Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Από τι κινδυνεύουν οι πριγκίπισσες των παραμυθιών;

Ενώ οι περισσότερες έρευνες για τις πριγκίπισσες των παραμυθιών εστιάζουν στις επιπτώσεις της αυτοεκτίμησης των παιδιών από τα μη ρεαλιστικά ιδανικά του πλασματικού κόσμου, φέτος οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να στραφεί η προσοχή στους κινδύνους για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι πριγκίπισσες.

Οι κινηματογραφικές ταινίες των παραμυθιών σαγηνεύουν μικρούς και μεγάλους, όμως εγείρουν και ανησυχίες για τα στερεότυπα που δημιουργούν. Απεικονίζουν μη ρεαλιστικές σχέσεις και αδύνατα πρότυπα ομορφιάς, όπως μια αφύσικη αναλογία μέσης – γοφών, μειώνοντας την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών.

Μέχρι σήμερα, η έρευνα επικεντρωνόταν στις επιπτώσεις των ταινιών στην υγεία των θεατών, χωρίς να διερευνά τους κινδύνους υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι πριγκίπισσες.

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι πριγκίπισσες στον πραγματικό κόσμο είναι σοβαροί, παρότι στον εικονικό τους κόσμο, αυτές, ζουν ευτυχισμένες για πάντα.

Οι ειδικοί του British Medical Journal, στη φετινή χριστουγεννιάτικη έκδοση του επιστημονικού περιοδικού, εστίασαν στα πιθανά προβλήματα υγείας των πριγκιπισσών, συνιστώντας παρεμβάσεις που θα βοηθούσαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η καλή υγεία των πριγκιπισσών θα μπορούσε να διασφαλιστεί με στρατηγικές ενσυνειδητότητας και με ψυχοθεραπεία, αλλά και με εκπαίδευση για την ασφαλή συμβίωση με ζώα και με μέτρα ατομικής προστασίας έναντι λοιμωδών παραγόντων και τοξικών σωματιδίων. Μόνο τότε οι πριγκίπισσες των παραμυθιών θα μπορούσαν να αρχίσουν «να ζουν υγιεινά και μεις υγιεινότερα».

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Η Χιονάτη είναι η πρώτη και πιο ωραία πριγκίπισσα από όλες (σύμφωνα με τον καθρέφτη στον τοίχο), και γοητεύει το κοινό διαχρονικά. Ως καμαριέρα της κακιάς μητριάς, οι ευκαιρίες για κοινωνική ζωή είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Από το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με συστηματικές μελέτες ανασκόπησης, αναδεικνύεται η ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης κοινωνικής ζωής και καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης, άγχους και θνησιμότητα από κάθε αιτία. Ευτυχώς, η Χιονάτη συναντά τους Επτά Νάνους, που την προστατεύουν από τους κινδύνους της μοναξιάς. Όμως στη συνέχεια, η Χιονάτη τρώει το δηλητηριασμένο μήλο και πέφτει σε «θάνατο ύπνου», αχρηστεύοντας πλήρως την παροιμία που λέει: «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Γιασμίν, Αλαντίν

Η Γιασμίν μεγαλώνει μέσα στα τείχη του παλατιού της στην Άγκραμπα – με μόνες κοινωνικές επαφές της το βασιλικό επιτελείο, τους φρουρούς και τους πρίγκιπες που ζητούν το χέρι της. Αυτό την βάζει σε κινδύνους κοινωνικής απομόνωσης, αντίστοιχους με τη Χιονάτη. Επιπλέον, ενώ το Τζίνι μπορεί να τραγουδά «δεν είχες ποτέ φίλο σαν εμένα», στην πραγματικότητα η Jasmine δεν έχει καθόλου φίλους. Η έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά σχετίζεται με άνοια, προβλήματα ψυχικής υγείας (όπως κατάθλιψη και άγχος) και απορύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η τίγρη Rajah της Jasmine προκαλεί κινδύνους λοιμώξεων από ζωονόσους, όπως επίσης και πιθανούς τραυματισμούς στο κρανίο, το πρόσωπο και τον αυχένα. Κι αν και ο Rajah φαίνεται ένας γλυκός τίγρης, τα φυσικά του ένστικτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο — ένα αληθινό αραβικό εφιάλτη.

Σταχτοπούτα

Η Σταχτοπούτα είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, μέχρι που πέθανε ο πατέρας της και την άφησε με μια ψυχρή μητριά και δύο κακομαθημένες ετεροθαλείς αδερφές. Από εκείνο το σημείο και μετά, η Σταχτοπούτα αναγκάζεται να κάνει όλο το νοικοκυριό, με αποτέλεσμα η συνεχής έκθεση στη σκόνη την θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξει επαγγελματική πνευμονοπάθεια. Οι ερευνητές συνιστούν διάφορα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης στη σκόνη, όπως η χρήση σκούπας με μακριές λαβές, ράντισμα νερού στα σκονισμένα δάπεδα και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τίποτα από τα οποία δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της Σταχτοπούτας. Ο καθαρισμός της καμινάδας ενέχει επίσης κίνδυνο για επαγγελματική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα, οδηγώντας δυνητικά σε πρόωρο θάνατο. Όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, η νεράιδα – νονά της έβαλε «το κερασάκι στην τούρτα» απλώνοντας τεράστιες ποσότητες μαγικής σκόνης, δηλαδή μικροπλαστικά με επίστρωση αλουμινίου. Η ικανότητα αυτών των μικροπλαστικών να διεισδύουν στον ανθρώπινο πνευμονικό ιστό συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της επαγγελματικής πνευμονοπάθειας. Τελικά, αντί για πρίγκιπα, η Σταχτοπούτα φαίνεται ότι χρειάζεται συνεχή αναπνευστική θεραπεία…

Ποκαχόντας

Η προσπάθεια της Ποκαχόντας να φέρει ειρήνη μεταξύ ιθαγενών Αμερικανών και Άγγλων αποίκων την οδηγεί σε περιπέτειες σε ιλιγγιώδη ύψη, στην κυριολεξία. Η βουτιά της από τον βράχο, έχει έναν εντυπωσιακό χρόνο πτώσης εννέα δευτερολέπτων. Με βάση τον χρόνο πτώσης, οι ειδικοί του BMJ υπολόγισαν το ύψος του γκρεμού μέσω προσομοιώσεων χρησιμοποιώντας συζευγμένες διαφορικές εξισώσεις για το ύψος και την ταχύτητα. Χρησιμοποιώντας μέσες γυναικείες μετρήσεις (βάρος 62 κιλά, ύψος 1.62 και πλάτος ώμων 36 εκατοστά) και βασικές περιβαλλοντικές σταθερές (συντελεστής αντίστασης ενός αντικειμένου στον αέρα ή το νερό 1, βαρυτική επιτάχυνση 9,81 μέτρα ανά τετράγωνο δευτερολέπτων και πυκνότητα αέρα 1,2 κιλά ανά κυβικό μέτρο), το ύψος του γκρεμού υπολογίστηκε στα 252 μέτρα. Μελέτες για τη δυναμική της πτώσης από ύψος πάνω από 12 μέτρα θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για κάταγμα στην κλείδα. Έτσι, ένα επαναλαμβανόμενο άλμα θα έδειχνε στην Ποκαχόντας το ασπρόμαυρο των ακτίνων Χ στην ακτινογραφία, αντί για τα Χρώματα του ανέμου, σε μια συμφωνία καταγμάτων αντί της αρμονικής μελωδίας στη φύση.

Aurora, η Ωραία Κοιμωμένη

Αφότου η Maleficent τη μαγεύει ως νεογέννητο, η Aurora μεγαλώνει από τις τρεις νεράιδες νονές της σε ένα ζεστό σπιτάκι στο δάσος. Μετά από 16 χρόνια, επιστρέφει στο κάστρο όπου τρυπάει το δάχτυλό της στον άξονα ενός μαγεμένου περιστρεφόμενου τροχού, και πέφτει σε έναν ατέλειωτο ύπνο – μπορεί να ξυπνήσει μόνο με το φιλί της αληθινής αγάπης. Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον υπερβολικό ύπνο περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία και διαβήτη. Επιπλέον, συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ελκών στο δέρμα και μυϊκή ατροφία, ανάλογα με το χρόνο παραμονής στο κρεβάτι. Ευτυχώς, ο πρίγκιπας Φίλιππος σπάει σχεδόν αμέσως το Ξόρκι ύπνου φιλώντας την Aurora, αν και παραβιάζει επίσης τους σημερινούς κοινωνικούς κανόνες που θα ήθελαν τη συναίνεση της Aurora. Αυτή, ξυπνά μετά από έναν σύντομο υπνάκο, ίσως ο τίτλος της ταινίας θα έπρεπε να είναι Ύπνος Ομορφιάς αντί Ωραία Κοιμωμένη.

Μουλάν

Ενώ η Μουλάν φημίζεται ως πολεμίστρια που σώζει την αυτοκρατορία της Κίνας, μια ιστορία βαθιάς ριζωμένης οικογενειακής και κοινωνικής πίεσης κρύβεται από κάτω. Η Μουλάν βιώνει επανειλημμένα βία που βασίζεται στην τιμή, μέσω της πίεσης αφενός από την οικογένειά της να διατηρήσει την τιμή της με έναν γάμο από συνοικέσιο που θα αποδώσει τιμή δημοσίως σε όλους και αφετέρου από τη δημόσια δυσφήμιση που υφίσταται από τον Προξενητή και σύμβουλο του Αυτοκράτορα. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία για λόγους τιμής μπορεί να βιώσουν αυξημένα επίπεδα ψυχικής ασθένειας —με τη μορφή άγχους επειδή αναγκάζονται να ζήσουν μια ζωή που δεν επέλεξαν. Ευτυχώς, η Mulan μπορεί να βασιστεί στον φύλακα δράκο της Mushu, που της λέει ενθαρρυντικά λόγια. Από την άλλη όμως, τα λόγια αυτά αναμφισβήτητα, δεν έχουν θεραπευτική αποτελεσματικότητα. «Ποιος ήξερε ότι θα καταλήξετε να τον κακομάθετε (τον πατέρα της Μουλάν) και να ντροπιάζετε τους προγόνους σας και να χάνετε όλους τους φίλους σας;» ρωτάει ο φύλακας – δράκος. Κατά τη γνώμη των ειδικών του BMJ, το «κορίτσι που αξίζει κανείς να παλέψει γι΄ αυτήν» αξίζει περισσότερο από αυτή τη συμπεριφορά.

Μπέλ, η ομορφη και το τέρας

Όταν ο πατέρας της πιάνεται αιχμάλωτος από το Τέρας και κλειδώνεται σε ένα μπουντρούμι του κάστρου, η Μπελ έρχεται να τον σώσει. Για να ελευθερώσει τον πατέρα της, προσφέρεται ως αιχμάλωτη και το Τέρας δέχεται. Πόσο σοβαρά απειλεί αυτό την υγεία της Μπελ; Τι είναι ακόμη ένα θηρίο; Λοιπόν, αυτό το Τέρας έχει κεφάλι βούβαλου με φρύδια γορίλλα, χαυλιόδοντες αγριόχοιρου, χαίτη λιονταριού, χέρια και σώμα αρκούδας και πόδια και ουρά λύκου. Το Τέρας είναι επομένως μια χίμαιρα, μια οντότητα που αποτελείται από κύτταρα διαφορετικών οργανισμών. Η στενή επαφή με το Τέρας εκθέτει την Μπελ σε πολλές δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώδεις νόσους, όπως η βρουκέλλωση ή η λύσσα. Ωστόσο, εάν η Μπελ είχε επιλέξει τον ερωτευμένο αντίπαλο του Τέρατος, τον Γκαστόν —έναν ναρκισσιστή με ένα τόσο διογκωμένο εγώ που θα μπορούσε να αποτελέσει μέχρι και τρίτο χαρακτήρα— πιθανότατα θα είχε χειρότερη επίπτωση στην ψυχική της υγεία. Παρά τους προφανείς κινδύνους η συμβουλή είναι: «καλύτερα το Τέρας που το ξέρεις».

Ραπουνζέλ

Η Ραπουνζέλ είναι γνωστή για τις μακριές, ξανθές κοτσίδες της. Από μωρό είναι αιχμάλωτη από τη Μαμά Γκόθελ, που χρησιμοποιεί τα μαλλιά της για μαγικό ορό κατά της γήρανσης. Ενάντια σε όλους τους νόμους της μόδας, η Ραπουνζέλ δεν επισκέπτεται ποτέ κομμωτήριο καθώς το κούρεμα των μαλλιών της καταστρέφει τη μαγική δύναμή τους. Όμως μια κοτσίδα πάνω από 21 μέτρα, είναι χειρότερη από τα extention. Μάλιστα, η χρήση της ως σκάλα, δηλαδή ένα συνεχές τράβηγμα, μάλλον θα κατέστρεφε τους θύλακες των τριχών, προκαλώντας αλωπεκία έλξης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη τριχόπτωση. Το πιο συχνό σύμπτωμα, σε αυτή την περίπτωση, και το οποίο υπάρχει ήδη στο αρχικό στάδιο, είναι ο πόνος στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και στη συνέχεια σε μια κακή διάθεση που ούτε μια πριγκίπισσα του παραμυθιού δεν μπορεί να ξεπεράσει.Τα μακριά μαλλιά της μπορεί να κρατούν την Γκόθελ νέα, αλλά, χάρη στους συνεχείς πονοκεφάλους, η Ραπουνζέλ είναι τελικά αυτή που χρειάζεται μια μαγική θεραπεία.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου