Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

21 σημάδια ότι είσαι διευθυντής-τρια του 21ου αιώνα...


οκ, test για όλους και πάνω απ' όλα για τον εαυτό μου. Ας ξεκινήσουμε τη χρονιά με στόχους που θέλουμε να πετύχουμε...

Πόσο "διευθυντής-τρια του 21ου αιώνα" είμαι, είσαι, είναι;
1. Ξέρεις ότι τα αρχικά PLN σημαίνουν Personal Learning Network και επικοινωνείς και συνεργάζεσαι καθημερινά με το δικό σου (οκ)

2. Χρησιμοποιείς το twitter για να βρίσκεις και να μοιράζεσαι πηγές, να συμμετέχεις σε διεθνείς συζητήσεις για την εκπαίδευση, να κάνεις ανακοινώσεις για εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές που ακολουθείς (οκ)

3. Κάνεις εικονικές συναντήσεις με διδακτικό προσωπικό και γονείς μέσω του εργαλείου του Google+ Hangout (ε, η αλήθεια είναι ότι έκανα πριν τις γιορτές με 2 φίλους νυχτιάτικα και πολύ το ευχαριστήθηκα. Δεν επεκτάθηκε σε εργασιακό χώρο ακόμα.)

4. Έχεις αντικαταστήσει τη ντουλάπα με τους φακέλους του γραφείου σου με το Dropbox... και έχεις πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά έγγραφα από παντού (να ενημερώσουμε και τη Διεύθυνση μόνο να μη μας στέλνει εγκυκλίους, χα χα. Ναι, όμως, το dropbox είναι εργαλείο καλό).

5. Το σχολείο σου δίνει κίνητρα (υπολογιστές, δίκτυο, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές) ώστε να μη χρησιμοποιείται χαρτί για να μειωθεί το κόστος σε εκτυπώσεις και φωτοτυπίες (γκουχου, γκουχου, όχι ακόμα, οι φωτοτυπίες και μέχρι πρόσφατα λόγω απουσίας βιβλίων, αγωνίας γονέων κλπ, τα φωτοτυπικά αγκομαχούσαν και αγκομαχούν).

6. Διατηρείς ιστοσελίδα, ιστολόγιο, σελίδα του facebook και twitter λογαριασμό για το σχολείο σου, τα οποία ενημερώνεις τακτικά με τα τελευταία νέα, εκδηλώσεις, δράσεις, ανακοινώσεις προς ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών (ναι, οκ, όχι όλα μαζί, αλλά ναι).

7. Όχι μόνο επιτρέπεις αλλά και πλήρως υποστηρίζεις την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων μέσα στο σχολείο (ναι, το υποστηρίζω αλλά δεν έχω δίκτυο παντού, ούτε υπολογιστές σε κάθε αίθουσα, -η αίθουσα υπολογιστών είναι διδασκαλίας μόνιμη, με αρχαίο υλικό και εκπαιδευτικούς πρόθυμες μεν, που θέλουν λίγο επιμόρφωση σε αυτό)

8. Ενθαρρύνεις τους εκπαιδευτικούς να βρίσκουν και να αξιοποιούν όλες τις δωρεάν εφαρμογές για την ηλικία των μαθητών του σχολείου, ειδικά ebooks και εκπαιδευτικά webinars (εννοείται, ναι, μακάρι - οι παραπάνω δυσκολίες ισχύουν)

9. Κάνεις δημόσιες σχέσεις και ψάχνεις για χορηγούς που θα ενισχύσουν οικονομικά το σχολείο για τεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό από τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική κοινότητα (φυσικά, ήδη έχουμε ξεκινήσει, δεχτήκαμε δωρεά 2 υπολογιστών και θέλουμε δίκτυο σε όλο το σχολείο, υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες)

10. Παρακολουθείς webinars, διαβάζεις ιστολόγια, κάνεις tweets και ενημερώνεσαι πάνω στις τελευταίες τάσεις και θεματικές της εκπαίδευσης (οκ, οκ)

11.Ενθαρρύνεις το σύλλογο διδασκόντων να πειραματίζεται και να επιλέγει τεχνολογίες πληροφόρησης, επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης (οκ)

12. Ο σχολικός προγραμματισμός σχεδιάζεται μέσω Google Docs και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετέχουν σχολιάζοντας, τροποποιώντας, προτείνοντας, αλλάζοντας (όχι, δυστυχώς, έχουμε λίγο δρόμο μέχρι εκεί)

13. Οργανώνεις ημερίδες Επαγγελματικής Ανάπτυξης! Συμμετοχική, ευχάριστη ημερίδα για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ή ενθαρρύνεις τους εκπαιδευτικούς σου να παρακολουθούν τέτοιες (το δεύτερο είναι σίγουρο αλλά και το πρώτο φαίνεται εξαιρετική ιδέα -στα προσεχώς)

14. Συνεργάζεσαι τακτικά με μέλη ΔΕΠ και επικοινωνείς μέσω Google Docs και άλλων εργαλείων (ε, όχι εύκολα)

15. Οι διαδραστικοί πίνακες έχουν αντικαταστήσει ουσιαστικά κάθε βιντεοπροβολέα στην τάξη (όχι αλλά η ελπίδα ... τελευταία, κάθε προσφορά δεκτή)

16. Με το που μπαίνουν στο σχολείο, οι μαθητές σιγουρεύονται ότι έχουν μαζί τους τα κινητά και μάλιστα ... ανοιχτά! (εδώ γελάνε... η Άννα το ξέρει;)

17. Συγκεντρώνεις παρατηρήσεις, δράσεις και ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών και των δραστηριοτήτων των τάξεων με ερωτηματολόγια Google forms (εντάξει, έχουμε μια απόσταση μέχρις εδώ)

18. Ο προυπολογισμός για τον τεχνολογικό εξοπλισμό υπερβαίνει τον προυπολογισμό για τα βιβλία... (ο ποιος;)

19. Οι υπολογιστές του σχολείου είναι σε όλα τους ενημερωμένοι, σε λογισμικά, εργαλεία, εφαρμογές, quicktime, java κλπ. (εμ, λείπει βέβαια η βασική μονάδα αλλά δε βαριέσαι, η ελπίδα...)

20. Το σχολείο καλύπτει την εγγραφή των εκπαιδευτικών σε περιοδικά επιστημονικά τεχνολογικού ενδιαφέροντος (χμ)

21. Έχεις ήδη κάνει like, tweet, post, ή mail το παρόν άρθρο!!!

12/13 στα 21 δεν είναι πολύ κακό σκορ αν σκεφτείς ότι τα υπόλοιπα 4-5 είναι μέσα στους επόμενους στόχους και στα wannabe χαρακτηριστικά του σχολείου!!!
Η σειρά σας τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου