Ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης αυξάνεται σημαντικά στις γυναίκες που γεννούν με καισαρική, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μάλιστα είναι ακόμη μεγαλύτερος σε όσες υποβάλλονται σε καισαρική από επιλογή και όχι επειδή συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.
Το καμπανάκι αυτό κρούουν προς τις εγκύους ειδικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ-Μινγκ στην Ταϊβάν οι οποίοι μελέτησαν περισσότερες από 10.000 μητέρες στη χώρα.
Κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους οι γυναίκες που δεν έφεραν στον κόσμο το παιδί τους με καισαρική είχαν ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη. Στην περίπτωση που η καισαρική επιλεγόταν από τη γυναίκα για άλλους «πρακτικούς» και όχι ιατρικούς λόγους, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος κατά 48% σε σύγκριση με το εάν η καισαρική διεξαγόταν στο πλαίσιο ιατρικής ανάγκης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σύνδεση μεταξύ καισαρικής και επιλόχειας κατάθλιψης οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάρρωση από τη διαδικασία της καισαρικής είναι μεγαλύτερη για τη γυναίκα σε σύγκριση με τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Υποθέτουν επίσης ότι μπορεί να έχει συγχρόνως τη «ρίζα» της στο γεγονός ότι η γυναίκα διακατέχεται από ένα αίσθημα αποτυχίας και απώλειας ελέγχου όταν αφήνει τη διαδικασία του τοκετού στα χέρια των χειρουργών.
Ευρωπαϊκή πρωτιά στις καισαρικές για την Ελλάδα
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους δύο τοκετούς διενεργείται με καισαρική τομή (ποσοστό 47,3%) τη στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 18%. Για ποιον λόγο η χώρα μας κρατά αυτήν την «αρνητική» ευρωπαϊκή πρωτιά στις καισαρικές; Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι η «βιομηχανοποίηση» του τοκετού βολεύει τόσο τους γιατρούς που μπορούν να διεξαγάγουν πολύ περισσότερες προγραμματισμένες γέννες μέσα στο 24ωρο, όσο και αρκετές γυναίκες που είτε θέλουν λόγω αυστηρού προγράμματος να γνωρίζουν πότε θα γεννήσουν είτε φοβούνται τις ωδίνες του τοκετού.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι μαιευτήρες ακολουθούν την τακτική της «αμυντικής ιατρικής» υποβάλλοντας τις εγκύους σε καισαρική ώστε να μην έχουν προβλήματα με τον νόμο εάν υπάρξουν επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό. Και μέσα σε όλα αυτά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες πλέον γεννούν στην Ελλάδα σε μεγάλη ηλικία (ένα σεβαστό ποσοστό εξ αυτών έχει μάλιστα υποβληθεί προηγουμένως σε εξωσωματική γονιμοποίηση) αυξάνει τις πιθανότητες διενέργειας καισαρικής. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία πενταετία οι μισές γεννήσεις ετησίως στη χώρα μας αφορούν γυναίκες ηλικίας 30 ως 38 ετών.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου