Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακοποίησης, ωστόσο η κατάστασή τους περνά σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα περισσότερα παγκόσμια και εθνικά δεδομένα που σχετίζονται με τη βία, σύμφωνα με δύο νέες δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ ζητά καλύτερη έρευνα σε όλες τις χώρες που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες αυτές καταμετρώνται και ότι οι ιδιαίτερες ανάγκες τους γίνονται κατανοητές και αντιμετωπίζονται.
Όπου υπάρχουν στοιχεία για τη βία με βάση το φύλο σε αυτές τις ομάδες, τα δεδομένα δείχνουν υψηλή επικράτηση. Μάλιστα, συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος άσκησης βίας από στενό σύντροφο είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες με αναπηρία, ενώ άλλη μελέτη διαπίστωσε και υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής βίας.
«Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο μέρος της διαθέσιμης έρευνας για τη βία κατά των γυναικών, γεγονός που υπονομεύει την ικανότητα των προγραμμάτων να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους», δήλωσε η Δρ Lynnmarie Sardinha, Τεχνική Υπεύθυνη στον ΠΟΥ και στο Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή (HRP) που συνέταξε και τις συνόψεις των δημοσιεύσεων.
«Το να κατανοήσουμε το πόσο διαφορετικά επηρεάζονται οι διάφορες γυναίκες και τα κορίτσια, και το αν και πώς έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της βίας σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.
Η βία από στενό σύντροφο και η σεξουαλική βία είναι οι πιο κοινές μορφές βίας με βάση το φύλο παγκοσμίως και επηρεάζουν περίπου 1 στις 3 γυναίκες. Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία εξακολουθούν να υπόκεινται σε τέτοιου είδους βία, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης συγκεκριμένους κινδύνους και πρόσθετες μορφές κακοποίησης, μερικές φορές στα χέρια των φροντιστών ή επαγγελματιών υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν συμπεριφορές καταναγκασμού και ελέγχου, όπως η παρακράτηση φαρμάκων, βοηθητικού εξοπλισμού ή άλλων πτυχών της περίθαλψης και οικονομική κατάχρηση.
Στις γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω, ανασκόπηση που διεξήχθη από τον ΠΟΥ διαπίστωσε ότι η σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενούς συντρόφους παρέμεινε η πιο συχνά βιωμένη μορφή κακοποίησης. Ωστόσο, καθώς οι σύντροφοι γερνούσαν, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν μια μετατόπιση από την κυρίως σωματική ή/και σεξουαλική βία στην ψυχολογική βία, συμπεριλαμβανομένων των απειλών εγκατάλειψης και άλλων συμπεριφορών ελέγχου.
Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία μπορεί να είναι εξαιρετικά απομονωμένες όταν εκδηλώνεται βία, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτές να ξεφύγουν και να αναφέρουν την κακοποίηση. Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή πληροφορίες ή να έχουν ως αποτέλεσμα να μη δίνεται η δέουσα σημασία στις καταγγελίες τους.
«Η βία με βάση το φύλο έχει τις ρίζες της στην άνιση εξουσία και τον έλεγχο των γυναικών», ανέφερε η Δρ Avni Amin, Επικεφαλής του Τμήματος Δικαιωμάτων και Ισότητας του ΠΟΥ και της HRP.
«Για τις ηλικιωμένες γυναίκες και τις γυναίκες με αναπηρία, η εξάρτηση και η απομόνωσή τους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δράστες, αυξάνοντας τον κίνδυνο κακοποίησης. Οι υπηρεσίες πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να προσδιορίζουν τις κατάλληλες επαφές μέσω των συστημάτων υγείας και περίθαλψης, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες που υφίστανται βία να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα με ενσυναίσθηση, με επίκεντρο τους επιζώντες», υπογράμμισε.
Ο ΠΟΥ συνιστά διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στα διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνοντας ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας εκπροσωπούνται επί του παρόντος μόνο στο 10% περίπου των δεδομένων για τη βία κατά των γυναικών, αυτό περιλαμβάνει την επέκταση του ορίου ηλικίας για συμμετοχή στις έρευνες. Προτείνουν επίσης να συμπεριληφθούν ερωτήσεις που σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους βίας, οι οποίες να καλύπτουν ευρύ φάσμα αναπηριών.
Πηγή: iatropedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου