Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Βιβλίο: Σύντομη Περιγραφή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Το προπτυχιακό εγχειρίδιο "Σύντομη Περιγραφή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας " των Σαπουντζάκη, Γ., Χαλευτήρα, Κ., και  Ροντογιάννη, Α. είναι διαθέσιμο πλέον στον ιστότοπο των ανοικτών ακαδημαϊκών εκδόσεων Κάλλιπος. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα βιβλία που κυκλοφορούν για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και οι συγγραφείς του έχουν ασχοληθεί πολύπλευρα με το θέμα, καλύπτοντας αξιοσημείωτες παραμέτρους.

Αναλυτικότερα, οι συγγραφείς αναφέρθηκαν 
  • Στην εξέλιξη των νοηματικών γλωσσών και της ΕΝΓ
  • Σε οινωνιογλωσσικά θέματα
  • Σε διαγλωσσικά Φαινόμενα στη δομή των Νοηματικών Γλωσσών
  • Στη γραμματική περιγραφή της ΕΝΓ
  • Σε ειδικά τεχνικά θέματα επικοινωνίας

Ακολουθεί η περίληψη του εγχειριδίου: 
Οι Νοηματικές Γλώσσες (ΝΓ), μία από τις οποίες είναι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), χρησιμοποιούν την κίνηση για την εκφορά και την όραση για την πρόσληψή τους. Αντίστοιχα, οι ομιλούμενες γλώσσες αξιοποιούν τον ήχο και την ακοή. Τα αρθρωτικά όργανα των ΝΓ μπορούν να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και από διαφορετικά συστήματα, φαινόμενο το οποίο ορίζεται ως «μη γραμμικότητα των ΝΓ»: διαφορετικά δάκτυλα ή χέρια μεταδίδουν γλωσσική πληροφορία σε διαφορετικά σημεία στον χώρο, με ταυτόχρονη χρήση κινήσεων ματιών, φρυδιών, στόματος, κλίσεων του κορμού κ.ο.κ. Η ιδιαιτερότητα αυτή των ΝΓ συντελεί στην ύπαρξη κοινών γλωσσικών μοτίβων μεταξύ τους. Η αντιπαραβολή των ΝΓ με καθολικά γλωσσικά χαρακτηριστικά εμφανίζει εξαιρετικού ενδιαφέροντος κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές. Οι σημαντικότερες από αυτές, καθώς και οι συνέπειές τους στη διαμόρφωση γλωσσικών συστημάτων, γλωσσικής χρήσης και επικοινωνιακών μοτίβων ξεφεύγουν από τη στενή γραμματική θεώρηση και επεκτείνονται σε συναφή πεδία μελέτης. Ενδεικτικά, οι ΝΓ αξιοποιούν μεγαλύτερους μύες, όπως αυτούς των χεριών, ενώ τα αρθρωτικά όργανά τους είναι περισσότερο ορατά και ωριμάζουν νωρίς. Επιπλέον, στις ΝΓ η επικοινωνία προϋποθέτει την εδραίωση βλεμματικής επαφής μεταξύ των συνομιλητών κ.ο.κ. Απόρροιες των ιδιαιτεροτήτων αυτών εμφανίζονται στην ετυμολογία των ΝΓ, στην υψηλή σχέση μεταξύ μορφοσύνταξης, σημασιολογίας και πραγματολογίας, στα στάδια γλωσσικής ανάπτυξης, στις επικοινωνιακές τακτικές, στη διαμόρφωση γλωσσικο-πολιτισμικής ταυτότητας, στην κοσμοθεώρηση των χρηστών της ΕΝΓ, καθώς και στις τεχνικές και στα μέσα σύγχρονης και ασύγχρονης γλωσσικής μετάδοσης. Στο καθαρά γραμματικό μέρος του συγγράμματος περιγράφεται η δομή της ΕΝΓ ανά επίπεδο γλωσσικής ανάλυσης, ως φυσικής γλώσσας με μοναδικά χαρακτηριστικά, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο. Κοινωνιογλωσσικά θέματα και θέματα ιστορικής εξέλιξης της ΕΝΓ επίσης έχουν επηρεάσει σημαντικά τη σημερινή μορφή της. Για καθένα από τα παραπάνω θέματα έχουν αφιερωθεί ξεχωριστές ενότητες ή κεφάλαια στο σύγγραμμα «Σύντομη Περιγραφή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας».

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο των ανοικτών ακαδημαϊκών εκδόσεων Κάλλιπος για να διαβάσετε ή να μεταφορτώσετε το βιβλίο. 

Σαπουντζάκη, Γ., Χαλευτήρα, Κ., & Ροντογιάννη, Α. (2025). Σύντομη Περιγραφή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-1040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου