Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ο αντίκτυπος της αστικής διαβίωσης στην πρώιμη παιδική ανάπτυξη



Αναμένεται ότι έως το 2030 περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές. Νέα έρευνα υπογραμμίζει το ευρύ φάσμα των αστικών εκθέσεων κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο μέχρι τον συνωστισμό και τον περιορισμένο χώρο πρασίνου, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη.

Οι πρώτες 2000 ημέρες της ζωής, από τη σύλληψη έως τα πέντε χρόνια, αναγνωρίζονται ως μια κρίσιμη περίοδος που επηρεάζει τη σωματική, γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής. Η κατανόηση των κινδύνων για την υγεία της αστικής διαβίωσης μπορεί να υποστηρίξει τον καλύτερο σχεδιασμό των αστικών περιβαλλόντων για τη βελτίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Δρ. Έρικα ΜακΙντάιρ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμια του Κουίνσλαντ, καθώς και τοπικές υγειονομικές περιφέρειες.

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Public Health and Research Practice. Συγκεντρώνει ερευνητικά δεδομένα από 235 άρθρα σε 41 χώρες και τόνισε επτά βασικούς τομείς της περιβαλλοντικής έκθεσης που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Οι βασικοί τομείς είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση που σχετίζεται με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ηχορύπανσης, η ατμόσφαιρα, έκθεση σε χημικά και μέταλλα, χαρακτηριστικά γειτονιάς και φυσικού περιβάλλοντος, κοινοτικές συνθήκες και οικιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Μία από τις ανησυχίες που διερευνήθηκαν περισσότερο ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η έκθεση σε ρύπους όπως τα σωματίδια και οι τοξίνες που εκπέμπονται από τα οχήματα και τη βιομηχανία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη νευρολογική ανάπτυξη.

Η έλλειψη χώρων πρασίνου σε πολλά αστικά περιβάλλοντα ήταν ένας άλλος τομέας έρευνας. Η έλλειψη πρόσβασης σε πάρκα, κήπους και φυσικό περιβάλλον μπορεί να στερήσει τα μικρά παιδιά από κρίσιμες αισθητηριακές εμπειρίες και ευκαιρίες για εξερεύνηση, γεγονός που επηρεάζει τη σωματική και τη γνωστική ανάπτυξη.

Δεδομένης της αυξανόμενης επικράτησης των συνθηκών ψυχικής υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, οι ερευνητές τόνισαν επίσης την ανάγκη να κατανοηθούν καλύτερα οι πτυχές του αστικού σχεδιασμού – όπως η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου – που μπορεί να προάγουν την ψυχική υγεία.

Η κοινωνική απομόνωση και η περιορισμένη κοινοτική υποστήριξη είναι επίσης προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στις αστικές περιοχές. Ο γρήγορος ρυθμός της ζωής στην πόλη συχνά αφήνει τους γονείς και τους φροντιστές να αισθάνονται αποκομμένοι και μόνοι, χωρίς τα δυναμικά δίκτυα υποστήριξης που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των βρεφών.

«Οι πολεοδόμοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν το ρόλο που παρέχουν τα καθημερινά αστικά περιβάλλοντα ως θεμέλιο για την υγεία και την ευημερία», είπε η Δρ ΜακΙντάιρ.

«Η ενσωμάτωση φιλικών προς τα παιδιά σχεδιασμών, η υποστήριξη περισσότερων χώρων πρασίνου, μέτρα μείωσης του θορύβου και της ρύπανσης και οι γειτονιές που μπορούν να περπατηθούν, που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που βοηθούν στη δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί την υγιή ανάπτυξη των παιδιών».

Η μελέτη υπογραμμίζει πρωτοβουλίες όπως το The First 2000 Days Framework, που θεσπίστηκε από τη NSW Health, που αναδύονται για να αντιμετωπίσουν τη σημασία της πρώιμης έκθεσης για την υγεία και την ευημερία και καθοδηγούν ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

«Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της δέσμευσης της κοινότητας και των συστημάτων υποστήριξης για γονείς και φροντιστές μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά. Προγράμματα που παρέχουν τάξεις γονέων, ομάδες παιχνιδιού και κοινοτικά κέντρα μπορούν να ενισχύσουν τις συνδέσεις και να υποστηρίξουν δίκτυα ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών».

Οι καινοτομίες στην τεχνολογία προσφέρουν επίσης πιθανές λύσεις. Οι εξελίξεις στα ηχομονωτικά υλικά, τα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα και οι στρατηγικές αστικού σχεδιασμού διερευνώνται για τη δημιουργία υγιέστερων αστικών περιβαλλόντων που ευνοούν βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία και την ευημερία.

Η Δρ ΜακΙντάιρ τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, υποστήριξη πολιτικής και συμμετοχή της κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά σε αστικά περιβάλλοντα.

«Ενώ η ζωντάνια της αστικής ζωής προσφέρει πολλές ευκαιρίες, όπως η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, παρουσιάζει επίσης σημαντικές προκλήσεις. Αναδεικνύοντας αυτές τις προκλήσεις, η ανασκόπηση στοχεύει να ενημερώσει τις ερευνητικές προτεραιότητες που μπορούν να καθοδηγήσουν τον αστικό σχεδιασμό και την πολιτική υγείας», είπε.



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου