Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Διατριβή: Ειδική Αγωγή και Κοινωνική Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία: Διερεύνηση των κοινωνικών αναπαραστάσεων του προσωπικού και των γονέων δύο σχολείων ειδικής αγωγής της Θεσσαλονίκης

Στόχο της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση των αναπαραστάσεων του προσωπικού δύο σχολείων ειδικής αγωγής της Θεσσαλονίκης καθώς και των γονέων των παιδιών που φοιτούν σε αυτά αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης της ειδικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, την μελέτη ενδιαφέρει η κριτική θεώρηση του θεσμού του «ειδικού σχολείου», του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται, των σκοπών που υπηρετεί και των παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής πράξης. Παράλληλα, προσεγγίζει ζητήματα που αφορούν στη σχολική και την κοινωνική ένταξη των μαθητών με αναπηρία. Η μελέτη βασίστηκε σε ένα ποιοτικό ερευνητικό σχέδιο με κύριες μεθόδους τη συμμετοχική παρατήρηση και την ημιδομημένη συνέντευξη με συμμετέχοντες γονείς και εργαζόμενους του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι αδυναμίες στην οργάνωση της ειδικής αγωγής αποτελούν πτυχή του ευρύτερου αιτήματος για μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός νέου σχολείου για όλους τους μαθητές. Ο βαθμός στον οποίο η αλλαγή σχετίζεται με την εισαγωγή νέων αποτελεσματικότερων διαδικασιών στη λειτουργία του σχολείου ή εξαρτάται από τα πρόσωπα που κάθε φορά στελεχώνουν την εκάστοτε σχολική μονάδα, αποτέλεσε κυρίαρχο δίλημμα στη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί η αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική πράξη, δηλαδή μεταξύ των μελών του προσωπικού αλλά και των τελευταίων με τις οικογένειες των μαθητών, αξιολογήθηκε ως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού εγχειρήματος.

The purpose of the research presented is to examine the social perceptions of the staff and the parents of two special schools of Thessaloniki. The research is interested in a critical approach of special schools as institutions, emphasizing on the aims they set and the factors related with the efficacy of education in general. Moreover, the research approaches issues related to school and social integration of students with disabilities. The design was based on qualitative methodology using naturalistic observation and semi-structured interview. The results show that the organizational deficits of special education are only a part of the more general request for a new school for all students. According to the participants, the cooperation between the members of the school community, including trainers, parents and students, was estimated as an important factor in the process of change.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου