Περισσότερες ευκαιρίες για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ προσφέρει το υπουργείο Παιδείας σε περίπου 15.000 αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων και ΤΕΕ. Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στα ίδια μαθήματα με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων επιλέγοντας μία από τις τέσσερις κατευθύνσεις.
Αύριο αρχίζει η κατάθεση των αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων, όλων των κατηγοριών, που θα... ριχτούν στη μάχη των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων, ενώ η προθεσμία λήγει στις 25 Φεβρουαρίου. Μέχρι πέρυσι οι απόφοιτοι των ΤΕΕ και των ΕΠΑΛ (ομάδα Α) υπέβαλλαν μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Μαρτίου, χωρίς να γνωρίζουν τα βαθμολογικά δεδομένα τους. Από φέτος η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι ενιαία για όλους τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
Τρεις επιλογές
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, φέτος για πρώτη φορά υπάρχει και ένα επιπλέον υπόδειγμα αίτησης - δήλωσης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι αποκτούν πλέον τρεις επιλογές. «Η πρώτη είναι να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, να είναι υποψήφιοι για σχολές ΤΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας και να εισαχθούν σε συγκεκριμένο ποσοστό που θα οριστεί από το υπουργείο Παιδείας (ομάδα Α'). Η δεύτερη επιλογή είναι να διαγωνιστούν σε έξι μαθήματα (τέσσερα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας) και να διεκδικήσουν όλες τις θέσεις εισακτέων στις σχολές του μηχανογραφικού, όπως συμβαίνει και με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου», επισήμανε ο σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου, εξηγώντας πως στη δεύτερη περίπτωση τα μαθήματα βαρύτητας είναι διαφορετικά και οι υποψήφιοι ενδέχεται να δυσκολευτούν στις υψηλόβαθμες σχολές. Ο τρίτος δρόμος που ανοίγει από φέτος για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ αφορά την εξέταση στα ίδια μαθήματα με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων επιλέγοντας μία από τις τέσσερις κατευθύνσεις (Θεωρητική, Θετική, Τεχνολογική Ι και ΙΙ).
Οι απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) μέχρι πέρυσι είχαν τη δυνατότητα, μεταβατικά, να διαγωνιστούν σε τρία μαθήματα. «Φέτος έχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα (δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας) μαζί με την ομάδα Α των ΕΠΑΛ διεκδικώντας ένα ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ και η δεύτερη είναι να δώσουν τα έξι μαθήματα του Γενικού Λυκείου επιλέγοντας μία από τις τέσσερις κατευθύνσεις και να εισαχθούν χωρίς ποσοστό», τόνισε ο κ. Αντωνίου εκτιμώντας πως ο συνολικός αριθμός των ενδιαφερόμενων αποφοίτων των ΕΠΑΛ και ΤΕΕ ανέρχεται σε περίπου 15.000.
Παλαιοί απόφοιτοι
Η κατάργηση του βαθμολογικής βάσης του 10 δημιουργεί προσδοκίες σε χιλιάδες παλαιούς αποφοίτους λυκείου (ή εξατάξιου γυμνασίου), που φιλοδοξούν να βρεθούν στα αμφιθέατρα και να σπουδάσουν. Φέτος, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από 30ρηδες, 40ρηδες και 50ρηδες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να διαβούν το κατώφλι κάποιας πανεπιστημιακής σχολής μετά το σχολείο. Οι παλαιοί απόφοιτοι, ανεξάρτητα από το έτος λήψης του απολυτηρίου λυκείου, μπορούν να απευθυνθούν από αύριο σε οποιοδήποτε λύκειο της χώρας και να δηλώσουν τα μαθήματα που τους φαίνονται πιο εύκολα και κατανοητά από τις τέσσερις υπάρχουσες κατευθύνσεις, σύμφωνα με ειδικούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι το απολυτήριο λυκείου, η αστυνομική ταυτότητα και βεβαίωση πρόσβασης για όσους αποφοίτησαν την περίοδο 2000-2010.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου