Είναι μόλις 16 ετών και δεν θεωρείται ταλέντο είναι ταλέντο. Άλλωστε στην παγκόσμια κολύμβηση υπάρχουν «αστέρες» σε αυτή την ηλικία. Ο λόγος για τον 16χρονο Φίλιππο Ράπτη, που γεννήθηκε κωφός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα να βρει τον αθλητικό του δρόμο και να βρίσκεται ήδη στην πρώτη 4άδα της παγκόσμιας κολύμβησης.
Από το Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων και την Α.Ε. Χαϊδαρίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κολύμβησης κωφών στην Αργεντινή (πέρυσι) και τους Αγώνες Νεότητας στη Βραζιλία (εφέτος) δεν έχει κυλήσει πολύ νερό …στην πισίνα καθώς είναι μόλις 2 χρόνια. Οι επιτυχίες όμως είναι σημαντικές και τα αθλητικά όνειρα ενός 16χρόνου δεν έχουν τέλος…
Πόσο καιρό αγωνίζεσαι με την Εθνική ομάδα Κωφών;
Φ.Ρ.: «Με την Εθνική Ομάδα Κολύμβησης Κωφών αγωνίζομαι λιγότερο από ένα χρόνο και έχω πάρει μέρος σε δύο διεθνείς διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2023, στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών, που έγινε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από 13 έως 19 Αυγούστου και η δεύτερη, στους Πρώτους Αγώνες Νεότητας Κωφών, που έγιναν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από 15 έως 20 Ιανουαρίου 2024».
Πως έμαθες για την Ομοσπονδία; Οι γονείς σου σε στήριξαν στην προσπάθειά σου αυτή;
Φ.Ρ.: « Έμαθα για την Ε.Ο.ΑΚ. από την κ. Στέφανη Κωσταρέλλου, που ήταν η πρώτη μου προπονήτρια στο κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου, απ’ όπου άρχισα. Μαζί της πήρα μέρος για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωφών, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς μου με στήριξαν και βέβαια εξακολουθούν να με στηρίζουν στη έως τώρα προσπάθειά μου».
Πως έχασες την ακοή σου και πότε άρχισες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; Άρχισες με κολύμβηση ή με κάτι άλλο;
Φ.Ρ.: «Γεννήθηκα κωφός, λόγω μιας δυσπλασίας του έσω ωτός, που συνέβη κατά την εμβρυογένεση. Αυτό σημαίνει ότι πίσω από το τύμπανο δεν έχει σχηματιστεί ο κοχλίας και επομένως δεν άκουγα τίποτα. Σε ηλικία 2,5 ετών έκανα επέμβαση για κοχλιακό εμφύτευμα και με αυτή τη συσκευή, όταν φοράω τον επεξεργαστή ήχου που είναι το εξωτερικό τμήμα της, μπορώ να ακούω από το αριστερό αυτί μόνο. Με τον αθλητισμό άρχισα να ασχολούμαι από την ηλικία των 6 ετών. Άρχισα με Aikido, μια ήπια πολεμική τέχνη, χωρίς χτυπήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τον επεξεργαστή ήχου που φοράω. Μετά από τρία χρόνια ζήτησα από τους γονείς μου να αλλάξω άθλημα και σκέφτηκαν το κολύμπι, γιατί μου άρεσε να είμαι στη θάλασσα, αλλά και γιατί θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να μεγαλώνεις στην Ελλάδα και να μην ξέρεις να κολυμπάς. Εκεί, είχα την τύχη να με αναλάβει η κ. Κωσταρέλλου, η οποία στην αρχή μου έμαθε τα βασικά και στη συνέχεια άρχισε να με προπονεί βάζοντάς με στο χώρο της αγωνιστικής κολύμβησης, με την εγγραφή μου στο Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021 με δέχτηκαν στην ομάδα της Α.Ε. Χαϊδαρίου, όπου και προπονούμαι από τον Σεπτέμβριο του 2021, με την κ. Βάσω Κρέστα και τον κ. Παναγιώτη Καλογερόπουλο, οι οποίοι και με έχουν βοηθήσει και με βοηθάνε, στο να βελτιώνω την τεχνική μου, αλλά και με στηρίζουν στην προσπάθειά μου, αφού με την ομάδα του Χαϊδαρίου λαμβάνω μέρος και σε γενικούς αγώνες ακουόντων».
Όταν άρχισες να αγωνίζεσαι περίμενες τόσο σύντομα να φθάσεις και να παίρνεις μέρος σε παγκόσμια πρωταθλήματα με τα εθνικά χρώματα;
Φ.Ρ.: «Η αλήθεια είναι πως όχι. Ήταν αρκετά σύντομο το διάστημα για μένα και φυσικά μεγάλη τιμή να αγωνίζομαι στο εξωτερικό και να εκπροσωπώ την Ελλάδα. Όλα άρχισαν από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα της Ε.Ο.Α.Κ. ο κ. Χαράλαμπος Παπανικολάου».
Πόσο σε βοήθησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χαράλαμπος Παπανικολάου στην προσπάθειά σου αυτή;
Φ.Ρ : «Μετά την πρώτη διοργάνωση των Πανελληνίων Αγώνων Κωφών που έγινε στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2022 (πριν πηγαίναμε στη Θεσσαλονίκη), τον Νοέμβριο, συμμετείχα σ’ ένα camp, μια εβδομάδα σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήμασταν συνολικά έξι αθλητές (3 από Θεσσαλονίκη, 2 από Αθήνα, 1 από Ηράκλειο). Εκεί για πρώτη φορά ήμασταν όλοι μαζί και μπόρεσε να δει τις δυνατότητες και τους χρόνους όλων μας, σε κάθε στυλ κολύμβησης. Αυτό ήταν και το «κλειδί» για μένα, αφού μου άνοιξε την πόρτα της Εθνικής Ομάδας Κωφών. Στη συνέχεια ακολούθησαν προπονήσεις με τον κ. Παπανικολάου στο ΟΑΚΑ. Και φτάνουμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, που έγινε τον Ιούνιο του 2023, όπου στη σκυταλοδρομία 4×100 μικτή καταφέραμε να πιάσουμε το όριο για το παγκόσμιο της Αργεντινής, βελτιώνοντας το χρόνο (συνδυαστικά) κατά μισό λεπτό! Οπότε, μπορώ να πω ότι η παρουσία του κ. Χαράλαμπου Παπανικολάου στη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή, ήταν καταλυτική για μένα. Τόσο για την τεράστια εμπειρία που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου σε δύο παγκόσμιες διοργανώσεις όσο και γιατί κάνοντας προπονήσεις μαζί του με βοηθάει να βελτιώνω την τεχνική μου και να διορθώνω τυχόν λάθη. Θα ήθελα πολύ να έχουμε περισσότερες ώρες προπόνησης μαζί, γιατί έχω πολλά ακόμη να μάθω».
Τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής, τρεις 4ες θέσεις στο παγκόσμιο νέων πριν λίγες ημέρες, πότε υπολογίζεις να ανέβεις στο βάθρο;
Φ.Ρ.: «Κάθε φορά που αγωνίζομαι, προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μια θέση στο βάθρο είναι πάντα στόχος, κυρίως επειδή νιώθεις ότι οι προσπάθειές σου απέδωσαν. Όμως ξέρω πως για να φτάσω στο σημείο αυτό, χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη. Ουσιαστικά, κολυμπάω αγωνιστικά μόνο δύο χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά πρακτικά προβλήματα, που χρειάζεται να επιλύονται, όπως είναι η διαθεσιμότητα διαδρόμων σε πισίνες (ΟΑΚΑ, Μεταμόρφωση)».
Του χρόνου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών, βλέπεις τον εαυτό σου στο Τόκιο και μάλιστα να κατακτάς μετάλλιο;
Φ.Ρ. : «Νομίζω πως κάθε αθλητής ονειρεύεται να κατακτήσει ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η καλύτερη επιβράβευση για μια μεγάλη προσπάθεια. Θα προσπαθήσω πολύ στο χρόνο, που απομένει κι ελπίζω, με τη στήριξη του προπονητή μου, να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο».
Ποιο είναι το αγαπημένο σου στυλ;
Φ.Ρ.: «Τα αγαπημένα μου, γιατί είναι δύο το ελεύθερο και το ύπτιο».
Έως που φθάνουν τα αθλητικά σου όνειρα;
Φ.Ρ. : «Θέλω να είμαι υγιής για να προσπαθώ κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος. Αν έχω αυτά θα μπορώ να μη βάζω όρια στα όνειρά μου, αλλά να ανανεώνω διαρκώς τους στόχους μου».
Πηγή: ΕΟΑΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου