Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Παιδική δουλεία για τα σέξι εσώρουχα

Μικρά παιδιά στην Αφρική μαζεύουν το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για τα εσώρουχα της εταιρείας Victoria's Secret. Σ' ένα μακροσκελές ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Καμ Σίμσον, το πρακτορείο Bloomberg περιέγραψε την πραγματικότητα της εργασίας ανηλίκων στις βαμβακοφυτείες της Δυτικής Αφρικής και κατήγγειλε ότι πίσω από το Πρόγραμμα Δίκαιου Εμπορίου στην Μπουρκίνα Φάσο (Fair Trade Programme in Burkina Faso) επικρατεί κατάσταση πραγματικής δουλείας. Η αμερικανική εταιρεία σέξι εσωρούχων Victoria's Secret κατηγορείται πως αγοράζει αφρικανικό βαμβάκι που μαζεύουν παιδιά υποχρεωμένα να δουλεύουν χωρίς πληρωμή.
Το 2007 η Victoria's Secret δημιούργησε την «Burkina fashion», μια σειρά εσωρούχων που κατασκευάζονταν αποκλειστικά με υλικά τα οποία ήταν προϊόντα δίκαιου εμπορίου και αλληλεγγύης με την Αφρική. Ο δημοσιογράφος Σίμσον πέρασε έξι εβδομάδες σε μια φυτεία βαμβακιού στο Μπενβάρ, στην Μπουρκίνα Φάσο, η οποία προμηθεύει την αμερικανική πολυεθνική. Διαπίστωσε πως όχι μόνον εργάζονται εκεί πολλά παιδιά όλη μέρα χωρίς να πληρώνονται, αλλά συχνά τα παιδιά αυτά υφίστανται ξυλοδαρμούς.

Χρησιμοποιείται και βία
Στο ρεπορτάζ του περιγράφει μια συνηθισμένη ημέρα της 13χρονης Κλαρίς Καμπίρε, η οποία μαζεύει το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για «τα σλιπ με τις ραβδώσεις τύπου ζέβρας που πωλούνται έναντι 8,5 δολαρίων στην μπουτίκ της Victoria's Secret στο Ουότερ Τάουερ Πάλας του Σικάγο». Όταν η Κλαρίς δεν δουλεύει αρκετά γρήγορα, ο Βικτοριέν Καμπούλε, εξάδελφος και εργοδότης της, τη δέρνει άγρια με μια βέργα: «Όταν φαίνομαι εξαντλημένη, πλησιάζει και με δέρνει», λέει η Κλαρίς και ο Βικτοριέν Καμπούλε το επιβεβαιώνει: «Αν δεν βάλω το κορίτσι να δουλέψει, πώς θα τελειώσει η δουλειά; Μερικές φορές τη δέρνω, αλλά μόνον όταν της ζητάω να κάνει κάτι και δεν το κάνει».

Στο ρεπορτάζ του, ο Σίμσον επικρίνει κυρίως τον οργανισμό Fairtrade International, ο οποίος οφείλει να εποπτεύει το εμπόριο και να αποτρέπει την εκμετάλλευση, διότι η εν λόγω αγροτική εταιρεία που χρησιμοποιεί παιδιά είναι πιστοποιημένη ως επιχείρηση δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Ο Fairtrade International υποστήριξε πως «κανένα σύστημα πιστοποίησης δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση παιδικής εργασίας». Ο όμιλος Limited Brands, στον οποίο ανήκει η Victoria's Secret, ανακοίνωσε πως ερευνά την υπόθεση...

Πηγή: Νέα via Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου