Από τις 27 έως τις 29 Μαΐου οι ηγέτες του αναπηρικού κινήματος συναντήθηκαν για την 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) στη Βουδαπέστη. Μεταξύ όλων των σημαντικών θεμάτων, οι 200 συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της διασφάλισης από την Ευρωπαϊκή ʽΈνωση της ελευθερίας της ΔΙΑκίνησης για όλα τα άτομα με αναπηρία.
«Συνεργασία, Διαβούλευση και Συμμετοχή - οι θεμέλιοι λίθοι μιας δημοκρατικής κοινωνίας, τα θεμέλια της Ευρώπης! Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα λάβουν μέτρα που μας αφορούν, χωρίς τη συνεργασία μας: Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Φόρουμ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. «Αυτό», τόνισε, «είναι ένα από τα πιο ισχυρά μηνύματα που θα πρέπει να στείλει αυτή η Συνέλευση από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες και σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών».
Το επόμενο πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς στη Συνέλευση ήταν η Ελεύθερη ΔΙΑκίνηση των ατόμων με αναπηρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πολιτών της. Όμως, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όταν ταξιδεύουν ή πρόκειται να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το αναπηρικό κίνημα συζήτησε και πρότεινε τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η ΕΕ θα βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Το σημαντικό ζήτημα της προσβασιμότητας για όλους εξετάστηκε από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φόρουμ Rodolfo Cattani, τόνισε: «Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, σχετικά με τις διάφορες πτυχές της προσβασιμότητας. Οι ανάγκες δεν είναι καθολικές, αλλά τα δικαιώματα είναι. Και κανείς δεν μπορεί να απολαύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία δεν έχει πρόσβαση».
Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα
Η καθολική προσβασιμότητα συνεπάγεται μια δεσμευτική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα. Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο για την προσβασιμότητα και την ισχύουσα νομοθεσία στην ΕΕ. Πάνω σε αυτό το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2012 μια Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα, που θα καθορίζει το γενικό πλαίσιο για δυνατότητα πρόσβασης στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος είναι να συμπεριλάβει και να ακούσετε το αναπηρικό κίνημα κατά την προετοιμασία αυτής της Νομοθεσίας.
Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προσβασιμότητας να πάρει τη μορφή Οδηγίας. Αυτό θα καθορίσει ρητά την υποχρέωση προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς, αλλά θα αφήσει στα κράτη μέλη επαρκή ελευθερία να λάβουν υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά τους.
Ένα άλλο εργαλείο για τη βελτίωση της πραγματικά ελεύθερης κυκλοφορίας θα είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Κινητικότητας. Αυτό θα διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των κρατών - μελών, μιας και στον κάτοχο αυτής της Κάρτας θα αναγνωρίζονται τα ίδια οφέλη οπουδήποτε στην Ευρώπη. Υπό την έννοια αυτή, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα θα γίνει το μέσο και η Κάρτα Κινητικότητας το εργαλείο για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων με αναπηρία.
Κρίση: Νοιώθοντας το βάρος
Η κρίση μας πλήττει σκληρά στην Ευρώπη. Τα μέτρα λιτότητας προκαλούν πλέον ανησυχητικές καταστάσεις για τα άτομα με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης υποστήριξε σθεναρά ότι «δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την κρίση και το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστεί για να εξασφαλίσει ότι 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία δεν είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν»!
Πηγή: ΕΣΑμεΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου