Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο ζούμε μέσα στο κόσμο του Facebook, του Instagram, του TikTok και του You Tube.
Πρόσφατα προστέθηκε σε αυτά και η Τεχνική Νοημοσύνη, η οποία μας στέλνει αδιάβαστους σε όμορφους κόσμους αγγελικά πλασμένους.
Φανταστείτε τώρα ένα υπέροχο σαλόνι, με πανάκριβη διακόσμηση, πολυτελή χαλιά, κάτασπρους καναπέδες και ένα τεράστιο τζάκι να καίει. Ένα πανέμορφο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο με χιλιάδες λαμπάκια και πολλά δώρα να περιμένουν τη ”φανταστική” οικογένεια για να τα ανοίξει.
Πρώτη σκηνή, ο μικρός Γιάννης και η αδελφή του Δανάη με matching Χριστουγεννιάτικες κόκκινες καρό πιτζάμες μπαίνουν στο σαλόνι παραμονή Πρωτοχρονιάς για τα πολυπόθητα δώρα.
Αυτό που έχουν ζητήσει και οι δύο τους με μεγάλη επιμονή, μάλιστα έστειλαν και το περίφημο γράμμα στον Άγιο Βασίλη, τους περιμένει υπομονετικά κάτω από το δέντρο.
Ένα άσπρο μαλλιαρό κουτάβι με ένα μεγάλο κόκκινο φιόγκο κάθεται ήσυχο μέσα σε ένα στολισμένο καλάθι
Με υπόκρουση μια Χριστουγεννιάτικη μελωδία, τα παιδιά γελώντας, σηκώνουν το κουτάβι αγκαλιά και το σφίγγουν ευτυχισμένα. Το κουτάβι κουνάει την ουρίτσα του και τα γλείφει στο πρόσωπο βγάζοντας χαρούμενες κραυγές. Οι γονείς χαμογελάνε, τα παιδιά χαμογελάνε, το κουτάβι χαμογελάει… και το πλάνο κλείνει.
Αυτό που μόλις σας περιέγραψα είναι ένα βιντεάκι στα social media με σενάριο Τεχνητής Νοημοσύνης.
Φαντάζομαι όλοι σας έχετε χαζέψει στο Facebook και στο Instagram διάφορα posts με δύο φωτογραφίες που η μια λέει “Instagram” και η άλλη γράφει “πραγματικότητα”, σωστά?
Πάμε λοιπόν να σας περιγράψω τι πραγματικά έγινε όταν ο Γιάννης και η Δανάη κατέβηκαν στο σαλόνι για να ανοίξουν τα δώρα τους
Το κουτάβι, όσο περίμενε, είχε φάει την κορδέλα μαζί με τα περισσότερα στολίδια από τα χαμηλά κλαδιά του δέντρου. Στο καλό χαλί της προγιαγιάς υπήρχαν σκόρπια τα μυρωδάτα αποτελέσματα από το Χριστουγεννιάτικο φαγοπότι ανακατεμένα με πευκοβελόνες και μπόλικο γκλίτερ. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με το κουτάβι για λίγο και στη συνέχεια το παράτησαν στη μοίρα του για να ανοίξουν τα υπόλοιπα δώρα τους. Η μαμά έπαθε υστερία με το χαλί αντίκα της προγιαγιάς της και στη συνέχεια τα έβαλε με τον μπαμπά που κάνει ό,τι του ζητήσουν τα παιδιά του και απείλησε με διαζύγιο αν δεν έφευγε ο σκύλος. Και έζησαν αυτοί καλά και ο σκύλος δεν έχουμε ιδέα τι απέγινε!
Συμπέρασμα πρώτο: Κουτάβια, γατάκια, παπαγαλάκια και κουνελάκια καλό θα ήταν να μην αποτελούν επιλογές στη λίστα των χριστουγεννιάτικων δώρων.
Συμπέρασμα δεύτερο: Τα παιδιά μας, ειδικά όταν είναι κάτω των 10 χρόνων, και τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη, δεν αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για την απόκτησή τους.
Και τέλος, η πραγματική ζωή απέχει παρασάγγας από τα χαριτωμένα videos των Social Media.
Καταλαβαίνω ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά εκλιπαρούν για ένα κατοικίδιο και εσείς, παρασυρμένοι από τη μαγεία των γιορτών, λέτε: “Γιατί όχι;” Και τότε αρχίζει η πραγματική “μαγεία”!
Η μαγική “εξαφάνιση” των παιδιών
Τα παιδιά έχουν υποσχεθεί ότι θα το φροντίζουν. Ναι καλά, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Την πρώτη εβδομάδα ο σκύλος γίνεται ο star των Social media της οικογένειας. Από τη δεύτερη εβδομάδα όμως το “ποίημα” αλλάζει και εσείς καταλήγετε να τρέχετε στα πάρκα αξημέρωτα, να τον ταΐζετε, να μαζεύετε τα “ατυχήματά” του από όλο το σπίτι και να ψάχνετε απεγνωσμένα κτηνίατρο ανήμερα των Χριστουγέννων επειδή τα παιδιά αποφάσισαν να μοιραστούν την πιατέλα με τα μελομακάρονα μαζί του. Και αυτό θα συνεχιστεί γιατί ενώ οι υποχρεώσεις θα αυξάνονται, το ενδιαφέρον των παιδιών θα ακολουθεί αντίστροφη πορεία.
Το μαγικό “άδειασμα” του οικογενειακού ταμείου
Αν είχατε διαβάσει τα “ψιλά γράμματα”, θα ξέρατε ότι μαζί με τον σκύλο έρχεται και μια ατελείωτη λίστα από έξοδα.
Κτηνιάτροι, τροφές, αποπαρασιτώσεις, εμβόλια, τσιπ, παιχνίδια, λουριά, κρεβάτια, ρούχα, crates μεταφοράς, πάρκο, πάνες, λιχουδιές και ένα σωρό άλλες «κρυφές» χρεώσεις για τις οποίες δεν είχατε ιδέα.
Οι σφουγγαρίστρες και οι σκούπες θα γίνουν οι καλύτερές σας φίλες και το ντουλάπι με τα καθαριστικά θα αδειάζει με ρυθμούς σάμπα.
Για να μη σας αναφέρω την αντικατάσταση αγαπημένων αθλητικών παπουτσιών και παιχνιδιών που έχει αποφασίσει το καινούργιο κουτάβι να μασουλήσει ή τον πανάκριβο καναπέ πάνω στον οποίον η γλυκιά γατούλα κάνει το μανικιούρ και πεντικιούρ της.
Και μην κάνετε όνειρα ότι κάποια στιγμή αυτός ο ρυθμός εξόδων θα μειωθεί γιατί στο μέλλον θα προστεθεί και η εκπαίδευση του σκύλου, η πανσιόν φιλοξενίας του στις διακοπές σας, ο dog walker για τις βόλτες του και όλα τα παρελκόμενα, όπως ρούχα, λουριά κλπ που θα πρέπει να αντικατασταθούν για να ακολουθήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης του σκύλου.
Αυτά τα δώρα δυστυχώς δεν έρχονται με κάρτα αλλαγής και σίγουρα δεν έχουν οδηγίες χρήσης.
Δεν μπορούν να μπουν στο ντουλάπι με τα παιχνίδια όταν τα παιδιά τα βαρεθούν, δεν έχουν κουμπί on/off και δεν είναι χριστουγεννιάτικα gadgets για να αντικατασταθούν του χρόνου με το πιο καινούργιο μοντέλο.
Εφτά στις δέκα περιπτώσεις κατοικίδιων που αγοράστηκαν ή υιοθετήθηκαν ως δώρα Χριστουγέννων, κατέληξαν στο δρόμο, μόνιμα στη βεράντα ή στην αυλή, στις Φιλοζωικές οργανώσεις, ή γύρισαν ξανά στη φύση “όπου ανήκουν και θα είναι πιο ευτυχισμένα“.
Κάθε χρόνο επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια και κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι εισαγωγείς και οι παράνομοι κουταβέμποροι κάνουν χρυσές δουλειές.
Μια τόσο ανεύθυνη απόφαση υιοθεσίας ή αγοράς κατοικίδιου ζώου θα βλάψει τους πάντες
Πρώτα από όλους εσάς, μετά τα παιδιά σας, γιατί το παράδειγμα “ξεφορτωνόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη ό,τι δεν μας κάνει ή μας δυσκολεύει” δεν είναι και το καλύτερο μάθημα που θέλετε να τους δώσετε.
Και τέλος, το άμοιρο το ζώο που, παρά τη θέλησή του, μπλέχτηκε σε όλο αυτό το χριστουγεννιάτικο δράμα.
Τα κατοικίδια δεν είναι για μια σεζόν ούτε βγαίνουν σε Χριστουγεννιάτικα Limited Editions δώρα.
Παρόλα αυτά, αν ντε και καλά θέλετε να τους κάνετε το χατίρι, θα σας συμβούλευα να το “καθυστερήσετε” όσο μπορείτε ώστε να σιγουρευτείτε ότι πραγματικά το θέλουν και ότι πραγματικά θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους για τη φροντίδα του. Πώς θα το κάνετε αυτό;
Ζητήστε τους να αναλάβουν για δύο εβδομάδες τη φροντίδα ενός φανταστικού ζώου. Όχι, δεν αστειεύομαι. Δώστε τους μια “λίστα καθηκόντων” όπως βόλτες, τάισμα, και καθαρισμός, και δείτε αν μπορούν να την τηρήσουν. Αν τα παρατήσουν μέσα στις πρώτες μέρες, ξέρετε τι θα συμβεί με ένα πραγματικό ζώο.
Κατεβάστε στο tablet τους μια εφαρμογή υιοθεσίας ενός εικονικού κατοικίδιου. Θα αποκτήσουν μια μικρή ιδέα της ευθύνης χωρίς την πραγματική δουλειά. Μπορείτε επίσης να φιλοξενήσετε το κατοικίδιο ενός φίλου για λίγες μέρες.
Θα κλείσω με μια πραγματική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Πριν 2 χρόνια μια οικογένεια παρήγγειλε ένα αρσενικό Μαλτέζ κουτάβι για χριστουγεννιάτικο δώρο.
Το παρέλαβαν στις 27 Δεκεμβρίου και τέσσερις μέρες μετά αποφάσισαν, επειδή το κουτάβι έκανε πιπί και κακά συνέχεια, ότι δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν. Κατά την άποψή τους, τούς είχαν πουλήσει ελαττωματικό προϊόν.
Ο Κίκης κατέληξε στην οικογένειά μας μαζί με το βιβλιάριό του που έγραφε Μαλτέζ Άρρεν και όλη του την προίκα.
Λίγες μέρες μετά ανακαλύψαμε ότι ο Κίκης ήταν Κικίτσα και λίγους μήνες αργότερα ότι ήταν Μαλτεζ ντεμέκ.
Ευτυχώς που οι άνθρωποι το αποφάσισαν αμέσως, και η Κικίτσα δεν κατέληξε σε ένα μπαλκόνι. Άγιο είχε.
Καλές Γιορτές!
Κατερίνα Κουρούκλη
Πηγή: topetmou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου