Όλα τα παιδιά κρύβουν μέσα τους κάποιο ταλέντο ή κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα, καλλιτεχνική ή τεχνική, πνευματική ή φυσική.
Όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθεί αυτή η δεξιότητα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό και εμείς ως γονείς από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών μας προσπαθούμε εναγωνίως να ανακαλύψουμε τα ταλέντα τους και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους. Πολλές φορές όμως η προσπάθειά μας είναι υπερβολική, έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε και συχνά οδηγεί σε συγκρούσεις με τα παιδιά μας.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μυστικός τρόπος για να ανακαλύψουν οι γονείς τις ιδιαίτερες κλίσεις των παιδιών τους. Υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους, έτσι ώστε και να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να μπορέσουν να τα ενισχύσουν.
-Αρχικά, πρέπει να δοθούν πολλά ερεθίσματα στα παιδιά, που δεν θα αφορούν σε ένα μόνο συγκεκριμένο τομέα. Δηλαδή εμείς, ως γονείς, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά μας κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μαζί τους, όπως για παράδειγμα να πάμε μια εκδρομή, να παίξουμε μουσικά όργανα, να φτιάξουμε κατασκευές, να παίξουμε με μια μπάλα.
-Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τα παιδιά μας και τον τρόπο με τον οποίο τις εκτελούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τους αρέσει και κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον τους. Αυτό μπορούμε να το μάθουμε ακόμα και μετά από μια συζήτηση με τα παιδιά μας γύρω από τις δραστηριότητες που τους άρεσαν περισσότερο ή κάποιες άλλες που θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Αυτό που πάντα πρέπει να έχουμε οι γονείς στο μυαλό μας είναι ότι δεν πρέπει να κατευθύνουμε τα παιδιά μας σε δραστηριότητες που επιθυμούμε και αποτελούν ένα δικό μας ανεκπλήρωτο όνειρο γιατί πολύ γρήγορα τα παιδιά θα βαρεθούν και θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
-Όταν κατορθώσουμε να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που αρέσει στα παιδιά μας ή διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη κλίση σε κάποια δραστηριότητα, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και το ενδιαφέρον αλλά και την κλίση αυτή, πρέπει να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να επιβεβαιώσουν αν πράγματι υπάρχει αυτή η κλίση ή κάποιο ταλέντο και να βοηθήσουν το παιδί να την καλλιεργήσει και να την αξιοποιήσει σωστά. Για παράδειγμα, αν στο παιδί αρέσει η μουσική, καλό είναι να γραφτεί σε ένα ωδείο. Αν πράγματι υπάρχει ταλέντο στη μουσική, τότε το ωδείο είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί σωστά.
-Από εκεί και πέρα, οι γονείς πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας για την όποια προσπάθεια κάνουν, είτε υπάρχει πρόοδος είτε όχι. Θα πρέπει επίσης να τους δίνουμε κουράγιο, να τους μιλάμε ενθαρρυντικά, να είμαστε υποστηρικτικοί και όχι επικριτικοί. Όλα αυτά θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για να συνεχίσουν τα παιδιά την προσπάθεια και ταυτόχρονα θα τονώσουν και θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και θα ενισχύσουν το όποιο ταλέντο τους. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τους διδάξουμε την υπευθυνότητα, την αφοσίωση και την αποφασιστικότητα.
Πηγή: babyspace
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου