Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Holly Maniatty: Η γυναίκα που μεταφράζει μουσική στη νοηματική γλώσσα

Γνωρίστε τη γυναίκα που έχει ερμηνεύσει στη νοηματική συναυλίες των Wu Tang Clan, του Killer Mike, και των Beastie Boys.

Όταν ο Killer Mike ανέβηκε στη σκηνή του φετινού φεστιβάλ Bonnaroo, πρόσεξε μια λευκή γυναίκα μέσα στο πλήθος, η οποία ράπαρε τους στίχους των κομματιών του, κουνώντας το σώμα της έντονα και κάνοντας περίεργους μορφασμούς με το πρόσωπό της. Παρόλο που ο ράπερ από την Ατλάντα έχει αρκετές λευκές γυναίκες φανς, γρήγορα κατάλαβε ότι η συγκεκριμένη ήταν διαφορετική: η Holly Maniatty δεν ήταν απλή φαν, αλλά διερμηνέας νοηματικής γλώσσας!


Ιντριγκαρισμένος από την δουλειά της, ο Killer Mike πήδηξε από τη σκηνή στην πλατφόρμα που στεκόταν η Maniatty, και άρχισε να ραπάρει, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, στίχους που επινόησε εκείνη τη στιγμή, για να δει αν η Maniatty θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ταχύτητά του. 

H Maniatty είναι, κατά την ίδια, μια αγρότισσα από το Vermont των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία όμως κατέχει πτυχία γλωσσολογίας της αμερικάνικης νοηματικής γλώσσας, και έχει κάνει σπουδές σε επιστήμες που αφορούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επίσης έχει περάσει πάνω από 50 ώρες μελετώντας όλη τη δουλειά του Killer Mike πριν από τη συναυλία. Οπότε κατάφερε να ανταποκριθεί στην ταχύτητά του, και με το παραπάνω. 

“Ήταν σαν ένα μικρό τετ-α-τετ μεταξύ καλλιτέχνη και διερμηνέα, είπε η Maniatty σε συνέντευξή της στο slate.com. “Μετά από αυτό [ο Killer Mike] γύρισε προς το πλήθος και είπε: 'Απίστευτο! Δεν έχω ξαναδεί τίποτα σαν και αυτό. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, έχω πάει παντού σε αυτή την πόλη, έχω περπατήσει όλους αυτούς τους δρόμους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί!΄”. Δείτε το σχετικό βίντεο:


Μεγαλωμένη στο Newport του Vermont, λίγο πιο νότια από τα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, η μόνη επαφή της Maniatty με τη hip hop ήταν το μουσικό κανάλι MTV. Είχε ακουστά τον Snoop Dogg, τον Puffy, τον Notorious B.I.G., αλλά μέχρι εκεί. 

Ανέκαθεν είχε ένα ταλέντο στις γλώσσες, έτσι μια μέρα, και χωρίς να το σκεφτεί πολύ, έκανε αίτηση στο πρόγραμμα Αμερικάνικης Νοηματικής Γλώσσας του Rochester Institute of Technology. Παρόλο που ήταν η μόνη μαθήτρια στη σχολή της που δεν είχε προηγουμένως καμία σχέση με τη νοηματική, η Maniatty κατάφερε να βγάλει τη σχολή μέσα σε δυο χρόνια και αργότερα να πάρει και ένα πτυχίο από το University of Rochester. Όσο καιρό ήταν φοιτήτρια άρχισε να διευρύνει τα μουσικά της ερεθίσματα, πάντα μέσα από τον χώρο της hip hop, και να ακούει σχήματα όπως οι Beastie Boys και οι Wu Tang Clan. 

Η καριέρα της ξεκίνησε όταν έπιασε δουλειά σε μια εταιρία διερμηνείας στο Rochester, και απογειώθηκε όταν οι συνάδελφοί της την ανάγκασαν να πάει σε μια συναυλία του Marilyn Manson γιατί κανείς άλλος δεν ήθελε να το κάνει. 

Η δουλειά με τον Manson ήταν η πρώτη της εμπειρία διερμηνείας μιας συναυλίας. Λίγα χρόνια αργότερα, ένας φίλος της την συνέστησε στην εταιρία Everyone's Invited, μια εταιρία παραγωγής που προσλαμβάνει διερμηνείς για φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την διευθύντρια της εταιρίας, Laura Grunfeld, η παρουσία διερμηνέων σε συναυλίες γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, αν και προς το παρόν είναι κάτι που συναντάται περισσότερο σε μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπως το Bonnaroo. 

H Maniatty σύντομα άρχισε να δουλεύει σε φεστιβάλ όπως το New Orleans Jazz Fest και το Bonnaroo, και να μοιράζεται τη σκηνή με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως ο Bruce Springsteen και οι U2, καθώς και με κωμικούς όπως ο Bob Saget. Συνολικά εργάζεται σε περίπου 60 τέτοιες εκδηλώσεις τον χρόνο.



Το 2009 η Maniatty δούλεψε στην πρώτη της μεγάλη hip hop συναυλία, κάνοντας διερμηνεία στους Beastie Boys όταν έπαιξαν στο Bonnaroo, η οποία μάλιστα ήταν και η τελευταία τους συναυλία. Η Maniatty θυμάται να λέει τότε σε έναν κωφό φαν από το Bronx, “Γεια, είμαι η Holly, είμαι από το Maine και θα είμαι η διερμηνέας σου για απόψε.” Εκείνος την κοίταξε και είπε: “Τι; Θα κάνεις διερμηνεία στη μουσική;”

Για να προετοιμαστεί για τη συναυλία, η Maniatty λέει ότι χρειάστηκε πάνω από 100 ώρες έρευνας πάνω στους Beastie Boys, αποστηθίζοντας τους στίχους τους και παρακολουθώντας παλιές τους συναυλίες. Η προετοιμασία της επίσης περιλαμβάνει και έρευνα πάνω σε νοήματα από διαφορετικές διαλέκτους για να εξασφαλίσει ακρίβεια και αυθεντικότητα στις ερμηνείες της. Ένας ράπερ από την Ατλάντα θα χρησιμοποιήσει διαφορετική αργκό από έναν που είναι από το Queens της Νέας Υόρκης, όπως επίσης και οι άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές της Αμερικής χρησιμοποιούν διαφορετικές διαλέκτους της αμερικάνικης νοηματικής γλώσσας. 

Η ερμηνεία μιας hip hop συναυλίας στη νοηματική απαιτεί πολύ περισσότερα από μια απλή μετάφραση λέξη προς λέξη. H Maniatty καλείται να περιγράψει καταστάσεις, να ερμηνεύσει συμφραζόμενα, και να πει μια ιστορία. Συχνά μιλάει δυο γλώσσες ταυτόχρονα, μια με τα χέρια της και μια με το στόμα της, αφού μερικές φορές ραπάρει κι εκείνη μαζί με τον καλλιτέχνη.


Η Maniatty, η οποία έχει και μαύρη ζώνη στο ταεκβοντο, χρειάζεται επίσης να αποδώσει έννοιες και με το σώμα της, για να καταφέρει έτσι να δώσει στα νοήματά της την ένταση που δίνει ένας ράπερ στους στίχους του. Όταν προετοιμαζόταν για τη συναυλία του Eminem, καθόταν και παρακολουθούσε βίντεο από παλιότερες συναυλίες του για να μελετήσει την κινησιολογία του. “Έχει έναν συγκεκριμένο ρυθμό κίνησης,” λέει για τον Eminem, “και αν μπορέσεις να τον μιμηθείς, φαίνεται σχεδόν σαν να είσαι εκείνος. Ο Jay-Z, από την άλλη, έχει έναν πιο πομπώδες τρόπο να ραπάρει και γενικά είναι πιο κορδωτός. Οπότε πρέπει να παρακολουθείς διαφορετικούς καλλιτέχνες και να παρατηρείς πώς κινούν το σώμα τους, γιατί όσο πιο πιστός είσαι στον τρόπο που παρουσιάζουν εκείνοι τον εαυτό τους σαν καλλιτέχνες, τόσο πιο ολοκληρωμένη θα είναι η εμπειρία που θα έχει ο κωφός που σε παρακολουθεί.” 

Φυσικά, το hip hop βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον αυτοσχεδιασμό, και όση μελέτη και να κάνει ένας διερμηνέας νοηματικής ποτέ δεν θα καταφέρει να είναι απόλυτα έτοιμος, γιατί σε μια τέτοια συναυλία μπορεί να ειπωθεί το οτιδήποτε. “Οι ράπερς αυτοσχεδιάζουν πάρα πολύ συχνά, αναγκαστικά πρέπει να μπεις στο κλίμα,” λέει η Maniatty. “Με κάποιο τρόπο ο εγκέφαλός μου συγχρονίζεται με τον ρυθμό της hip hop και καταφέρνει να επεξεργαστεί τη γλώσσα πάρα πολύ γρήγορα.”

Η Kat Murphy, μια 30χρονη από το Memphis, είναι βαρήκοη. Μπορεί να ακούσει τη μπασογραμμή αλλά όχι τους στίχους. Μαζί με τον σύντροφό της τον Melvin, ο οποίος είναι κωφός, πήγε φέτος στο φεστιβάλ Bonnaroo για τις συναυλίες των Wu Tang και του Killer Mike, και είδε τις ερμηνείες της Maniatty και για τους δυο. “Ήταν καταπληκτικό,” είπε. “Δεν έχασε ούτε ένα beat και δεν κόμπλαρε πουθενά”. Συγκεκριμένα για τη συναυλία του Killer Mike, έναν καλλιτέχνη που δεν είχε ξαναδεί, η Murphy είπε: “το σόου που ανέβασε ήταν πολύ φιλικό προς τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής, και πραγματικά κατάφερε να ενσωματώσει τους διερμηνείς μέσα σε αυτό. Είμαστε οι καινούριοι του φανς!”

Μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στη σκηνή του Bonnaroo, ο Killer Mike δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να έχει κωφούς φανς. Τελειώνοντας την συναυλία δήλωσε ότι ήταν τιμή του να έχει την Maniatty εκεί να ερμηνεύει τους στίχους του. “Αναρωτιέμαι πως καταφέρνουν να το κάνουν και μάλιστα τόσο γρήγορα,” είπε. “Είναι κάτι παραπάνω από μια τεχνική ικανότητα. Είναι μια μορφή τέχνης.”

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου