Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Λογισμικό κατά της παιδικής πορνογραφίας

Πρόσφατα το Ολλανδικό Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο (NFI) στη Χάγη ανακοίνωσε την πειραματική χρήση σε ευρωπαϊκό έδαφος ενός λογισμικού που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση κρουσμάτων παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου. Το λογισμικό είχε σχεδιαστεί από τη Μicrosoft και το Πανεπιστήμιο Darmouth το 2009, ενώ ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Hotmail το χρησιμοποιούν ήδη στις ΗΠΑ. Η πρωτοτυπία του έγκειται στην ταυτοποίηση ανήλικων θυμάτων διαδικτυακής πορνογραφίας από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Προγράμματος Εντοπισμού Θυμάτων Πορνογραφίας των ΗΠΑ (US Child Victim Identification Program).

Φωτογραφικό «DNA» στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Το software ονόματι PhotoDNΑ ενργοποιείται μέσω συστήματος αυτόματης αναζήτησης σε ένα καταγεγραμμένο από αρμόδιες αρχές φωτογραφικό αρχείο γνωστοποιημένων περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας. Ακολουθεί επεξεργασία των δεδομένων και τέλος ενδεχόμενη ταυτοποίηση όμοιων φωτογραφιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μαθηματικής ανάγνωσης των ηλεκτρονικών «γενετικών »πληροφοριών των ύποπτων φωτογραφιών.
«Όπως οι γενετικές πληροφορίες του DΝΑ διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, έτσι και το ηλεκτρονικό DΝΑ των ψηφιακών φωτογραφιών είναι μοναδικό» είπε στη DW o Γενικός Σύμβουλος Ασφάλειας της Μicrosoft-Netherlands, Τον φαν Γκέσελ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και διαφορετικές εκδοχές της ίδιας φωτογραφίας να ταυτοποιούνται επειδή το «DΝΑ» τους παραμένει ίδιο. Η διαδικασία γίνεται ωστόσο πολυπλοκότερη έως ακατόρθωτη, όταν έχει τροποποιηθεί το «γενετικό» προφίλ των φωτογραφιών μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων, κοινών στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Βάσεις για αποτελεσματικότερη έρευνα στο μέλλον

O καθηγητής Έρβιν φαν Έικ από το NFI είναι αισιόδοξος για το μέλλον της δίωξης ηλεκτρονικου εγκλήματος. Το πρόγραμμα βέβαια λειτουργεί ακόμη πιλοτικά και έχει αρκετά στοιχεία που χρήζουν τελειοποίησης μέχρι να εντοπίζει όσο το δυνατόν περισσότερες αντίστοιχες εγκληματικές ενέργειες. Το PhotoDNA αποτελεί, σύμφωνα με τον φαν Έικ, μόνο την αρχή.
Το NFI ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι στους άμεσους στόχους του είναι η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς αρμόδιους φορείς. Επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί ανάλογο πρόγραμμα και για τον εντοπισμό σχετικών βίντεο. Σε κάθε περίπτωση, απώτερος σκοπός των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα φορέων είναι τα αποτελέσματα που θα αποφέρει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία σε σχετικές δίκες.

Πηγή: Deutsche Welle via Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου