Στοιχεία σοκ για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα που διεξάγει ο Μη Κερδοσκοπικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Protect Children» με έδρα το Ελσίνκι της Φιλανδίας με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα «Knowledge to Prevent (2KNOW) - Προστασία των παιδιών από διαδικτυακά εγκλήματα σεξουαλικής βίας».
Η έρευνα του οργανισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023, είναι διετής και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δέκα μήνες με στόχους να αναζητηθούν αφενός τα κίνητρα των δραστών και αφετέρου να σκιαγραφηθεί το προφίλ των θυμάτων και οι συνέπειες της κακοποίησης που υπέστησαν.
Η Voria.gr φέρνει στο φως στοιχεία της έρευνας η οποία παρουσιαστεί στο σύνολό της σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν συμμετάσχει πάνω από 1100 άτομα, εκ των οποίων το 89% ήταν γυναίκες, το 9% άνδρες, ενώ το 2% επέλεξε να μη δηλώσει φύλο.
Το 54% των συμμετεχόντων θυμάτων στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά στην παιδική τους ηλικία και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 3-9 ετών, το 33% σε ηλικία μεταξύ 3-6 ετών και το 21% μεταξύ των 10-12 ετών.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 66% υπέστησαν σεξουαλική βία πάνω από μια φόρα. Το 33% δήλωσαν ότι οι δράστες της κακοποίησης ήταν περισσότεροι από ένας. Το 91% ήξεραν τον δράστη και το 92% ανέφεραν ότι ήταν κάποιος από τον κύκλο εμπιστοσύνης τους.
Βάσει των απαντήσεων το 97% των δραστών ήταν άνδρες. Το 23% ανέφερε πως ο δράστης ήταν μεταξύ 35-44 ετών, το 23% μεταξύ 45-54, το 16% 55-64 ετών και το 15% μεταξύ 25-34 χρονών.
Σύμφωνα με την Αγγελική Βεργίτση, Διευθύντρια της «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι κορίτσια και όπως αναφέρει η ίδια οι δράστες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των παιδιών. «Οι κακοποιητές μπορεί να είναι για παράδειγμα συγγενείς ή φίλοι της οικογένειας. Η στρατηγική προσέγγισή τους είναι αρχικά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και αφού το καταφέρουν τότε ανοίγει ο δρόμος της κακοποίησης. Το παιδί μπερδεύεται, φοβάται, δεν έχει την ωριμότητα να το διαχειριστεί και αν δεν μιλήσει στην αρχή το θάβει μέσα του. Ακόμη και αν το πει στους γονείς το πιθανότερο είναι αυτοί να υποβαθμίσουν το γεγονός και να επιλέξουν να το κρατήσουν κρυφό».
Ακόμη ένα στοιχείο της έρευνας είναι πως από το σύνολο των απαντήσεων το 73% έχουν αποκαλύψει το γεγονός ότι έπεσαν θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης ενώ το 27% των θυμάτων δεν το έχουν αναφέρει ποτέ.
Το 26% το αποκάλυψε αφού πέρασαν πάνω από 21 χρόνια, το 23% αμέσως μετά την κακοποίηση και το 18% μετά από 11-20 χρόνια.
Το 74% απάντησε πως παρά το γεγονός ότι αποκάλυψαν τα όσα υπέστησαν σε γονείς ή συγγενείς ή φίλους δεν δόθηκε καμία συνέχεια.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως από το σύνολο των περιστατικών, το 95%, δεν έφτασαν ποτέ στην αστυνομία.
«Δυστυχώς υπάρχει ολιγωρία στο ζήτημα της πλαισίωσης και της υποστήριξης. Πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευασισθητοποίηση, κατανόηση και κινητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο ζήτημα. Να υπάρξουν φιλικοί οδοί μέσα στους οποίες τα περιστατικά να μπορούν να διερευνώνται από τις αρχές με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού», επισημαίνει η κ. Βεργίτση.
Σημαντικές επίσης είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το 46% ανέφεραν ότι έχουν δυσκολίες στο να δημιουργήσουν σχέσεις, το 45% πάσχει από κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές όπως το άγχος και οι κρίσεις πανικού, ενώ το 38% έχει σεξουαλικές δυσλειτουργίες
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στην έρευνα έχουν συμμετάσχει περίπου 4.500 άτομα από όλον τον κόσμο.
Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν επίσης σημαντικά ευρήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στο διαδίκτυο, αλλά και μια σειρά δράσεων σε συνεργασία της «Justice Initiative» και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός που δημιούργησε το Ίδρυμα Guido Fluri, στη Βέρνη της Ελβετίας, το 2021. O θεσμός έχει στο κέντρο της αποστολής του τη δικαίωση θυμάτων παιδικής κακοποίησης σε όλη την Ευρώπη. Ο Οργανισμός απέκτησε 14 εθνικά κέντρα (κόμβους) σε όλη την Ευρώπη, ένα από τα οποία βρίσκεται στην Ελλάδα.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου