Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα νεαρά άτομα που αναζητούν συμβουλές από συνομηλίκους.

Τα νεαρά άτομα βρίσκουν υποστήριξη σε απαντήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη σε θέματα που κυμαίνονται από τις σχέσεις τους έως τη σωματική τους υγεία. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα, όπως οι αυτοκτονικές σκέψεις, προτιμούν τις ανθρώπινες απαντήσεις. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Για δεκαετίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και περισσότερο η βασική μέθοδος ανταλλαγής υποστήριξης από συνομηλίκους για τα νεαρά άτομα. Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να κατανοήσει πότε και πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διευκολύνει και να βοηθήσει σε τέτοιες διαδράσεις.

Για τη μελέτη, αναλύθηκαν οι απαντήσεις 622 ατόμων, ηλικίας 18 έως 24 ετών, με εμπειρία στην αναζήτηση και παροχή υποστήριξης στο διαδίκτυο. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο και την τεχνητή νοημοσύνη σε μηνύματα που ζητούσαν βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν ποιος έγραψε τις απαντήσεις.

Οι ανθρώπινες αντιδράσεις αντικατοπτρίζουν διάφορους τύπους ανθρώπινης υποστήριξης που μπορεί να συναντήσουν οι νέοι, συμπεριλαμβανομένων των συνομηλίκων, των ενήλικων μεντόρων και των θεραπευτών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν θετικά στις απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με τις σχέσεις, την έκφραση του εαυτού τους και τη σωματική υγεία, σημειώνοντας ότι έδειχναν να νοιάζονται και πρόσφεραν δραστικές προτάσεις.

Ωστόσο, προτίμησαν έντονα την ανθρώπινη απάντηση στα μηνύματα που ζητούν βοήθεια για ένα ευαίσθητο θέμα όπως οι αυτοκτονικές σκέψεις.

«Αυτό το είδος έρευνας είναι σημαντικό για να κατανοήσουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους νέους με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», λέει η Jordyn Young, διδακτορική φοιτήτρια στο University of Michigan School of Information και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Δεν είναι μόνο τι λέει το μοντέλο, αλλά και ο τρόπος που το λέει. Το να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τους περιορισμούς των δυνατοτήτων παροχής βοήθειας της τεχνητής νοημοσύνης είναι καλό, αλλά πρέπει να διατυπώνεται προσεκτικά—ειδικά όταν αφορά ευαίσθητες αποκαλύψεις».

Εφόσον οι νέοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο καθημερινά, το να έχουν διαφορετικούς τρόπους να μοιράζονται τις σκέψεις τους —ειδικά με απαντήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη— θα μπορούσε να είναι επωφελές μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα εργαλεία που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν τους νέους συνομηλίκους να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές, βοηθώντας τους να καταλάβουν τι να πουν», λέει η Young.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο για τους ανθρώπινους παράγοντες στα υπολογιστικά συστήματα στη Χαβάη.

Με πληροφορίες από  University of Michigan πληροφορίες από  University of Michigan

DOI αρχικής μελέτης: 10.1145/3613904.3642574DOI αρχικής μελέτης: 10.1145/3613904.3642574

Απόδοση του άρθρου AI may fill gap for young people seeking peer adviceAI may fill gap for young people seeking peer advice

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου