Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Δραστηριότητες για παιδιά με αυτισμό.

Το πιο σημαντικό είναι οι δραστηριότητες που επιλέγετε να είναι διασκεδαστικές για το ίδιο το παιδί και όχι απλά διδακτικές. Δείτε τι αρέσει στο παιδί σας και προσαρμόστε το ανάλογα, έτσι ώστε να μην είναι μια καταναγκαστική δραστηριότητα, αλλά μια εποικοδομητική ενασχόληση.

Μουσική
Η μουσική σε οποιαδήποτε μορφή της (είτε απλά ακούγοντας, είτε τραγουδώντας, είτε παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο) μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μάθηση ενός παιδιού με αυτισμό. Οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να μάθουν στο παιδί συγκεκριμένες συμπεριφορές συσχετίζοντάς τις με συγκεκριμένα είδη μουσικής. Για παράδειγμα, εντολές όπως “μπείτε στη γραμμή” ή “σηκωθείτε” ή “κάντε ησυχία” μπορούν να συνδυαστούν με κάποιους τόνους, έτσι ώστε το παιδί μόλις ακούει αυτούς τους τόνους να καταλαβαίνει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

Επιπλέον, όταν υπάρχουν μουσικά όργανα, τα παιδιά μπορούν να μιμούνται το καθένα τον τόνο/ τη μελωδία που κάνει το άλλο. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα και μαθαίνουν να τα ακούν και να ανταποκρίνονται ανάλογα.

Παιχνίδι στο πάρκο
Απλές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, στο πάρκο και στην παιδική χαρά, βοηθούν σημαντικά τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν τις σωματικές τους ικανότητες, να βελτιώσουν την ισορροπία τους και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνοντας να είναι μαζί με άλλα παιδιά χωρίς να νιώθουν άγχος. Η κατασκευή πύργων στην άμμο, το παιχνίδι στις κούνιες και στην τραμπάλα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα πρέπει ωστόσο να γίνονται με την συνεχή επιτήρηση ενός ενήλικα.

Ακούγοντας και διαβάζοντας ιστορίες
Η ακρόαση ή το διάβασμα ιστοριών αποτελεί μια ακόμα ευχάριστη και συγχρόνως σημαντική για τα παιδιά με αυτισμό δραστηριότητα. Ο δάσκαλος ή οι γονείς μπορούν απλά να διηγούνται μια ιστορία στα παιδιά, κατά προτίμηση δείχνοντας παράλληλα εικόνες από την ιστορία (την σειρά των γεγονότων ή έστω τους χαρακτήρες της ιστορίας), έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να παρακολουθεί την υπόθεση. Για παιδιά που διαβάζουν μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα είναι το διάβασμα ενός βιβλίου. Κάθε παιδί μπορεί να διαβάζει δυνατά ένα κομμάτι (μια παράγραφο ή ένα μικρό κεφάλαιο) για να ακούνε οι υπόλοιποι και να το συζητούν μετά όλοι μαζί, με τη βοήθεια του δασκάλου.

Αθλήματα
Καθώς τα παιδιά με αυτιστικά στοιχεία δεν νιώθουν άνετα σε παιχνίδια πο απαιτούν σωματική επαφή με άλλα άτομα, αθλήματα όπως το γκολφ είναι ιδανικά για αυτά. Επιπλεόν, τα ατομικά αθλήματα (σε αντίθεση με τα ομαδικά ) επιτρέπουν στο παιδί να αθλείται και να διασκεδάζει χωρίς να αγχώνεται ή να έχει να αντιμετωπίσει τις παρατηρήσεις των συμπαικτών του όταν δεν τα καταφέρνει καλά.

Τέχνες και κατασκευές
Η ζωγραφική και οι κατασκευές (ακόμα και οι απλές κατασκευές με χαρτί) βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό όχι μόνο να περάσουν με ευχάριστο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και να καλλιεργήσουν την δημιουργικότητά τους, ακόμα και να αποκαλύψουν κρυμμένα ταλέντα. Η ζωγραφική με διάφορα μέσα μπορεί να αποδειχτεί και πολύ σημαντικό εργαλείο διδασκαλίας, καθώς διευκολύνει τη διδασκαλία αφηρημένων και μη εννοιών. Μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά τις έννοιες “ομάδα”, “μαζί”, “ενότητα” βάζοντας κάθε παιδί να κάνει την παλάμη του σε ένα φύλλο χαρτί (πχ βουτώντας το στη μπογιά). Στη συνέχεια, μπορείτε να κρεμάσετε τις ζωγραφιές όλες μαζί, τη μια δίπλα στην άλλη ή τη μια πάνω στην άλλη, σαν να πιάνονται τα χέρια.

Φωτογραφία
Η λήψη φωτογραφιών είναι μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα. Πάρτε μια κάμερα στο παιδί και δείξτε του πώς να την χρησιμοποιεί. Η ύπαρξη ψηφιακών μηχανών του δίνει πλέον τη δυνατότητα να φωτογραφίζει ό,τι θέλει και να το βλέπει στον υπολογιστή, χωρίς να πρέπει να ξοδεύει χρήματα για την εμφάνιση φιλμ όπως ήταν στο παρελθόν. Ενδεχομένως με αυτό τον τρόπο το παιδί μάθει να χειρίζεται καλύτερα και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκτυπώστε κάποιες από τις φωτογραφίες του και κρεμάστε τις στον τοίχο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί εξερευνεί τον χώρο και παράλληλα νιώθει περήφανο για τα επιτεύγματά του.

Παίξτε πετώντας την μπάλα
Μια από τις πιο ωφέλιμες αισθητηριακές δραστηριότητες για τα παιδιά με αυτισμό είναι το ρίξιμο και το πιάσιμο της μπάλας. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να παίζουν ομαδικά, να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες και ταυτόχρονα να περνούν όμορφα.

Άρθρο της Aastha Dogra, όπως δημοσιεύτηκε στις 28/12/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου