Πώς είναι καλό να ενεργήσετε αν το μόνο που ακούγεται στο σπίτι είναι το… ουρλιαχτό του παιδιού σας.
Αν η τσιριχτή φωνή του παιδιού είναι το μόνο που ακούγεται για άλλη μια φορά στο σπίτι, μην απογοητεύεστε και μην σας πιάνει εκνευρισμός. Το παιδί είναι παιδί και τέτοιου είδους ενοχλητικές μορφές επικοινωνίας δεν είναι κάτι μη συνηθισμένο.
Πέραν του ότι τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια και περνούν όλη μέρα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, παίζοντας και επομένως κάνοντας θόρυβο, τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και καταλήγουν τόσο συχνά σε… κραυγές;
Γιατί το παιδί φωνάζει συνεχώς;
Οι φωνές είναι ο τρόπος επικοινωνίας πολλών παιδιών, ειδικά αν βρίσκονται σε παρέα και ανακαλύπτουν κάτι καινούριο ή θέλουν να δείξουν τη χαρά τους. Μπορεί όμως και να:
Μιμείται εσάς ή άλλους στενούς συγγενείς
Τα παιδιά μπορεί να φωνάζουν επειδή μιμούνται τον τρόπο επικοινωνίας στο περιβάλλον τους.
Θυμηθείτε: Με το παράδειγμά σας διδάσκετε το παιδί τρόπους συμπεριφοράς. Εάν έχετε γενικά την τάση να μιλάτε πολύ δυνατά, εκείνο είναι πολύ πιθανό να κάνει ακριβώς το ίδιο.
Θέλει να τραβήξει την προσοχή
Οι φωνές είναι βέβαια και ένας τρόπος να τραβήξει το παιδί την προσοχή επάνω του, ακόμα κι αν είναι για κακό.
Γενικά, εάν τα παιδιά αισθάνονται ότι δεν ακούγονται- αγνοούνται, θα φωνάξουν προκειμένου να κερδίσουν αυτό που τους λείπει.
Εκφράζει τα έντονα συναισθήματά του
Οι φωνές του παιδιού μπορεί να είναι μια απάντηση σε πολύ έντονα συναισθήματα που δεν ξέρει πραγματικά πώς να τα διαχειριστεί όπως η απογοήτευση, η ζήλια, το άγχος, αλλά και ο ενθουσιασμός.
Έχετε κατά νου επίσης ότι:
- Στην ηλικία των 2 με 3 ετών, τα παιδιά τείνουν να περνούν μια πιο έντονη περίοδο εκρήξεων.
- Εάν τα παιδιά έχουν οποιοδήποτε είδος διαταραχής λόγου, μπορεί να εκδηλώνονται με φωνές.
- Ακουστικά προβλήματα, όπως φλεγμονή του τυμπάνου, μπορεί να αναγκάζουν τα παιδιά μιλούν δυνατά.
Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου φωνάζει συνέχεια;
Μόλις βρείτε το λόγο που το παιδί σας φωνάζει συνεχώς, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε πώς θα το βοηθήσετε να αποβάλλει αυτή τη συνήθεια. Πώς λοιπόν;
Καλώς ή κακώς, η απάντηση είναι μία: υπομονή! Για να είναι πιο ήρεμο το παιδί:
- Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας. Ένα μήνυμα δεν είναι πιο σαφές όταν συνοδεύεται από φωνές.
- Παραμείνετε σταθεροί στους κανόνες. Ενημερώστε για παράδειγμα το παιδί πως δεν μπορείτε και δεν πρόκειται να το ακούσετε εάν φωνάζει.
- Περιμένετε να ηρεμήσει αν είναι ταραγμένο. Δεν μπορείτε προφανώς να συζητήσετε οτιδήποτε μαζί του εάν αισθάνεται κάτι πολύ έντονο.
- Διδάξτε του να ακούει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω της ανάγνωσης ή με το να πηγαίνετε περιστασιακά το παιδί σε μέρη όπου η σιωπή είναι απαραίτητη.
Αν πάλι συντρέχει κάποιος άλλος, πιο σοβαρός λόγος από αυτούς που αναφέραμε παραπάνω, η συμβουλή ενός ειδικού (για παράδειγμα λογοθεραπευτή) μπορεί να είναι απαραίτητη.
Φαίη Βακρινού
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου