Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν μέρες που δοκιμάζεται η υπομονή και τα όρια σας, με αποτέλεσμα να ξεφεύγετε. Ειδικά όταν είστε πολύ κουρασμένοι.
Γνωρίζετε, όμως, ότι ο τρόπος που αντιδράτε και συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχολογία τους;
Το στυλ ανατροφής επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών
Σύμφωνα με μια μελέτη,τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι υπερβολικά αυστηροί ή επιλέγουν συνήθως τις φωνές για να τα συνετίσουν, υποφέρουν από κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.
«Η πολύ αυστηρή ανατροφή των παιδιών θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του DNA, προκαλώντας άγχος στην παιδική ηλικία καθώς και κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή», εξηγεί η Δρ. Evelien Van Assche επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου Leuven.
«Το είδος των αυστηρών γονέων για τους οποίους μιλάμε είναι εκείνοι που στέλνουν το παιδί τους στο δωμάτιό τους επειδή δεν τρώει λαχανικά, αντί να προσπαθούν να το ενθαρρύνουν να τα φάει ή του φωνάζουν που επιστρέφει αργά αντί να του εξηγούν γιατί πρέπει να είναι σπίτι νωρίτερα», διευκρίνισε η Δρ.Evelien Van Assche.
Οι επιπτώσεις της χρόνιας λεκτικής βίας στα παιδιά
H λεκτική βία από τους γονείς, έστω κι αν γίνεται, με την πρόθεση να τα νουθετήσουν, συχνά πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων, αντιπαραθέσεων από το παιδί, που οδηγούν σε περισσότερες φωνές από τους γονείς. Αποτέλεσμα; Μια τεταμένη διάθεση και μια συνεχή ένταση μέσα στο σπίτι αλλά και στις οικογενειακές σχέσεις.
Αρκετοί γονείς υποστηρίζουν «πως αν δεν φωνάξουν δυνατά», τα παιδιά τους στην εφηβεία δεν θα τους δώσουν ποτέ σημασία. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν, σκληρή γλώσσα και χαρακτηρισμούς. Από ότι φαίνεται είναι αναποτελεσματικά στο να διορθώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των νέων, στην πραγματικότητα ενισχύουν αυτές τις συμπεριφορές. Η επίπτωση της λεκτικής βίας στους εφήβους, σύμφωνα με πολλές έρευνες, είναι άσχετη με το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της οικογένειας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η λεκτική βία έχει επιπτώσεις στα παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς εκδηλώνουν παράλληλα τη συναισθηματική υποστήριξή και τη φροντίδα τους, γιατί οι περισσότεροι έφηβοι ερμηνεύουν τις φωνές των γονιών τους ως απόρριψη ή περιφρόνηση, με συνέπεια να αναπτύξουν εχθρικά συναισθήματα και στάση απέναντι στη σχέση με τους γονείς τους. Αυτή είναι που τους οδηγεί στην απομάκρυνση από την οικογένεια και την αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης σε άλλες πήγες όπως είναι οι φίλοι. Επίσης όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί αρνητική εικόνα για τον ίδιο τον εαυτό τους και την ψυχολογία τους.
Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Πηγή: mothersblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου