Είναι κάμποσα τα σημαντικά βιβλία της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με την κώφωση. Ορισμένα απ’ αυτά είναι τόσο συναρπαστικά που θεωρούνται μνημειώδη. Βιβλία – ντοκουμέντα, η ανάγνωση των οποίων θεωρείται αποφασιστικό βήμα μύησης στους κωδικούς που συγκροτούν τον άγνωστο στους πολλούς κόσμο των κωφών. Αυτά τα ντοκουμέντα εδώ και χρόνια έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν σε όλες τις λεγόμενες προηγμένες χώρες, όχι όμως και στην χώρα μας. Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα αναγνωστών της σελίδας, παραθέτουμε 5 τίτλους συνοδευόμενους από μικρό σχόλιο. Με την ελπίδα ότι κάποιοι από τους λεγόμενους μεγάλους εκδοτικούς οίκους θα ενδιαφερθούν να τα διαθέσουν και στην εγχώρια αγορά ...
1. “When the Mind Hears” του Harlam Lane. Κυκλοφόρησε το 1984. Καταγράφει σε όλες της τις λεπτομέρειες την ιστορία των κωφών. Την αγωνιώδη προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και να αναγνωριστεί ως “φυσική” η γλώσσα επικοινωνίας τους. Για τους ενδιαφερόμενους να κατέχουν λεπτομερή γνώση της ιστορίας, το συγκεκριμένο βιβλίο του Lane διεθνώς θεωρείται μοναδικό.
2. “The Mask of Benevolence. Disabling the Deaf Community” επίσης του Harlam Lane. Κυκλοφόρησε το 1993. Έχει ως θέμα την χειραφέτηση των ανθρώπων με απώλεια ακοής, θεωρείται το πιό πολιτικό βιβλίο για την κώφωση. Έχει γραφεί για το συγκεκριμένο βιβλίο ότι συνέβαλλε όσο κανένα στην ανάπτυξη του διεθνούς κινήματος των κωφών.
3. “Everyone here spoke Sign Language” της Nora Ellen Groce. Κυκλοφόρησε το 1985. Η μορφή του είναι διηγηματική, το σενάριο εξελίσσεται στο νησί Martha’s Vineyard του οποίου οι κάτοικοι επικοινωνούσαν στη νοηματική γλώσσα. Ελέω γλώσσας επικοινωνίας στο νησί αναπτύχθηκε με απόλυτα φυσικό τρόπο κοινοτική ζωή χωρίς διακρίσεις. Τα πάντα ανατράπηκαν και μιά σκληρή μπουρζουαζία κυριάρχησε, όταν η περίοδος της νοηματικής επικοινωνίας τερματίστηκε.
4. “Seeing Language in Sign. The work of W. Stokoe” της Jane Maher. Πρόκειται για την βιογραφία του καθηγητή William C. Stokoe που όταν το 1955 αφίχθη στο Gallaudet College (μετέπειτα Gallaudet University) για να διδάξει, βίωσε για πρώτη φορά την εμπειρία της επαφής με κωφούς που επικοινωνούσαν με νοηματική γλώσσα. Από μηδενικό σημείο εκκίνησης, ο Stokoe βήμα - βήμα εμβάθυνε στη νοηματική και κατανόησε το “αυθύπαρκτό” της ως μιας πλήρους ανεπτυγμένης γλώσσας. Το συγκεκριμένο βιβλίο εστιάζει στις ρίζες της ιστορίας αναγνώρισης της νοηματικής γλώσσας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο σε όσους έρχονται μαζί της σε πρώτη επαφή.
5. “Loss for Words. The story of Deafness in a family” της Lou Ann Walker. Κυκλοφόρησε το 1986, είναι βιβλίο αυτοβιογραφικό. Καταγράφει και αναλύει σε βάθος την συνύπαρξη στην οικογένεια κωφών γονέων και ακούοντος παιδιού. Θεωρείται ένα βαθύτατο βιβλίο γεμάτο νόημα και σημασία που αποδίδει όσο κανένα την σχέση ωρίμανσης και εξέλιξης του ακούοντος παιδιού υπό την οικογενειακή σκέπη κωφών γονέων. Ενας ύμνος στις εξαίρετες ανθρώπινες ποιότητες που απελευθερώνει η κώφωση.
Πηγή : Τα πιο σημαντικά διεθνώς βιβλία για την κώφωση, Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 12/2/2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου