Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μικροί καταναλωτές, μεγάλο χαρτζιλίκι

Τυρόπιτες, λουκουμάδες, χυμοί, καραμέλες, λιχουδιές, αλλά και αυτοκόλλητα με αγαπημένους ήρωες των παιδιών, φαίνεται πως κοστίζουν ακριβά στους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να μετατρέπονται σε μικρούς καταναλωτές από την ηλικία των... έξι ετών.

Πενήντα ευρώ ξοδεύουν κατά μέσο όρο κάθε μήνα οι γονείς στην Ελλάδα για το χαρτζιλίκι ενός παιδιού που πηγαίνει στο δημοτικό. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα πενήντα οκτώ ευρώ σε περίπτωση που το παιδί δεν έχει αδέρφια, ενώ πέφτει στα τριάντα επτά ευρώ αν πρόκειται για πολυμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Το μηνιαίο χαρτζιλίκι των πενήντα ευρώ αφορά μόνο τις είκοσι ημέρες του σχολείου, ενώ αντιστοιχεί σε δύο ευρώ την ημέρα για είδη διατροφής, καθώς και πενήντα λεπτά για αγορές μη διατροφικού χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) έπειτα από έρευνα που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες.
Η έρευνα
Η έρευνα έγινε μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο μοιράστηκε σε σχολεία όλης της χώρας από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα. «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των παιδιών ηλικίας 6 - 13 ετών και ειδικά μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε», εξηγεί η Ιωάννα Καρανδινάκη, πρόεδρος της ΕΕΚΕ, η οποία αποτελεί φορέα της ΓΣΕΕ και εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο εργαζομένους, «που πλήττονται βαθύτατα από την οικονομική κρίση», όπως σημειώνει η ίδια. Το 72,7% των ερωτηματολογίων της έρευνας απαντήθηκαν από γυναίκες, ενώ σε ποσοστό 76,8% πρόκειται για οικογένειες με 2 ώς 3 παιδιά.

Τρία ευρώ την εβδομάδα
Υπέρογκο βρίσκουν το μηναίο χαρτζιλίκι των πενήντα ευρώ τρεις μητέρες από τη Θεσσαλονίκη. Η κόρη της Αντωνίας Ναλμπάντη είναι μαθήτρια της πέμπτης δημοτικού. «Ετοιμάζω σχεδόν κάθε μέρα κολατσιό για την κόρη μου και το παίρνει μαζί της στο σχολείο. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα της δίνω από 1,5 ευρώ για να αγοράσει κάτι από το κυλικείο. Στη χειρότερη περίπτωση, ξοδεύω τρία ευρώ την εβδομάδα. Κάθε Σάββατο πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και αγοράζω όλα όσα χρειάζομαι για να της φτιάχνω το κολατσιό», σημειώνει η κ. Ναλμπάντη.

Η κόρη της Ζωής Μεγκέ πηγαίνει στην τρίτη δημοτικού. Η μητέρα δε δίνει περισσότερα από τρία ευρώ την εβδομάδα στην κόρη της, ενώ και αυτή της ετοιμάζει καθημερινά κολατσιό για να έχει μαζί της. «Δε θέλω σε καμία περίπτωση να τρώει από το κυλικείο. Θέλω να επιλέγω εγώ το τι θα φάει. Δουλεύω με ημιαπασχόληση, είμαι πολλές ώρες στο σπίτι κι έτσι έχω αρκετό χρόνο για να ετοιμάσω διάφορα κέικ ή πίτες. Τα φτιάχνω μόνη μου τόσο για να ξέρω τι τρώει όσο και για να κάνω οικονομία. Βέβαια, το καλοκαίρι, το χαρτζιλίκι που της δίνω αυξάνεται εξαιτίας των... παγωτών».

Η Κατερίνα Τροκάνα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και αναγκάζεται να περιορίζει τα χρήματα που δίνει για το χαρτζιλίκι τους. Η μικρή της είναι μαθήτρια της τρίτης δημοτικού και τα χρήματα που παίρνει δεν ξεπερνούν το 1,20 ευρώ την εβδομάδα. «Με τα χρήματα αυτά αγοράζει συνήθως ένα λουκουμά. Προτιμώ, όμως, να της βάζω πάντοτε κολατσιό και ένα μπουκάλι με νερό. Εχω άλλα τρία παιδιά και έτσι δεν είναι εύκολο να διαθέσω πολλά χρήματα», επισημαίνει η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου