Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας από τη Google

Σε μια εποχή που σε ποσοστό 80% τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον συναρπαστικό, αλλά αχαρτογράφητο κόσμο του Διαδικτύου, η Google αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για όλη την οικογένεια δημιουργώντας το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας. «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς για τα διαθέσιμα εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης, καθώς και να τους βοηθήσουμε να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια ασφαλή εμπειρία στο Διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Διονύσης Κολοκοτσάς, Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google.

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την προστασία των παιδιών από ηλεκτρονικές απάτες, παρενοχλήσεις και ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου, τόνισαν στην παρουσίαση του Κέντρου Οικογενειακής Ασφάλειας έξι φορείς που έχουν αφιερώσει τις δράσεις τους στην υποστήριξη των παιδιών και της οικογένειας. Ο Συνήγορος του Παιδιού, το SafeLine, το Saferinternet.gr, το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού και η Unicef αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία της Google και στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά της.

Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την πραγματική έκταση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα παιδιά στον παγκόσμιο ιστό. Από εκείνα που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το 34% των ηλικιών 8-15 έχουν μπει στην διαδικασία να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω Ιντερνετ, στοιχείο αναμφίβολα ανησυχητικό. Ερευνα σε παιδιά Ε' και ΣΤ' δημοτικού με πρόσβαση στο Διοδίκτυο, δείχνει ότι σε ποσοστό 34% σερφάρουν χωρίς την επίβλεψη των γονιών, ενώ μόλις σε ποσοστό 7% βρίσκονται πάντα υπό γονικό έλεγχο.

Ακόμη πιο συνταρακτικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά κάτω των 13 ετών και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες τυπικά δεν επιτρέπεται να διαθέτουν προφίλ. Κι όμως, το ένα στα 100 νήπια διαθέτει facebook, ενώ για τα παιδιά δημοτικού το ποσοστό ανέρχεται στο 46%. «Μόνο η βιομηχανία της τεχνολογίας μπορεί να θέσει αυστηρά όρια πρόσβασης για τους ανήλικους στα κοινωνικά δίκτυα, να κλείσει sites και να προστατεύσει τα παιδιά από ακατάλληλο υλικό. Αυτό κάνει την πρωτοβουλία της Google πολύ σημαντική για την ασφαλή πλοήγηση» τόνισε η κυρία Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι σαν «μετανάστες» σε αυτό τον νέο κόσμο του Διαδικτύου, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, κ.Λάμπρος Κανελλόπουλος, και πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς για να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. «Οταν μια μέλλουσα μαμά μέσα στη χαρά της ανεβάζει στο facebook ακόμα και το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού της, πώς περιμένουμε από το παιδί να προστατεύσει τα προσωπικά του δεδομένα αύριο στον χώρο του Διαδικτύου»αναρωτήθηκε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, η διάχυση των social media στις νεαρές ηλικίες φτάνει το 79% για παιδιά από 13 - 17 ετών, ενώ για ηλικίες από 35 - 54 μόλις το 15% επισκέπτεται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι τα μεν παιδιά χρήζουν προστασίας, οι δε γονείς έχουν συνεχή ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης. 

«Το τείχος προστασίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας δεν χτίζεται με απαγορεύσεις» τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μιχάλης Κοντογιάννης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.
Τα όπλα των γονιών για την διαχείριση της online εμπειρίας των παιδιών

Το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας της Google εξοπλίζει γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τα ίδια τα παιδιά με διάφορα εργαλεία και στοιχεία ελέγχου για να αισθάνονται πιο ήρεμοι και ασφαλείς για όσα θα συναντήσουν τα παιδιά όταν κάνουν βόλτα στον «αχαρτογράφητο» κόσμο του Διαδικτύου.

«Οπως όταν τα παιδιά βγαίνουν βόλτα στην πόλη και τους λέμε πού μπορούν να κινηθούν και ποια μέρη δεν είναι κατάλληλα, έτσι μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση των παιδιών σε ανεπιθύμητες σελίδες ή περιεχόμενο στην αναζήτηση που κάνουν στο Google και το YouTube ακόμα και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου» εξήγησε ο κ. Κολοκοτσάς. Στην σελίδαwww.google.gr/familysafety οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν χρήσιμες συμβουλές, καθώς και οδηγίες βήμα βήμα για να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία, τα οποία είναι:

• Η ασφαλής αναζήτηση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και από το κινητό τους, έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο ιστοτόπων οι οποίοι περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και για την κατάργησή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης

• Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τη ρύθμιση της Ασφαλούς Αναζήτησης με έναν κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το Κλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης

• Επιπλέον, διατίθενται Οδηγίες Κοινότητας για το YouTube, οι οποίες περιγράφουν τον τύπο του περιεχομένου που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο

• Μέσω του συστήματος αξιολόγησης περιεχομένου, παρέχεται στον χρήστη η επιλογή κατάλληλων επιπέδων προβολής περιεχομένου και κοινής χρήσης πληροφοριών μέσω εφαρμογών που λαμβάνονται από το Android Market.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου