Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα κατακεκλιμένων και χρονίως πασχόντων ασθενών

Όσοι έχει χρειαστεί έστω και μία φορά να φροντίσετε κάποιον συγγενής σας ή φίλος σας καρκινοπαθή, νεφροπαθή, διαβητικό, άτομο με κινητικά προβλήματα ή τυφλό, σίγουρα θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στην 3η εκπαιδευτική διημερίδα φροντίδας κατακεκλιμένων και χρονίως πασχόντων ασθενών που φιλοξενείται φέτος στην πόλη μας. Το Σάββατο 8 Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες της διημερίδας στην Κομοτηνή στο ξενοδοχείο Arcadia και θα διαρκέσουν δύο ημέρες. Διοργανωτές είναι η Χειρουργική Εταιρεία Β. Ελλάδος και το Επιμορφωτικό Ινστιτούτο Φροντίδας, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, της νομαρχίας Ροδόπης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης δήμου Κομοτηνής και του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ». 
Σκοπός της δημιουργίας του Επιμορφωτικού Ινστιτούτου Φροντίδας που είναι και ο βασικός φορέας αυτής της διοργάνωσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Χρήστος Χρηστάκης, χειρούργος και υπεύθυνος του Ινστιτούτου, «είναι να ενημερώσει όλους εκείνους που παρέχουν την φροντίδα τους σε χρόνιους πάσχοντες, δηλαδή, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς, άτομα με κινητικά προβλήματα, τυφλούς και οποιοδήποτε άτομο έχει κατακλίσεις ή την ανάγκη από μια φροντίδα, την ψάχνει στο Ελληνικό σύστημα απεγνωσμένα αλλά δεν την βρίσκει. Η διημερίδα τόνισε ο κ. Χρηστάκης, «δεν έχει καμία σχέση με την θεραπεία, αφορά την επιμόρφωση των ατόμων που φροντίζουν χρόνιους πάσχοντες. Εμείς δεν θα θεραπεύσουμε, θα βρούμε ανθρώπους που ξέρουν, που είναι ειδικοί και θα ενημερώσουν αυτούς που ασχολούνται. Άρα ο σκοπός μας είναι καθαρά επιμορφωτικός. Και φυσικά δεν αφορά μόνο γιατρούς, αφορά οποιονδήποτε έχει κάποιας μορφής σχέση με την αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων. Εκείνο που είναι πρωτοτυπία, είναι ότι σε κάθε ένα στρογγυλό τραπέζι, δεν συμμετέχουν μόνο άνθρωποι ειδικοί που θα έρθουν, θα μιλήσουν και θα φύγουν, αλλά συμμετέχει και ένας ασθενής. Για παράδειγμα στον τομέα της διαχείρισης των νεφροπαθών συμμετέχει ο πρόεδρος των νεφροπαθών Ροδόπης, στην διαχείριση του διαβητικού ποδιού, συμμετέχει καθ’ υπόδειξη των διαβητολόγων κάποια πάσχουσα με διαβητικό πόδι, όπως και στην διαχείριση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και της νευρογενούς κύστης συμμετέχει ο Άλεξ Ταξιλδάρης». 

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ιατρός – παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του «Περπατώ» Άλεξ Ταξιλδάρης δέχτηκε με ιδιαίτερα χαρά την πρόταση του Χρήστου Χρηστάκη το σεμινάριο αυτό να γίνει θεσμός για την Κομοτηνής και απεύθυνε κάλεσμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Ο σύλλογος «Περπατώ» να σημειωθεί ότι θα έχει και οικονομικό όφελος από την διημερίδα, αφού θα λάβει ένα ποσοστό από τις χορηγίες. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Σάββατο 8 Μαΐου 
10.30 – 12.30 – Workshop – Χρονικό τραύμα – κατάκλιση – πρεοδρείο: Γ. Χατζηθεοχάρης, αν. καθηγητής χειρουργικής Α.Π.Θ. – Γ. Χρυσάφης, διευθυντής χειρουργικής κλινικής, αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο», Θεσσαλονίκη. Επιδημιολογία, παθοφυσιολογία και σταδιοποίηση κατακλίσεων – Α. Παπαδόπουλος, χειρουργός, κεντρική κλινική Euromedica. Επιδημιολογία και παθοφυσιολογία άτονων ελκών – Μ. Κιρμανίδης, χειρουργός, επιμελητής Β’, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο ρόλος των σύγχρονων επιθεμάτων της μεθόδου Coloplast στη φροντίδα των κατακλίσεων και των άτονων ελκών – Ι. Καλεμικεράκης, καθηγητής εφαρμογών, νοσηλευτική Β’, ΑΤΕΙ Αθήνας. Σχολιαστής: Α. Διονυσόπουλος. Θα ακολουθήσει πρακτική εφαρμογή με όλους τους συμμετέχοντες και ανταλλαγή απόψεων – παρουσίαση περιστατικών. Με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Coloplast. 
16.30 – 18.30 – Στρογγυλό τραπέζι. Η διαχείριση και φροντίδα των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια – προεδρείο: Κ. Μαυροματίδης – Ι. Χατζηγιάννης. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από την μεριά του νεφρολόγου – Κ. Μαυροματίδης, διευθυντής νεφρολογικού τμήματος, νοσοκομείο Κομοτηνής. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από τη νοσηλευτική σκοπιά – Θ. Γιαραμαζίδου, προϊσταμένη ΜΤΝ, νοσοκομείο Κομοτηνής. Ψυχολογικά προβλήματα στη μονάδα τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ) – Α. Κοντόλια, ασκούμενη κοινωνική λειτουργός. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από τη σκοπιά του ασθενούς – Χ. Δάμος, πρόεδρος συλλόγου νεφροπαθών Ροδόπης. 
18.30 – 19.00 – Διάλειμμα – καφές. 
19.00 – 19.30 – Επίσημη τελετή έναρξης – προσφωνήσεις – χαιρετισμοί. 
19.30 – 21.30 – Στρογγυλό τραπέζι – Η διαχείριση της νευρογενούς κύστης και τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία – προεδρείο: Χ. Χρηστάκης – Α.Α. Τέντες. Η ιατρική ερμηνεία της νευρογενούς κύστης από τον ειδικό – Ι. Χατζηγιάννης, ουρολόγος, διευθυντής ουροδυναμικού τμήματος, νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία», αντιπρόεδρος Ε.Ι.Φ.. Η διαχείριση της νευρογενούς ουροδόχου κύστης σε άτομα με τετραπληγία ή παραπληγία μετά από κάκωση του νωτιαίου μυελού. Συμβουλές και λύσεις – Α. Ταξιλδάρης, ιατρός – παραολυμπιονίκης, πρόεδρος συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων «Περπατώ» Ν. Ροδόπης. Αποκατάσταση των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού και αναπηρία. Η ελληνική πραγματικότητα – Λ. Μπάκας, διευθυντής, τμήμα Φυσικής αποκατάστασης, νοσοκομείο ΚΑΤ, Αθήνα. Η εμπειρία μου από την σχέση των ατόμων με αναπηρία και την προσπάθεια τους για αποκατάσταση – αμαξίδιο – Β. Γιώρας, καθηγητής φυσικής αγωγής, εκπαιδευτής ατόμων με κινητική αναπηρία, αρχηγός Εθνικής ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο, Αθήνα. 
21.30 – Δεξίωση. 

Κυριακή 9 Μαΐου 
10.00 – 12.00 – Στρογγυλό τραπέζι. Η διαχείριση και η θεραπεία των ασθενών με διαβητικό πόδι – προεδρείο: Α. Πολυχρονίδης – Μ. Πιτιακούδης. Αιτιολογία, διάγνωση και συντηρητική αντιμετώπιση του ασθενούς με διαβητικό πόδι – Ν. Παπάνας, επ. καθηγητής Παθολογίας Δ.Π.Θ., Β’ παθολογική κλινική, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η αντιμετώπιση του ισχαιμικού διαβητικού ποδιού – Θ. Γερασιμίδης, καθηγητής χειρουργικής – αγγειοχειρουργικής κλινικής, νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη. Υγιεινή και νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς με διαβητικό πόδι – Σ. Κύρογλου, επισκέπτρια Υγείας, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο διαβήτης και οι εκδηλώσεις του από την οπτική γωνία του ασθενούς – Α. Αγγορούδη 

Πηγή: Ο Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου