Εμπνευσμένη από την ιστορία του Περικλή και τον καθοριστικό ρόλο του στην ανάπτυξη της δημοκρατίας, αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας, που έχουν δυναμώσει τις φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων, η Αλεξία Παπαγεωργίου έγινε συνιδρύτρια του Teens for Democracy. Ως εκπρόσωπός του μίλησε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας «Teens Athens Democracy Forum», που διεξάχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από το Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τη UNICEF και την Ελληνίδα Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου.
Η 16χρονη Αλεξία έχει, επιπλέον, παρακολουθήσει μαθήματα Νομικής -μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Model United Nations- και έχει συνεργαστεί με καθηγητή του Πανεπιστημίου Rice για τη διεξαγωγή μιας μελέτης με τίτλο «Presidential Pardons, Political Reconciliation and Social Justice». Έχει μιλήσει στην Κομισιόν για τη σημασία της συμμετοχής των εφήβων σε δημοκρατικές διαδικασίες και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ray of Hope» για την εκπαίδευση νέων προσφύγων. Για όλα αυτά, αλλά και για το πρώτο μυθιστόρημά της, μίλησε στο Marie Claire με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (11 Οκτωβρίου).
Για το ίδρυμα Teens for Democracy
«Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε το 2021 από κοινού με την Ινές Σαλτιέλ. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό την ενεργή συμμετοχή των εφήβων στις δημοκρατικές διαδικασίες. Λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του Democracy and Culture Foundation, το οποίο προσεγγίσαμε με την ιδέα της δημιουργίας ενός ετήσιου forum. Στο forum αυτό συμμετέχουν έφηβοι και φορείς που χαράσσουν την πολιτική με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ τους. Αυτό ήταν και το βασικό αίτημα του Teens for Democracy, δηλαδή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που παίρνουν αποφάσεις. Στο φετινό Athens Democracy Forum, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, νέοι από αρκετές χώρες συζητήσαμε μεταξύ μας και μετά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας στους ενήλικες συμμετέχοντες του συνεδρίου. Κάποιες από αυτές είναι η μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16, η ριζική αλλαγή της κλιματικής πολιτικής, και η συμμετοχή των νέων στις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών».
«Κάποιες από τις προτάσεις μας είναι η μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16, η ριζική αλλαγή της κλιματικής πολιτικής, και η συμμετοχή των νέων στις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών».
Για τη μελέτη «Presidential Pardons, Political Reconciliation and Social Justice»
«Το καλοκαίρι του 2021 έκανα μια μελέτη για την απόλυτη δύναμη του προέδρου των ΗΠΑ να απονέμει χάρες και αμνηστία σε όποιους αυτός επιθυμεί. Συγκεκριμένα, ανέλυσα τις χάρες που έδωσαν 6 πρόεδροι από το 1795 έως το 2016, οι οποίες αποσκοπούσαν στη συμφιλίωση της κοινωνίας ύστερα από κάποια πολιτική κρίση. Το συμπέρασμα ήταν ότι, ενώ οι χάρες έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ως μέσο πολιτικής διαφθοράς, η αποκλειστικότητα και άνευ όρων χρήση τους δικαιολογείται από τη λειτουργία τους ως μέσο πολιτικής συμφιλίωσης και διόρθωσης των σφαλμάτων του δικαστικού συστήματος».
Για το πρόγραμμα Ray of Hope
«Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2020 με σκοπό να βοηθήσει στην εκπαίδευση των νέων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Τα καλοκαίρια παραθερίζω στη Σάμο και μετά την κρίση του 2015 άρχισα να ενημερώνομαι για την αδυναμία εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων. Αναλογιζόμουν πόσο σημαντική ήταν η εκπαίδευση για το μέλλον τους και το 2020 προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω. Όμως, ως ένα παιδί 15 ετών, ήταν πολύ δύσκολο να το κάνω ενεργά.
«Τα καλοκαίρια παραθερίζω στη Σάμο και μετά την κρίση του 2015 άρχισα να ενημερώνομαι για την αδυναμία εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων. Αναλογιζόμουν πόσο σημαντική ήταν η εκπαίδευση για το μέλλον τους και το 2020 προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω».
»Η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε συνεργασία με μια ΜΚΟ ήταν το μέσο για να ξεκινήσουμε μια λέσχη βιβλίου στα αγγλικά. Η μικρή ομάδα των παιδιών στη Μαλακάσα συνδεόταν από υπολογιστές ή κινητά για μία ώρα κάθε Παρασκευή. Μαζί διαβάζαμε και σχολιάζαμε βιβλία για ήρωες της ελληνικής μυθολογίας ή προσωπικότητες όπως η Μαλάλα. Έπειτα, σε απευθείας συνεργασία με κάποιες καταπληκτικές συντονίστριες εκπαίδευσης, επεκτείναμε τις λέσχες βιβλίου σε αρκετές δομές και δημιουργήσαμε πολύγλωσσες βιβλιοθήκες, με τη βοήθεια δεκάδων ανώνυμων δωρητών μέσα από τα social media. Επίσης, στις ίδιες δομές δημιουργήσαμε για τους μαθητές μικρά computer rooms με μεταχειρισμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι υπολογιστές, οι οποίοι προορίζονταν για ανακύκλωση, ήταν δωρεά δύο εταιρειών. Με τη βοήθεια συμμαθητών μου τους αναβαθμίσαμε και πλέον λειτουργούν άψογα. Τέλος, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους μαθητές φτιάξαμε τέσσερις βαλίτσες γεμάτες με πολύγλωσσα βιβλία οι οποίες “ταξιδεύουν” εδώ και λίγες μέρες σε διάφορες δομές και σχολεία στην Βόρεια Ελλάδα».
Για τα σχέδιά της για το μέλλον
«Έχω αποφασίσει να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις και πολιτικές επιστήμες. Στο μέλλον φαντάζομαι τον εαυτό μου να συμμετέχει σε ένα διεθνή οργανισμό ο οποίος θα έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική. Θα μου άρεσε να λειτουργώ διαμεσολαβητικά μεταξύ χωρών ώστε να βοηθώ στην επίλυση διεθνών προβλημάτων».
«Η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε συνεργασία με μια ΜΚΟ ήταν το μέσο για να ξεκινήσουμε μια λέσχη βιβλίου στα αγγλικά. Η μικρή ομάδα των παιδιών στη Μαλακάσα συνδεόταν από υπολογιστές ή κινητά για μία ώρα κάθε Παρασκευή. Μαζί διαβάζαμε και σχολιάζαμε βιβλία για ήρωες της ελληνικής μυθολογίας ή προσωπικότητες όπως η Μαλάλα».
Μέσα σε όλα αυτά, η Αλεξία γράφει και το πρώτο της μυθιστόρημα
«Είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Μάχντι, ενός νεαρού πρόσφυγα που γνώρισα σε μία από τις εθελοντικές μου δράσεις. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Game of Survival” και σε αυτό θα περιγράφεται το απίστευτο ταξίδι του από το Αφγανιστάν έως τη Σουηδία, όπου ζει σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Αυτή η συγκλονιστική εμπειρία του θα εκτυλίσσεται παράλληλα με μια νεανική ιστορία φαντασίας. Σκοπεύω να το τελειώσω το καλοκαίρι του 2024, αρκεί να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο!».
Πηγή: marieclaire
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου