στην υποσαχάριο Αφρική το 56% των γεννήσεων δεν καταγράφονται, γεγονός που προσθέτει επιπλέον 85 εκατομμύρια μη δηλωμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δηλωμένων γεννήσεων περιλαμβάνονται οι Σομαλία, Λιβερία και Αιθιοπία, όπου μικρότερο ποσοστό του 10% των παιδιών που γεννιούνται δηλώνονται στις αρχές.
Ενώ περισσότερες από 40% των γεννήσεων καταγράφονται στην Ινδία, στη χώρα ζει το 30% του παγκόσμιου μη δηλωμένου παιδικού πληθυσμού εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού της χώρας. Σε άλλες περιπτώσεις, τα νεογέννητα δηλώνονται αλλά χωρίς να παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης ή απόδειξη ότι δηλώθηκαν ή οι γονείς δεν μπορούν να καταβάλουν το απαραίτητο ποσό για να εξασφαλίσουν το έγγραφο.
Για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να καταγράφει περισσότερα παιδιά, η UNICEF συνεργάζεται με τις αρχές ώστε η διαδικασία να είναι ευκολότερη και περισσότερο προσβάσιμη, περιλαμβανομένης της εφαρμογής μίας υπηρεσίας δήλωσης νεογέννητων με γραπτό μήνυμα από το κινητό στο Κόσοβο και στην Ουγκάντα.
Πηγή: ΑΠΕ via Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου