Οι γονείς έχουν δικαίωμα να δίνουν στα παιδιά τους όποιο (και όσα) επώνυμο επιθυμούν, καθώς απαγορεύεται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρακάμπτουν τις συνήθειες και την οικογενειακή παράδοση των υπηκόων τους, που έχουν διαφορετική ιθαγένεια και κατοικούν σε αυτά.
Αυτό αποφάσισε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με στόχο την προστασία και τη συνοχή της οικογένειας, καθιστώντας ουσιαστικά απαράβατη (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) την αρχή της σταθερότητας του οικογενειακού επωνύμου στα ανήλικα τέκνα. Οπως επισημαίνεται, με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεται και «ο κίνδυνος σύγχυσης σχετικά με την ταυτότητα και την καταγωγή των ατόμων».
Σε περίπτωση που κράτος-μέλος θέσει σχετικό εμπόδιο σε άλλο της Ενωσης, τότε θα προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι δυσμενείς διακρίσεις των πολιτών, ενώ παράλληλα προστατεύεται η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής. Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, το επώνυμο αλλά και ο αριθμός (δύο ή και παραπάνω) επωνύμων στα παιδιά που έχουν διπλή ιθαγένεια δεν καθορίζεται από τη διοικητική αρχή κράτους-μέλους στο οποίο κατοικούν, καθώς αυτό οφείλει να σέβεται τη σχετική επιθυμία των γονιών τους. Οπως σχολίαζαν δικαστικές και νομικές πηγές, με την εν λόγω απόφασή του το ΔΕΚ επεκτείνει τη δικαιοδοσία του και στα οικογενειακά θέματα των κρατών-μελών, με σαφές κίνητρο τον περιορισμό της κρατικής παρεμβατικότητας σε ζητήματα του οικογενειακού δικαίου.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου