Η νέα ΚΟΙΝΣΕΠ thera+ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προώθηση του αθλητισμού, του πολιτισμού, της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας. Η thera+ αναδύθηκε από ένα… Big Bang, που όπως λέει ο καθηγητής Διοίκησης και Ανάπτυξης Εθελοντών σε Αθλητικά Γεγονότα του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Κλασικού Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Στρίγκας “σε μία συγκεκριμένη στιγμή, κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι με πολύ συγκεκριμένες ευαισθησίες, κατάλαβαν ότι, εκείνοι σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και εγώ σαν καθηγητής, αλλά και το Πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να κάνουμε κάτι”.
Αυτό το επόμενο βήμα λοιπόν για το Πανεπιστήμιο ήταν σύμφωνα με τον καθηγητή “να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχολησιμότητας για τους δικούς μας φοιτητές”. Κι έτσι, με αφοσίωση στην κοινωνική ευθύνη, η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΟΙΝΣΕΠ thera+, οι 4 γυναίκες καθηγήτριες φυσικής αγωγής Παναγιώτα Τσιάλα, Άστρη Μαυρέα, Μαίρη Βυθούλκα και Χρυσάφη Παλτατζίδου, με κοινές μεταπτυχιακές σπουδές στο κομμάτι της αναπηρίας, ξεκίνησαν να δημιουργούν γέφυρες που συνδέουν διαφορετικές πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες, παρέχοντας ευκαιρίες σε όλους. Μια πρωτοβουλία ξεχωριστή γιατί διεκδικεί, εντάσσει και εκπαιδεύει ταυτόχρονα, χωρίς περιορισμούς και ανισότητες.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τον περασμένο Μάρτιο εγκρίθηκε μάλιστα και το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της ΚΟΙΝΣΕΠ thera+, επισφραγίζοντας την κοινή προώθηση δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα ενισχύσουν επιστημονικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά το κοινωνικό σύνολο, σε επίπεδο συμμετοχικότητας, συμπερίληψης, κοινωνικής εξέλιξης και εκπαίδευσης, με βάση τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Η Άστρη Μαυρέα, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής, περιγράφει πως “η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο προήλθε ύστερα από την ιδέα υλοποίησης αυτής της ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία κάνει τη θεωρία πράξη, όσων διδαχτήκαμε σε διαφορετικές χρονικές φάσεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Οργάνωση και διαχείριση δραστηριοτήτων ατόμων με αναπηρία», όλα τα μέλη της επιτροπής”. Για τις ίδιες, “η αποδοχή από τις πανεπιστημιακές αρχές ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Στο πρωτόκολλο περιγράφεται ακριβώς ο τρόπος συνεργασίας, καθώς και οι κοινοί άξονες δράσης”. Με κοινό σκοπό “να ενισχύσουμεεπιστημονικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά το κοινωνικό σύνολο, σε επίπεδο συμμετοχικότητας, συμπερίληψης, κοινωνικής εξέλιξης και εκπαίδευσης, με βάση τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού και του πολιτισμού”.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που μέσα από Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δημιουργείται μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ηοποία πράττει με βάση τις αρχές και τις γνώσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, στοχεύοντας στην εξέλιξη της επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου. “Εμείς θέλουμε αυτός ο φοιτητικός πληθυσμός να μην φύγει από την αναπηρία, και για να μείνει θα πρέπει να του δώσουμε διεξόδους απασχόλησης”, λέει ο Θανάσης Στρίγκας και επισημαίνει πως “αυτό κάνουμε με τη thera+, ανοίγουμε σιγά αλλά σταθερά σχέδιο με στρατηγική για να δημιουργήσουμε αυτό που λέω εγώ πυρήνες σε μία πόλη”. Η αρχή έγινε από την Καλαμάτα “γιατί τυγχάνει τα παιδιά αυτά να δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Καλαμάτα και ήταν έτοιμα να κάνουν αυτό το επόμενο βήμα”, εξηγεί ο καθηγητής, για να προσθέσει πως αυτή τη στιγμή γίνεται μία αντίστοιχη κίνηση τόσο στην Σπάρτη με τη δημιουργία ενός αθλητικού Σωματείου, όσο και στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα αποφασιστεί μεταγενέστερα τι μορφή θα πάρει εκεί ο συγκεκριμένος πυρήνας.
Εξάλλου, τονίζει ο Θανάσης Στρίγκας, το Πανεπιστήμιο το ενδιαφέρει “να δημιουργούμε πυρήνες οι οποίοι θα βγουν στην κοινωνία, θα εντοπίσουν τις ανάγκες που έχει ο κόσμος της αναπηρίας, είτε αυτό λέγεται ορατή αναπηρία είτε αόρατη (τρίτη ηλικία, χρόνιες παθήσεις). Να εντοπίσουμε τις ανάγκες που έχουν οι τοπικές κοινωνίες, ώστε να προτείνουμε καινοτόμες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας”.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωτόκολλο συνεργασίας δεν έχει μόνο σκοπό να διαχυθεί η τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου στην κοινωνία. “Πέρα και πάνω από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουμε σε όλα, πέρα και πάνω από τη σύνδεση με την κοινωνία, μας ενδιαφέρει όποιος έρχεται στο δικό μας το πρόγραμμα είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο να μπορεί να βρίσκει διέξοδο μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος”, σημειώνει ο καθηγητής κ. Στρίγκας. Και προσθέτει πως “μείς στο δικό μας το χώρο, του αθλητισμού, δεν το είχαμε προχωρήσει κι αυτό το βήμα προσπαθούμε να κάνουμε τώρα”. Άρα, λέει συμπερασματικά ο ίδιος ένα κομμάτι του “θα έλεγα είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας”, αλλά “είναι και η ανάγκη που θέλουν αυτοί οι πυρήνες, όπως ΚΟΙΝΣΕΠ και αθλητικά σωματεία, να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος τους στηρίζει μέσα στην τοπική κοινωνία, και πού μπορείτε να βρείτε καλύτερο συνεργάτη από ένα Πανεπιστήμιο;”, ερωτά ρητορικά ο Θανάσης Στρίγκας.
Δεν είναι μόνο αθλητισμός
Η ΚΟΙΝΣΕΠ thera+ δεν είναι εξάλλου μόνο ο αθλητισμός κι όπως τονίζει η Άστρη Μαυρέα και η Διοικούσα Επιτροπή, μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού και των αξιών αυτών, δημιουργεί αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.Έτσι, στη thera+ “διακινούμε ιδέες και συνεργαζόμαστε με φορείς για τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών events που ενδυναμώνουν την κοινότητα.Διοργανώνουμε συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά events που προωθούν την εκπαίδευση, τον εθελοντισμό και τη συνεχή εξέλιξη. Ενημερώνουμε για τη συμμετοχικότητα και την διαφορετικότητα βιωματικά μέσα από εργαστήρια σε φορείς, σχολεία, οργανισμούς. Γινόμαστε ένα με την ιδέα της ισότητας και διεκδικούμε αυτή, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να δημιουργήσουμε σταδιακά νέες γενιές με άλλη φιλοσοφία, εκπαίδευση και στάση ζωής”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Στη thera+ οι ωφελούμενοι των δράσεών της αθλούνται μαζί καθημερινά μέσα από εξατομικευμένα αλλά και ομαδικά προγράμματα, για μικρούς και μεγάλους, για άτομα με αναπηρία γυναίκες, παιδιά και άνδρες, προάγοντας την υγεία, την διασκέδαση και την συμμετοχικότητα. Μάλιστα, ο Θανάσης Στρίγκας τονίζει πως ειδικά “στα παιδιά που έρχονται αυτή την στιγμή κοντά στη thera+, βλέπουμε πολύ μεγάλες αλλαγές από τις πρώτες 3 εβδομάδες όχι μόνο στο κομμάτι της σωματικής υγείας, αλλά και της ψυχικής υγείας· έρχονται οι γονείς και μας λένε ότι είναι πιο χαρούμενα. Τρέχουν, παίζουν με άλλα παιδιά σε ένα εξωτερικό περιβάλλον και δεν είναι απομονωμένα, κι αυτό, το χαμόγελο, την ελευθερία, την ευτυχία, είναι ένα αίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω…”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η thera+ εφαρμόζει, κατά αποκλειστικότητα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, το πρόγραμμα αντίστροφης ένταξης. Μια καινοτόμο μέθοδο για παιδιά και ενηλίκους με αναπηρία και χωρίς, μέσω της οποίας αθλούνται και συμμετέχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες μαζί.
* Τη thera+ την βρίσκουμε καθημερινά στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας με προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, τυπικά και μη τυπικά άτομα και για όλες τις ηλικίες, και φυσικά μέσω των social media της ΚΟΙΝΣΕΠ.
Η Διοικούσα Επιτροπή:
Παναγιώτα Τσιάλα, καθήγητρια Φυσικής Αγωγής, MSc κοινωνιολόγος Αθλητισμού, υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Άστρη Μαυρέα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος, MSc Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού για άτομα με αναπηρία, MSc Αθλητική Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και Φωτοειδησιογραφία, υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μαίρη Βυθούλκα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ειδική παιδαγωγός.
Χρυσάφη Παλτατζίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού για άτομα με αναπηρία.
Πηγή: Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου