Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές και ειδικά οι γονείς, στα προϊόντα που αγοράζουν, αφού σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από αυτά, περιέχουν χημικές ουσίες, που είναι τοξικές για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που μίλησε στο Dnews, τα προϊόντα αυτά είναι ηλεκτρονικά είδη, ρούχα, υφάσματα, αθλητικά, αλλά και παιχνίδια.
Ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει μάλιστα, ότι ειδικά αυτή την εποχή των Χριστουγέννων, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, αν τα παιχνίδια που θα αγοράσουν, τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
«Πολλά προϊόντα, είναι επικίνδυνα με την έννοια ότι ξεπερνούν τα όρια σε συγκεκριμένα χημικά ή μέταλλα, τα όρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς. Δεν μιλάμε για άμεσα επικίνδυνες ουσίες, αλλά για ουσίες που μετά από μεγάλο διάστημα, η επαφή με αυτές μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Σύμφωνα με μελέτη της υπηρεσίας χημικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προϊόντα αυτά, έχουν σε ένα ικανό ποσοστό, ουσίες που έχουν επίπεδα τοξικότητας, μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα. Κυρίως από Ανατολικές χώρες. Εκεί δεν είναι τόσο αυστηροί οι κανονισμοί, όσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως αφορούν παιχνίδια, μαλακά πλαστικά ή πλαστικοποιητές, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα. Ειδικά για τα παιχνίδια, αν ένα μικρό παιδί, μασουλά συνέχεια ένα πλαστικό παιχνίδι που δεν έχει πιστοποίηση, μπορεί να εκτεθεί σε ουσίες που είναι τοξικές. Μπορεί να είναι άλλες ουσίες, όπως τα επιβραδυντικά φλόγας, που βρίσκονται σε πάρα πολλά προϊόντα, στα κινητά τηλέφωνα, για παράδειγμα, στα ηλεκτρονικά αλλά και στα παιχνίδια», αναφέρει στο Dnews, ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σημειώνει ότι, οι γονείς, στα παιχνίδια που αγοράζουν θα πρέπει να αναζητούν το σύμβολο CE, που πιστοποιεί την ασφάλεια και τον έλεγχο του προϊόντος.
«Το βασικότερο είναι να υπάρχει το σύμβολο CE, που σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει εγκριθεί με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας για παιχνίδια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας πολύ σημαντικός βαθμός ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα. Από την άλλη μπορούμε να προσπαθούμε να αγοράζουμε παιχνίδια με λιγότερο σύνθετα υλικά, όπως είναι το ξύλο. Ελέγχεται πιο εύκολα το υλικό ενός τέτοιου παιχνιδιού», μας λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Όπως αναφέρει «υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να «διαβάσουν» το barcode του παιχνιδιού και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο, αλλά μετά πρέπει να πας σε μία τράπεζα δεδομένων και να δεις τι χημικά έχει το συγκεκριμένο προϊόν. Δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να εύκολα να ελέγξει ο οποιοσδήποτε. Αν επίσης περιείχε τοξικές ουσίες, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων. Άρα δεν ξέρουμε αν και αυτή η πληροφορία, που δίνει το barcode είναι ακριβής. Και η μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι δεν είναι ακριβής».
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, συμμετέχει στην πανευρωπαική προσπάθεια για σχεδίαση νέων προϊόντων, που θα είναι ασφαλή για τον καταναλωτή.
«Υπάρχει μία πανευρωπαϊκή τάση, να πάμε στο σχεδιασμό χημικών υλικών και προϊόντων, τα οποία να είναι ασφαλή και βιώσιμα από την αρχή του σχεδιασμού τους. Όχι στο τέλος, όπως γίνεται ο έλεγχος σε όλες σχεδόν τις εταιρείες. Οι οποίες φτιάχνουν πρώτα ένα παιχνίδι και μετά, πριν την παραγωγή, ελέγχουν αν είναι τοξικό και φυσικά αν είναι, το πετάνε. Ή προσπαθούν να πείσουν ότι τα προϊόντα τους βρίσκονται εντός ορίων. Αυτή είναι τώρα η πραγματικότητα. Η σχεδίαση από την αρχή με μη τοξικές ουσίες, θα λύσει το πρόβλημα. Σε αυτό συμμετέχει και η Ελλάδα, που ηγείται της προσπάθειας, με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία το ενστερνίζεται και το έχει δεχτεί και προς τα εκεί είναι ο δρόμος», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.
Όλα τα χημικά που μπαίνουν στην Ευρώπη, πρέπει να είναι ασφαλή. Θεωρητικά λοιπόν, αν το παιχνίδι που αγοράζουμε είναι φτιαγμένο στην Ευρώπη, σημαίνει ότι είναι 100% πιο ασφαλές από αντίστοιχα παιχνίδια που κατασκευάζονται εκτός Ευρώπης.
Πηγή: dnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου