Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οι απόφοιτοι συσπειρώνονται για να μη γνωρίσουν την ανεργία

Χθες βράδυ, σε ένα μπαρ του κέντρου της Αθήνας, παλιοί φίλοι ξαναέσμιξαν. Είπαν τα νέα τους, κάποιοι έδειξαν τις φωτογραφίες του γάμου, άλλοι και των παιδιών τους -«μεγαλώσαμε ρε»-, συζήτησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους. Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια δεν έχουν αφήσει κανέναν ανέγγιχτο. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, οι επαγγελματικές κάρτες που άλλαζαν χέρια -«θα μιλήσουμε», «να κανονίσουμε οπωσδήποτε έναν καφέ»- σχημάτιζαν μια ιδιότυπη αλυσίδα ασφαλείας.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων δικτύωσης που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα. «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βλέπουμε την ανάγκη συσπείρωσης μεταξύ μας», γράφουν στη σχετική ανακοίνωση. «Πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, κρύβονται πολλές ευκαιρίες. Στον σύλλογο αποφοίτων πιστεύουμε πως στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει και στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε είναι οι άνθρωποι που έχουμε κοντά μας και οι σχέσεις που δημιουργούμε. Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δυσκολίες και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες». Των Ελλήνων οι κοινότητες και οι... γνωριμίες.

Για την κ. Μαριάννα Μακρή από τον Σύλλογο Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη, η καλύτερη μέθοδος είναι το παλιό καλό «στόμα με στόμα». «Η δημιουργία εκδηλώσεων για τη δικτύωση των αποφοίτων μας είναι στα άμεσα σχέδια του συλλόγου λόγω των συνθηκών, ωστόσο ήδη λειτουργεί άτυπα μια τέτοια “υπηρεσία”», λέει στην «Κ». «Εάν κάποιος μας πει ότι έχει μείνει χωρίς δουλειά ή κάποιος ότι ψάχνει συνεργάτες ή ακόμα και αν μάθουμε ότι μια εταιρεία αναζητεί υπαλλήλους, θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο άμεσα. Οπως και να το κάνεις, ο σύλλογος αποφοίτων είναι μια μικρή κοινωνία. Τι νομίζατε, επειδή πήγαμε σε ιδιωτικό σχολείο δεν θα ζούσαμε τα ίδια προβλήματα;». Το έργο του πάντως γίνεται όλο και πιο δύσκολο. «Δυστυχώς, η ανεργία εξαπλώνεται και δη σε μεσήλικες. Γυναίκες, οι οποίες μπορεί να ήταν διευθύντριες προσωπικού σε μια επιχείρηση, χάνουν τη δουλειά τους στα 45 τους. Είναι πολύ δύσκολο να βρουν κάτι, ακόμα και με τη βοήθειά μας. Εδώ δυσκολευόμαστε να βρούμε δουλειά σε 30άρηδες...».

Γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργεί ανάμεσα στους αποφοίτους του, το Κολλέγιο Αθηνών ενισχύει τις προσπάθειες λόγω της οικονομικής κρίσης. «Κάθε χρόνο διοργανώνουμε ημέρες δικτύωσης για κάθε επαγγελματικό κλάδο ξεχωριστά, ωστόσο πρόκειται να ενεργοποιηθούμε περαιτέρω», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Καρούσος, διευθυντής του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ). Οπως λέει, σύντομα ο σύλλογος θα λειτουργήσει γραφείο εξεύρεσης εργασίας, μέσω του οποίου οι απόφοιτοι θα μπορούν να αναζητούν δουλειά, συνεργασία, εργαζομένους κ.ο.κ. «Οπως όλοι, έτσι και οι απόφοιτοί μας πλήττονται από την οικονομική κρίση».

Πολλές είναι οι αιτήσεις που διεκπεραιώνει το τελευταίο διάστημα και το Γραφείο Εργασίας που λειτουργεί στον Σύλλογο Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. «Ολο και περισσότεροι είναι οι απόφοιτοί μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ζωή», αναφέρουν εκ μέρους του συλλόγου στην «Κ». «Επιστημονικοί κλάδοι, όπως για παράδειγμα οι πολιτικοί μηχανικοί που εργάζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο λίγα μπορούμε εμείς να κάνουμε γι’ αυτούς. Αντίθετα, σημαντική βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε σε άλλες ειδικότητες που σήμερα πλήττονται από την κρίση, όπως οι υπάλληλοι γραφείου».

Το σκεπτικό

Λίγο πριν ξεκινήσει για τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, ο Νώντας Βιρβιδάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, εξηγεί στην «Κ» το σκεπτικό πίσω από τις ημέρες δικτύωσης. «Μπορεί να λειτουργούμε εδώ και καιρό Κέντρο Επαγγελματικής Διασύνδεσης στον σύλλογο, αλλά οι καιροί απαιτούσαν την περαιτέρω ενεργοποίησή μας. Τέτοιες εκδηλώσεις, όπου χαλαρά μπορούμε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και ανησυχίες πίνοντας ένα ποτό, πιστεύω ότι μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά. Είναι σημαντικό, γιατί η ανασφάλεια είναι διάχυτη. Ο κόσμος βλέπει μειώσεις στον μισθό, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που δυσκολεύονται πολύ ή αδυνατούν να βρουν δουλειά...». Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοργάνωση εκδηλώσεων δικτύωσης ήταν απαίτηση των ίδιων των «παλιών συμμαθητών». «Το ζητούσαν, μας το έλεγαν σε κάθε ευκαιρία. “Καλός ο χαβαλές και οι εκδρομές”, έλεγαν, “αλλά τώρα που τα πράγματα ζορίζουν, τώρα σας θέλουμε κοντά”».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου