Αναβιώνει τις ημέρες αυτές στο δικαστήριο η φρικιαστική υπόθεση αποκεφαλισμού του καθηγητή Σαμουέλ Πατί. Στο εδώλιο κάθονται επτά άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στην εκστρατεία μίσους που οδήγησε στη δολοφονία, στις 16 Οκτωβρίου 2020, του 47χρονου καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας.
Κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού, μαθήτρια μουσουλμανικής καταγωγής παραδέχτηκε πως είπε ψέματα ότι ο καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμουέλ Πατί είχε συμπεριφερθεί ισλαμοφοβικά. Η ψευδής καταγγελία της είχε πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων, που κατέληξε στη φρικτή δολοφονία του Πατί από τζιχαντιστή το 2020.
Ο 47χρονος Πατί αποκεφαλίστηκε δημόσια στις 16 Οκτωβρίου 2020 από τον 18χρονο Αμπντουλάκ Ανζορόφ, ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής, μετά τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μαθήτρια, τότε 13 ετών, είχε ισχυριστεί ότι ο Πατί είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές να αποχωρήσουν από την τάξη, πριν παρουσιάσει γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Στην απολογία της, η νεαρή ομολόγησε ότι δεν ήταν παρούσα στο μάθημα και επινόησε την ιστορία, επειδή φοβόταν την αντίδραση των γονιών της λόγω δίωρης αποβολής για κακή συμπεριφορά.
Με δάκρυα στα μάτια, η μαθήτρια απολογήθηκε στην οικογένεια του θύματος, λέγοντας: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αλλά ήθελα να ζητήσω συγγνώμη... Ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη. Λυπάμαι που κατέστρεψα τη ζωή σας» φέρεται να είπε. «Ζητώ συγγνώμη για το ψέμα μου που μας έφερε όλους εδώ» πρόσθεσε, παραδεχόμενη στους παρευρισκόμενους: «Χωρίς εμένα, κανείς δεν θα ήταν εδώ».
Η υπόθεση αποκάλυψε τις βαθιές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία με τη ριζοσπαστικοποίηση και την παραπληροφόρηση, ενώ ο Πατί έχει αναγνωριστεί ως σύμβολο της ελευθερίας του λόγου στη χώρα. Είχε δείξει τις γελοιογραφίες του Charlie Hebdo σε μαθητές στο πλαίσιο ενός μαθήματος ηθικής, στο οποίο οι μαθητές του συζητούσαν τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης του 2015 στα γραφεία της εφημερίδας κατά την οποία 12 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από εξτρεμιστές. Όμως δεν είχε πει σε κανέναν μαθητή να φύγει από την αίθουσα, αντίθετα τους είπε τι επρόκειτο να κάνει στο πλαίσιο του μαθήματος, πριν τους καλέσει να απομακρυνθούν, αν πίστευαν ότι θα προσβάλλονταν από τις γελοιογραφίες.
Ο πατέρας της μαθήτριας, Μπραχίμ Σνινά, κατηγορείται για την οργάνωση εκστρατείας διαδικτυακής παρενόχλησης κατά του Πατί, ενώ άλλοι μαθητές και συνεργοί του δράστη κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία. Συγκεκριμένα, στη δίκη που διεξάγεται στο Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού, κατηγορούνται επτά άνδρες και μία γυναίκα, μεταξύ των οποίων ο Μπραχίμ Σνινά, πατέρας της μαθήτριας που είχε εξαπολύσει την ψευδή κατηγορία, και ο 65χρονος Αμπντελχακίμ Σεφριουί. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στοχοποιήσουν τον Πατί, προκαλώντας μίσος και ανοίγοντας το δρόμο για το έγκλημα. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι επίσης δύο φίλοι του δράστη της δολοφονίας, που κατηγορούνται για συνεργία σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι Νάιμ Μπουνταούντ και Αζίμ Εψιρχάνοφ φέρονται να τον συνόδευσαν στην αγορά όπλων και να του παρείχαν υλική υποστήριξη. Άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν επικοινωνία με τον δράστη μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, προωθώντας υλικό μίσους.
Μετά τη δολοφονία του Πατί, η μαθήτρια τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέχισε να λέει ψέματα. «Ο δάσκαλός μου είχε αποκεφαλιστεί, ο πατέρας μου ήταν υπό αστυνομική επιτήρηση, δεν μπορούσα να πω ότι ήταν ψέματα» είπε. Τελικά ομολόγησε την αλήθεια μετά από 30 ώρες και δύο αστυνομικές ανακρίσεις.
Η μαθήτρια καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς που έκανε εναντίον του Πατί, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν καταλυτικοί για τη δολοφονία του. Οι πέντε συγκατηγορούμενοί της, οι οποίοι ήταν όλοι ηλικίας 14 ή 15 ετών κατά τη στιγμή της δολοφονίας, αντιμετώπιζαν κατηγορίες για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό την προετοιμασία βαριάς βίας. Σε τέσσερις επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή, αλλά σε έναν επιβλήθηκε ποινή έξι μηνών με ηλεκτρονική σήμανση, αφού αναγνωρίστηκε ως το πρόσωπο που υπέδειξε τον Πατί στον Ανζορόφ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου