Δύο γενιές που «χτυπιούνται» από την οικονομική ανασφάλεια, τα υψηλά επίπεδα άγχους και τις αυξανόμενες κλιματικές ανησυχίες, την G και τους millennials, αναδεικνύει η φετινή έρευνα της Deloitte, που εκπονήθηκε με σχεδόν 23.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες, εκ των οποίων οι 300 ήταν από την Ελλάδα.
Τα ελληνικά δεδομένα της έρευνας δείχνουν πως οι Gen Ζs και οι millennials είναι πιο αγχωμένοι συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο (53% για την Ελλάδα έναντι 50% παγκοσμίως για τους Gen Zs και 41% για την Ελλάδα έναντι 35% παγκοσμίως για τους millennials) και γι’ αυτό θέλουν οι χώροι εργασίας να ευνοούν την καλύτερη ψυχική υγεία και να προσφέρουν ευελιξία, αλλά και ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη στην καριέρα τους. Παράλληλα, κατά συντριπτική πλειοψηφία (9 στους 10), ζητούν η εργασία τους να υπηρετεί κάποιο σκοπό με τον οποίο να συντάσσονται.
Αναλυτικά, για τρίτη συνεχή χρονιά, το κόστος ζωής αποτελεί την κύρια ανησυχία των Gen Z και millennials. Ειδικά για την Ελλάδα, οι Gen Zs κατά 40% αλλά και οι millennials κατά 48% κατατάσσουν το κόστος διαβίωσης στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους. Παγκοσμίως, περίπου έξι στους δέκα Gen Zs (56%) και millennials (55%) ζουν μήνα με τον μήνα – πέντε μονάδες παραπάνω για τους Gen Zs συγκριτικά με πέρυσι και αντίστοιχα τρεις μονάδες παραπάνω για τους millennials, ενώ περίπου τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς.
Ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο της Gen Ζ και των millennials πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στις χώρες τους θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος – το υψηλότερο ποσοστό από το 2020 όπως καταγράφηκε στην έρευνα για τους millennials, η οποία διεξήχθη λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Οσο για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, σχεδόν οι μισοί από τους Gen Zs (48%) και τέσσερις στους δέκα millennials (40%) αναμένουν ότι θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος.
Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής παραμένει βασική προτεραιότητα, χωρίς πάντως να επιτυγχάνουν την ισορροπία που επιδιώκουν. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που νιώθουν τακτικά άγχος ή στρες δηλώνει ότι η δουλειά τους και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συμβάλλουν πολύ στα επίπεδα άγχους τους, με σοβαρή αιτία τις πολλές ώρες εργασίας (51% και των δύο γενεών) και την έλλειψη ελέγχου για τον τρόπο ή τον τόπο εργασίας τους (44%).
Οσον αφορά, τέλος, την επιστροφή στο γραφείο, έχει αποφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ορισμένοι ανέφεραν οφέλη όπως η αυξημένη συμμετοχή, η επικοινωνιακή σύνδεση και η συνεργασία, ενώ άλλοι αυξημένο άγχος και μειωμένη παραγωγικότητα.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου