Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Συνταγές για απαιτητικά πιτσιρίκια

Η τροφή είναι καύσιμη ύλη και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που μεγαλώνουν να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια για το σώμα τους. Διαβάστε δυο συνταγές για απαιτητικά πιτσιρίκια που ...δεν τρώνε τίποτα. Από την Ήλια Μακρή.

Πριν από λίγες μέρες είχα πάει να δω μια φίλη μου. Ο γιος της, ο Αποστόλης, έχει γίνει πια 2 χρόνων. Οσο εκείνος έβλεπε κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, εμείς καθόμασταν στην κουζίνα. «Εχει αρχίσει να μην τρώει τίποτα! Με βλέπεις πόση ώρα κάθομαι και μαγειρεύω; Και ξέρεις, όταν σε λίγο του βάλω να φάει, αυτός θα αρχίσει να παραπονιέται. Δεν του αρέσει τίποτα. Θα με τρελάνει!» Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι κι εγώ πριν από λίγο καιρό αγχωνόμουν για τον ίδιο λόγο. Ο μικρός μου γιος ενώ έτρωγε τα πάντα, ήδη από την εποχή που του έλιωνα ή του έκοβα σε πολύ μικρά κομμάτια το φαγητό του, ξαφνικά δυσκολευόταν να συνηθίσει τα ημερήσια γεύματα. Απέφευγε συστηματικά τις καινούργιες τροφές και οτιδήποτε του φαινόταν «παράξενο». Είχε φτάσει σε σημείο να εξετάζει το φαγητό που του έβαζα μπροστά του για να βρει αν τυχόν περιείχε κάτι που δεν είχε ξαναδεί ή κάτι που είχε προαποφασίσει ότι δεν του αρέσει. Στο μεταξύ, εγώ ήμουν σίγουρη ότι δεν έτρωγε αρκετά λαχανικά και κρέας...

Αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και το πιο δύσκολο στο φαγητό παιδί καταναλώνει ή και υπερβαίνει τις θερμίδες που κρίνονται απαραίτητες για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της ηλικίας του. Αρα οι γονείς δεν πρέπει να αγχώνονται για το αν καλύπτονται οι θερμιδικές του ανάγκες, αλλά για το αν τελικά τρώει υγιεινά. Ετσι, το μεγάλο στοίχημα είναι να εντάξουμε ωφέλιμες τροφές στο διαιτολόγιό του. Και μπορούμε να το επιτύχουμε σκαρώνοντας παιχνίδια και χρησιμοποιώντας τρικ προκειμένου να του συστήσουμε νέες γεύσεις και να αποκτήσει καλή σχέση με το φαγητό.

Για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέες τροφές, πρέπει να του επιτρέψετε να τις εξερευνήσει. Κι αυτό σημαίνει ότι ναι, θα το δείτε να ανακατεύει το φαγητό του με τα χέρια του, να το πετάει, να το «ψάχνει», γιατί όλα αυτά είναι μέρος της ερευνητικής του διαδικασίας. Κι αν εμάς όλα αυτά μας κάνουν να ανατριχιάζουμε, εκείνο το διασκεδάζει και το βοηθάει να γνωρίσει καλύτερα τα τρόφιμα. Αφήστε λοιπόν το παιδί να πιέσει το φαγητό ανάμεσα στα δάχτυλά του, ρωτήστε το πώς μυρίζει, προκαλέστε το να κάνει σχέδια πάνω στο φαγητό με τα χέρια, τη γλώσσα ή τα δόντια του. Μην το πιέσετε να το δοκιμάσει, το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή η περιέργειά του θα το παρακινήσει να το κάνει από μόνο του. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να δεχτεί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας καινούργιες τροφές αυξάνονται μετά την όγδοη φορά που του προσφέρουμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Εάν και μετά την όγδοη φορά δεν θέλει να το δοκιμάσει, τότε απλώς μπορείτε να το προκαλέσετε ακόμη μία φορά λέγοντας: «Κρίμα που δεν σ' αρέσει, είναι το αγαπημένο φαγητό του παππού ή της γιαγιάς!».
Ενας άλλος τρόπος που βοηθάει το παιδί να εξοικειωθεί με τις διάφορες τροφές είναι το να το παίρνετε μαζί σας όταν πάτε για ψώνια και να το ενθαρρύνετε να σας βοηθάει. Δείξτε του και ζητήστε του να διαλέξει μερικά από τα τρόφιμα που θέλετε να αγοράσετε. Μπορείτε να κόψετε φωτογραφίες τροφίμων από περιοδικά και να τα κολλήσετε σε ένα μικρό χαρτί, κάνοντας έτσι μια μικρή λίστα με 3 ή 5 τροφές. Δώστε τη λίστα στο παιδί σας και ζητήστε του να σας βοηθήσει να ψωνίσετε. Ενα άλλο παιχνίδι που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να διαλέξει ένα λαχανικό ή φρούτο που δεν έχει δοκιμάσει ξανά και ρωτήστε το να σας περιγράψει το χρώμα, το σχήμα, την υφή και τη μυρωδιά αυτού που διάλεξε. Πάρτε μέρος και εσείς στο παιχνίδι: ζητήστε του να διαλέξει κάτι καινούργιο για εσάς. Οποιος δοκιμάσει την καινούργια τροφή παίρνει για «βραβείο» ένα αυτοκόλλητο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό πίνακα με θέσεις για τα αυτοκόλλητα που κερδίζει έπειτα από τη δοκιμή κάθε καινούργιας τροφής. Υποσχεθείτε του ότι όταν γεμίσει ο πίνακας, θα εκπληρώσετε μια μεγάλη επιθυμία του, όπως το να πάτε στο λούνα παρκ ή στο σινεμά!

Είναι επίσης σημαντικό να μαγειρεύετε παρέα. Γιατί έτσι μετατρέπετε την προετοιμασία του φαγητού σε παιχνίδι. Εάν ο χρόνος δεν σας το επιτρέπει να το κάνετε καθημερινά, τότε προσπαθήστε να το κάνετε τα Σαββατοκύριακα. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την ακαταστασία που θα δημιουργηθεί στην κουζίνα και αφήστε το παιδί σας να προσθέσει τα υλικά στην κατσαρόλα ή στο μπολ, να πασπαλίσει το αλάτι ή τα μπαχαρικά, να ανακατέψει το μείγμα ή τη σάλτσα. Δώστε του το ξύλο κοπής και ένα μαχαίρι τραπεζιού και αφήστε το να κόψει ένα κολοκυθάκι ή άλλα μαλακά λαχανικά και φρούτα. Τα παιδιά διασκεδάζουν να καθαρίζουν τα λαχανικά, όπως, για παράδειγμα, να διαχωρίζουν το σπανάκι από τα κοτσάνια. Εάν σας βοηθήσει με επιτυχία να φτιάξετε κάποιο γεύμα, μπορείτε να γιορτάστε το γεγονός με το να προσκαλέσετε έναν από τους φίλους του παιδιού σας και να φτιάξετε ξανά όλοι μαζί το ίδιο γεύμα. Και μην ξεχνάτε πως ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε στο παιδί πώς πρέπει να τρώει, είναι να καθόμαστε στο τραπέζι μαζί του, έτσι βλέπει τι κάνουμε και προσπαθεί να μας μιμηθεί.

Σάλτσα ντομάτας με λαχανικά
YΛIKA (για 8-10 μερίδες)
► 1 μεγάλο κρεμμύδι
► 1 μεσαίο πράσο
► 2 κοτσάνια σέλερι
► 2 μεσαία καρότα
► 2 πιπεριές (μια κόκκινη και μία κίτρινη)
► 1 μεσαίο κολοκύθι
► 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
► 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
► 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
► 1 κιλό ντομάτα πασάτα
► ½ κούπα γάλα
► αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι. Κόβετε τα καρότα, τις πιπεριές και το κολοκύθι σε μικρούς κύβους. Σε μια κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Βάζετε όλα τα λαχανικά, το σκόρδο και τη ρίγανη και τσιγαρίζετε για 10-15' μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε την ντομάτα και μια κούπα νερό και σιγοβράζετε για 10'. Προσθέτετε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να πάρει βράση. Αφήνετε να κρυώσει και την πολτοποιείτε με τον αναδευτήρα ενός μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ. Μπορεί να χρειαστεί να χωρίσετε τη σάλτσα σε μερίδες για να την πολτοποιήσετε, εάν δεν χωράει όλη στο μπλέντερ. Διατηρήστε τη σάλτσα στο ψυγείο για 3 μέρες ή χωρίστε σε μερίδες και βάλτε στην κατάψυξη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου