Πολλοί γονείς που καμαρώνουν τα παιδιά τους θέλουν να μοιράζονται φωτογραφίες τους με συγγενείς και φίλους, πλέον όμως οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το Διαδίκτυο δεν είναι αθώος χώρος.
Άγνωστοι που κατεβάζουν τις εικόνες και τις παρουσιάζουν ως δικές τους, ή παιδόφιλοι που αναζητούν θύματα, είναι οι προφανείς κίνδυνοι.
Χάκερ: Έτσι αχρηστεύουν το «έξυπνο» κινητό σας
Τώρα όμως η κατάσταση περιπλέκεται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που «γδύνουν» τους εικονιζόμενους ή βάζουν τα πρόσωπά τους σε πορνογραφικά βίντεο, μια πρακτική γνωστή ως deepfake.
Δεν πρόκειται για θεωρητικό κίνδυνο αλλά για κοινωνικό φαινόμενο –πολυάριθμα τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα.
Τα σημερινά εργαλεία ΑΙ «χρειάζονται μόνο μια φωτογραφία» λέει στην Washington Post o Ουάελ Αμπντ-Αλμαγκίντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνία.
Πώς ζητάω τη διαγραφή;
Μαγικό κουμπί που διαγράφει από το Internet όλες τις φωτογραφίες κάποιου προσώπου δυστυχώς δεν υπάρχει.
Τουλάχιστον όμως οι περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ζητούν τη διαγραφή των φωτογραφιών μας.
Η Washington Post συγκέντρωσε τις βασικές οδηγίες.
Google Search, Photos, Drive: Οι ανήλικοι ή οι κηδεμόνες τους μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη φόρμα για να ζητούν την απομάκρυνση εικόνων, κειμένου ή άλλου υλικού που τους αφορά από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.
Το υλικό αυτό δεν θα εμφανίζεται μεν στις αναζητήσεις, θα παραμείνει όμως διαθέσιμο στις αρχικές ιστοσελίδες.
Επίσης, η Google μπορεί να αρνηθεί να διαγράψει εικόνες για λόγους δημοσίου συμφέροντος –πχ φωτογραφίες δημόσιων προσώπων ή στιγμιότυπα από σημαντικές εκδηλώσεις.
Η διαδικασία απαιτεί συνήθως μερικές μέρες.
Για την απομάκρυνση εικόνων που βρίσκονται αποθηκευμένες στο Google Photos επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα και για το Google Drive αυτή τη σελίδα.
Αν μια φωτογραφία εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης παρόλο που έχει διαγραφεί, χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο.
YouTube: Βίντεο που εικονίζουν ανηλίκους μπορούν να διαγραφούν με αίτημα των ίδιων ή των κηδεμόνων τους σε αυτή τη σελίδα.
Προσεχώς η δυνατότητα θα επεκταθεί στα deepfake βίντεο.
Facebook και Instagram: Οι γονείς ή κηδεμόνες μπορούν να ζητούν τη διαγραφή περιεχομένου ανηλίκων κάτω των 13 ετών, ενώ αν ο ανήλικος είναι 13-17 ετών πρέπει να υποβάλει αίτηση μόνος του.
Η φόρμα του Facebook είναι διαθέσιμη σε αυτή τη σελίδα και του Instagram σε αυτή τη σελίδα.
TikTok: Ανήλικοι ή οι κηδεμόνες τους μπορούν να ζητούν τη διαγραφή φωτογραφιών σε αυτή τη σελίδα, αφού επιλέξουν την «αναφορά παραβίασης ιδιωτικότητας» από το μενού.
Η ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων δεν παραβιάζει αυτόματα τους όρους χρήσης, η πλατφόρμα όμως δηλώνει ότι τις διαγράφει εφόσον ζητηθεί.
Πώς βρίσκω τις φωτογραφίες του παιδιού μου;
Αρχίστε εισάγοντας το όνομά του στη μηχανή αναζήτησης της Google.
Χτενίστε τους λογαριασμούς φίλων και γνωστών στα social media.
Αν αναζητάτε αντίγραφα μιας συγκεκριμένης εικόνας, δοκιμάστε τη λειτουργία αντίστροφης αναζήτησης. Μεταβείτε στο Google Image Search και κλικάρετε το εικονίδιο της κάμερας για να εισαγάγετε την εικόνα.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου