Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ποιότητα ζωής, καλές σχέσεις με τους γονείς

«Και τι να πρωτοπείς στα παιδιά;» όταν μάλιστα δηλώνουν ότι για να έχουν καλή ποιότητα ζωής πρέπει οι γονείς τους να ανήκουν στην ανώτερη, ή έστω τη μεσαία κοινωνικοοικονομική τάξη. Παιδιά 8-12 ετών απάντησαν σε ένα ειδικό για την ηλικία τους ερωτηματολόγιο και έθεσαν τις δικές τους προτεραιότητες για την ποιότητα ζωής τους και τους παράγοντες που την καθορίζουν. Η έρευνα έγινε μέσω του διευρωπαϊκού προγράμματος kidscreen και τα ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν 650 παιδιά και οι γονείς τους, διανεμήθηκαν σε σχολεία σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας (καθηγητής Γιάννης Τούντας).
Βάσει των αναφορών των παιδιών, οι πιο σημαντικοί παράγοντες για καλή ποιότητα ζωής είναι η υψηλή και μεσαία κοινωνικοοικονομική θέση των γονέων και μετά οι καλές σχέσεις με τους γονείς. Από την πλευρά τους οι μεγάλοι θεωρούν ότι τον ισχυρότερο προστατευτικό ρόλο διαδραματίζει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει και τόση σημασία για το παιδί.

«Οι γονείς φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τόσο καλά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του παιδιού που αφορά την καθημερινή λειτουργικότητά του στο σχολείο», αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη της μελέτης δρ Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, παιδίατρος-αναπτυξιολόγος. «Το παιδί όμως το απασχολεί έντονα π.χ. ο σχολικός εκφοβισμός (bulling) του οποίου θύματα πέφτουν πιο συχνά μαθητές με χρόνιο νόσημα ή παχυσαρκία. Τα κορίτσια αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ζωής από τα αγόρια. Αυτό εξηγείται επειδή είναι πιο ώριμα συναισθηματικά, αλλά και υφίστανται περισσότερες πιέσεις από κοινωνικά στερεότυπα». Η κ. Γκόλτσιου διευκρινίζει ότι η ποιότητα ζωής αφορά την καθημερινή λειτουργικότητα και ευεξία του παιδιού. «Οχι μόνο αν αισθάνεται ευτυχισμένο, αλλά και πόσο μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Βρήκαμε π.χ. ότι τα παιδιά με παχυσαρκία έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στο σχολείο, για την οποία οι γονείς αδιαφορούν, ενώ για τα παιδιά είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα έλεγα στους γονείς: ακούστε τις προτεραιότητες του παιδιού σας. Το παιδί έχει συγκεκριμένα προβλήματα, τα γνωρίζει, ξέρει τι το επηρεάζει και είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε υπόψη μας για να προλάβουμε καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού, φυλετικού ρατσισμού, και κάθε είδους διακρίσεις. Είναι σημαντικό να βασιζόμαστε στο παιδί».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου