"Δεν υπάρχουν άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες, ΜΟΝΟ άνθρωποι". Μ' αυτές τις λέξεις ανθρωπιάς και ευαισθησίας ο Δήμος Αλίμου και η επικεφαλής του ΔΥΑΜΕΑ Σύλβια Αντώναρου, με συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λ. Ιωνίας στον Άλιμο, ενημέρωσαν για την επίδειξη μόδας, ΑμεΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία), στις 18.30 στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (ΒΑΚ), επί της οδού Μεγάλης του Γένους Σχολή αρ. 10, στον Άλιμο.
Τη διαδικασία διηύθυνε ο πρόδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στέφανος Διαμαντής, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη και παρουσίασε την "ψυχή" του ΔΥΑΜΕΑ, όπως τη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, Σύλβια Αντώναρου, την κυρία Τρανούλη (του γνωστού οίκου μόδας "Τρανούλη") και τον Αντώνη Κρητικό, πρόεδρο του ΒΑΚ, όπου θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση.
Άκρως σημαντικά και ενδιαφέροντα τα όσα ακούστηκαν, τα οποία συνοψίζονται στη φράση "Δεν υπάρχουν άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες, ΜΟΝΟ άνθρωποι", και όπως είπαν, δεν θα είναι μόνο μία μεγάλη γιορτή λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα "Ρεβεγιόν Αγάπης" που θα εντυπωσιάσει από κάθε πλευρά.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους τους οποίους κλείνοντας ευχαρίστησε ο συντονιστής κ. Στέφανος Διαμαντής για την παρουσία του.
Πέρα από τα ονόματα που αναφέρθηκαν, στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αντωνάκης, οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό "Αγαπώ τον Άλιμο" του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, Μαρία Μαρκαντωνάκη και Δημήτρης Βρεττός, που ήταν και χορηγοί της εκδήλωσης, όπως και ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδάτος.
Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη
"Υπάρχει ένας στίχος της Maya Angelou που λέει: "Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανούν". Θέλω να πω ότι τα άτομα με αναπηρία καθημερινά βιώνουν την απόρριψη, την απαξίωση ή μερικές φορές τη λύπηση. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη για αποδοχή και αναγνώριση αυτών των συνανθρώπων μας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.
Ως Δήμος εμπνεόμαστε από την έννοια της συμπερίληψης. Η συμπερίληψη είναι μία έννοια ταυτόσημη γμε την αποδοχή, που καθιστά απαραίτητη την αναγνώριση της αξίας κάθε ατόμου. Τη δημιουργία μιας συλλογικής αντίληψης πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέλη της κοινωνίας, χωρίς ταμπέλες και στερότυπα. Με δύο λόγια, συμπερίληψη σημαίνει πως δεν αφήνουμε κανέναν απέξω από το σύνολο, από την κοινωνία. Δεν αποκλείουμε κανέναν, δεν κάνουμε καμία διάκριση με βάση το φύλο, την εθνικότητα, τις όποιες πεποιθήσεις και βέβαια την αρτιμέλεια.
Συμπερίληψη και ενσυναίσθηση, να μπαίνεις δηλαδή για λίγο στα παπούτσια του άλλου, είναι τα βασικά κλειδιά, για ν' αποκατασταθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι περικλείονται και χωράνε μέσα σε κάθε γεγονός της καθημερινότητάς μας. Σε οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Κάτι που για εμάς, τους αρτιμελείς, τους "φυσιολογικούς", όπως ανόητα ίσως αυτοχαρακτηριζόμαστε, φαίνεται δεδομένο.
Η συμπερίληψη ατόμων με αναπηρίες στην καθημρινότητα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη εξέλιξη. Αντιμετωπίζει την ανισότητα και τη διάκριση, δίνοντας σε όλα τα άτομα την ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία.
Εάν και εφόσον θέλουμε την περαιτέρω εφαρμογή της κοινωνικής ισότητας, τότε πρέπει, να συστρατευθούμε όλοι πίσω από τις βασικές αρχές του Συντάγματος και κυρίως πίσω από την αρχή της ισότητας. Από την ελλιπή εφαρμογή αυτής της αρχής πηγάζουν τα κυριότερα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, και της ίδιας της κοινωνίας. Το κράτος από την πλευρά του οφείλει να μην αντιμεωπίζει τα ΑμεΑ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά να εφαρμόσει ένα μεγαλύτερο προστατευτικό πλέγμα για την ουσιαστική και ισότιμη κοινωνικοποίησή τους. Είναι ανάγκη να συμβαδίσουμε και να εναρμονιστούμε ακόμα περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η οποία με τον Χάρτη Δικαιωμάτων ΑμεΑ έθεσε τον δρόμο που πρέπει να διαβεί κάθε ευνομούμενο και Ευρωπαϊκό Κράτος.
Η τήρηση των νόμων επαφίεται στον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες. Το Σύνταγμά μας αναφέρει ρητά (άρθρο 21 παρ. 6): "Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας". Είναι καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των απλών αλλά ουσιαστικών κανόνων".
Νικόλας Κονταρίνης
Πηγή: vimaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου