Ο καρκίνος στις νέες ηλικίες είναι μια ιδιαίτερα μοναχική εμπειρία, καθώς ακόμη και σήμερα –που σημειώνεται ραγδαία αύξηση στους νέους ανθρώπους– είναι σχετικά σπάνιος. «Οταν διαγνώστηκα με καρκίνο, ένιωσα πολύ μόνη μου. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει συμβουλευτική για τους πάσχοντες. Αρχισα τη θεραπεία χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς να ξέρω άλλους συνομηλίκους μου με καρκίνο και η αλήθεια είναι ότι πάντα μου έλειπαν νέοι άνθρωποι γύρω μου», αναφέρει στην «Κ» η Οριάνα από την Πορτογαλία. Είναι ένα από τα 500 μέλη του δικτύου για νεαρούς επιζώντες από καρκίνο (EU-CAYAS-NET) που βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να μετάσχουν στη διάσκεψη για τις πολιτικές της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν –στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος αντιμετώπισης του καρκίνου– ήταν άλλωστε η δημιουργία αυτού του δικτύου, με δεδομένη τη «μοναχική εμπειρία» που νιώθουν οι νέοι πάσχοντες, όπως τόνισε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας σε ομάδα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ τους και η «Κ». Ατομα που έχουν συμμετάσχει σε αυτό το δίκτυο, σημείωσε, έχουν μοιραστεί μαζί της πως έχουν βρει μια «δεύτερη οικογένεια». Πράγματι, η Οριάνα μάς ανέφερε πως «πρόκειται για μια αναζωογονητική διαδικασία. Λόγω των κοινών εμπειριών νιώθουμε οικογένεια, σαν να γνωριζόμαστε από καιρό».
«Το δίκτυο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο», λέει η Καρίνα Σνάιντερ, διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Παιδικού Καρκίνου – Ευρώπης (CCI-E), προσθέτοντας ότι «ο καρκίνος σε μικρή ηλικία είναι σχετικά σπάνιος. Η πλατφόρμα βοηθάει γιατί αφήνει ανοιχτή πρόσβαση σε άλλους με τις ίδιες εμπειρίες, που μοιράζονται συμβουλές και άλλα χρήσιμα, πρακτικά ζητήματα». Η πλατφόρμα www.beatcancer.eu, που χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ε.Ε., είναι ένας διαδραστικός, εικονικός κόμβος, όπου νέοι άνθρωποι, αλλά και τα αδέλφια τους, μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να λάβουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, να μοιραστούν εμπειρίες και άλλα πρακτικά ζητήματα. Η κ. Σνάιντερ μάς λέει χαρακτηριστικά ότι «ως σύμβουλος ασθενών αλλά και πρώην ασθενής με καρκίνο μπορώ να πω ότι η σημασία του δικτύου είναι ότι παρέχει μια κοινότητα και τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ζωή άλλων νέων ανθρώπων με καρκίνο, που δεν υπήρχε πριν. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι αποτελείται από πρώην ασθενείς και επιζώντες καρκίνου». Και ενώ το πρότζεκτ αφορά έναν περιορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ισπανία), εντούτοις, όπως διαβεβαιώνει η Καρίνα Σνάιντερ, «είναι ανοιχτό και σε χώρες εκτός Ε.Ε. Για παράδειγμα, έχουμε μέλος από χώρα της Λατινικής Αμερικής».
Η κατακόρυφη αύξηση του καρκίνου στους νέους ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί εστία προβληματισμού για την Ε.Ε., που αναζητάει τρόπους πρόληψης αλλά και αντιμετώπισής του. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν παρουσίασε χθες νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Στόχος των προτάσεων, όπως ανέφερε η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, είναι η κάλυψη του εμβολιασμού κατά του HPV να φθάσει στο 90% για τα κορίτσια έως το 2030 και σε σημαντικό ποσοστό για τα αγόρια. Μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σημειώνονται περίπου 28.600 κρούσματα και 13.700 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ε.Ε. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Αίσθηση πάντως προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι στη σχετική λίστα των εμβολιασμών (HPV) ανά χώρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχουν στοιχεία από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, στο προσεχές διάστημα η Επιτροπή έχει θέσει ως βασικό στόχο και την αύξηση των εκστρατειών ενημέρωσης σε όλη την Ε.Ε. για τους εν λόγω εμβολιασμούς, καθώς υπάρχει ακόμη αρκετή διστακτικότητα εκ μέρους των γονιών, ενώ διαπιστώνεται μια γενικότερη αίσθηση «κόπωσης εμβολιασμών» μετά την πανδημία, παραδέχεται η επίτροπος κ. Κυριακίδου. Θεωρεί ωστόσο ότι αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί. Οπως τόνισε, άλλωστε, οι καρκίνοι από τον HPV είναι μεταξύ αυτών που μπορούν να εξαλειφθούν, με την Αυστραλία μάλιστα να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτόν τον στόχο.
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου