Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδρύονται 3 νέα Κέντρα Αξιολόγησης Αναπήρων

Τρία Κέντρα Αξιολόγησης Αναπήρων αναμένεται να ιδρυθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, τα οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν περίπου 15 χιλιάδες άτομα με αναπηρία, αναφορικά με την ποσόστωση τους για διορισμό στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκε το πρωί το νέο οίκημα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ), στα Λατσιά και συζήτησε με τους αρμόδιους θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Τμήματος και στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
O Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε ότι το νέο αυτό Τμήμα, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, συνεχίζει να στελεχώνεται, προσθέτοντας ότι είναι υπό πρόσληψη ακόμη 15 λειτουργοί και βοηθοί.

Είπε επίσης ότι στο Τμήμα έχουν ανατεθεί νέοι ρόλοι, οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ως απόρροια της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και λόγω των πολλών και διαφόρων κατηγοριών αναπήρων που υπάρχουν στην Κύπρο.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι ευχαριστημένη από τον ταχύ τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΤΚΕΑΑ. «Αρχισε καλά το Τμήμα αυτό και θα συνεχίσει καλά, γιατί έχει τη στήριξη και του Κράτους και της Βουλής και των Αναπήρων», είπε ο κ. Φυττής και συμπλήρωσε ότι στόχος του ΤΚΕΑΑ είναι να λειτουργήσει προς όφελος της ευημερίας των αναπήρων, ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε κάποιες «γκρίζες ζώνες», όσον αφορά τη σύσταση των Πολυθεματικών Επιτροπών αξιολόγησης των αναπήρων και στη διαβούλευση στην οποία επιμένει η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) για κάθε θέμα.

Όπως είπε, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει η δυσκολία εξεύρεσης γιατρών, ως μέλη των Πολυθεματικών Επιτροπών, οι οποίοι εξετάζουν τον βαθμό αναπηρίας, με σκοπό να δοθεί στους ανάπηρους η ποσόστωση για το διορισμό τους στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυσκολία εξεύρεσης γιατρών, ο κ. Φυττής είπε ότι το νέο Σύστημα Αξιολόγησης, που φέρει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα διευκολύνει το έργο των Επιτροπών.

Η Διευθύντρια του ΤΚΕΑΑ Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή, είπε από την πλευρά της ότι το νεοσύστατο Τμήμα λειτουργεί με αποσπάσεις και εναλλάξιμο προσωπικό, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει μόνιμες θέσεις στελέχωσης.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και ανέφερε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος του έτος «να είμαστε πιο πολλοί και πιο δυνατοί», συμπληρώνοντας ότι οι δεκαπέντε λειτουργοί του Τμήματος «ξεπερνούν και τα όρια τους», κάνοντας ότι είναι δυνατόν.

Είπε ότι με τη Σύμβαση του ΟΗΕ, δίνεται ένας επιπρόσθετος ρόλος στη Βουλή και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να παρακολουθεί ανεξάρτητα και να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις κάθε κρατικής υπηρεσίας που ασχολείται με τα άτομα με αναπηρία, προωθώντας την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και η νομική της ισχύ ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2011.

Σκοπός της Σύμβασης είναι να προάγει, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και να προάγει το σεβασμό για την εγγενή αξιοπρέπειά τους.

Το ΤΚΕΑΑ ετοίμασε το 2010 εσωτερικούς κανονισμούς, που εγκρίθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, για τη λειτουργία των Πολυθεματικών Επιτροπών για την αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρίες, μέσω της αγοράς υπηρεσιών ιατρών και άλλων επαγγελμάτων υγείας

Το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας, σχεδιάζεται στη βάση του προτύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την προοπτική να δημιουργήσει μια ορθή, επιστημονική και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την αναπηρία στην Κύπρο, που θα επιτρέψει τη στόχευση των παρεμβάσεων της Πολιτείας για την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΚΕΑΑ, με την εφαρμογή του νόμου το 2010, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 28 άτομα με αναπηρίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πλήρωσης θέσεων για διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία.

Στην ΕΕ ένας στους έξι πολίτες έχει κάποια αναπηρία, από ήπια έως πολύ σοβαρή, με αποτέλεσμα 80 εκατομμύρια άτομα να μην μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική και κοινωνική ζωή, λόγω εμποδίων από το περιβάλλον τους και εμποδίων συμπεριφοράς.

Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου