Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας εκφοβίζει άλλα παιδιά.


Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό. Τι κάνετε όμως όταν το παιδί σας είναι ο νταής; Τα καλά νέα είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά. Διαβάστε μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να εκφοβίζει. 

Τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο πέφτουν συχνά θύματα εκφοβισμού. Αλλά μερικές φορές γίνονται και θύτες, εκφοβίζοντας άλλα παιδιά. Το να ακούτε ότι το παιδί σας εκφοβίζει άλλους σίγουρα είναι κάτι που σας αναστατώνει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να βοηθήσουμε. 

Όλα τα παιδιά κάνουν πράγματα που μπορεί να φαίνονται σαν εκφοβισμός μερικές φορές. Το να πειράξει το παιδί σας τα άλλα παιδιά μια-δυο φορές, να μην παίξει μαζί τους ή να τους συμπεριφερθεί με κακία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά αν το παιδί σας συμπεριφέρεται επανειλημμένα με αυτό τον τρόπο, ασκεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση, ήρθε η ώρα να δράσετε.

Τα παιδιά μπορεί να εκφοβίζουν επειδή:
  • Νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν τον έλεγχο.
  • Τα ίδια υφίστανται bullying.
  • Δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. 
  • Δυσκολεύεται στις κοινωνικές δεξιότητες.
  • Νιώθουν απογοητευμένα και ανίσχυρα απέναντι στις προκλήσεις.
Ακόμα κι αν υπάρχουν λόγοι, ο εκφοβισμός δεν είναι κάτι που επιτρέπεται να συμβαίνει. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι όταν συμπεριφέρονται με κακό ή απειλητικό τρόπο σε άλλα παιδιά, είναι νταήδες. Το να διδάξετε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις πράξεις τους είναι ένα βήμα για να σταματήσει ο εκφοβισμός όταν αρχίζει. Δείτε πώς.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τι είναι ο εκφοβισμός.

Μην υποθέτετε ότι το παιδί σας γνωρίζει ποιες συμπεριφορές θεωρούνται εκφοβισμός. Τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο μπορεί να ερμηνεύουν λάθος τις καταστάσεις ή να μην συνειδητοποιούν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να μην ξέρει πότε το πείραγμα γίνεται εκφοβισμός. Ίσως χρειαστεί να του εξηγήσετε ότι ξεπερνά τα όρια όταν συμπεριφέρεται με ένα μοτίβο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και το άλλο άτομο του λέει να σταματήσει ή συμπεριφέρεται σαν να μην του αρέσει.

Δηλώστε με σαφήνεια ότι δεν επιτρέπετε τον εκφοβισμό!

Πείτε στο παιδί σας ότι δεν πιστεύετε ότι είναι αστείο, ωραίο ή αποδεκτό να πληγώνει τους άλλους ή να τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Αυτό ισχύει και για τα αδέρφια καθώς και για τους συνομηλίκους του. Εάν το σχολείο του παιδιού σας έχει πολιτικές κατά του εκφοβισμού, ελέγξτε τις μαζί με το παιδί σας. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες και προσδοκίες σε άλλα μέρη εκτός από το σπίτι.

Μιλήστε ήρεμα για τα περιστατικά του εκφοβισμού:

  • Τι έκανες;
  • Γιατί ήταν κακή επιλογή;
  • Ποιον έβλαψαν οι πράξεις σου;
  • Τι προσπαθούσες να πετύχεις;
  • Την επόμενη φορά, πώς μπορείς να πετύχεις αυτόν τον στόχο χωρίς να πληγώσεις τους άλλους;

Μην αφήσετε τον εκφοβισμό να περάσει απαρατήρητος

Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτά τα περιστατικά δεν είναι τόσο σοβαρά. Αλλά το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι ο εκφοβισμός δεν επιτρέπεται και ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Ό,τι κι αν γίνει, το παιδί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το θύμα και να χάσει ένα προνόμιό του (το προνόμιο της τηλεόρασης, κινητού τηλεφώνου ή μιας αγαπημένης δραστηριότητας). 

Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Με ποιον κάνει το παιδί σας παρέα; Πώς περνάει το χρόνο του; Τι κάνει στο διαδίκτυο; Παρακολουθείτε πώς ενεργεί σε διάφορους τομείς της ζωής του. Να επισημαίνετε τις συμπεριφορές εκφοβισμού μόλις τις βλέπετε. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει το παιδί να καταλαβαίνει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι. 

Εμπλέξτε και τους άλλους

Μιλήστε με το σχολείο του παιδιού σας και τους ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για τις εξωτερικές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να έχετε όλοι τις ίδιες προσδοκίες. Συζητήστε με τους άλλους πως μπορείτε να συνεργαστείτε όλοι μαζί για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία περιστατικά bullying μπορούν να σας προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές. 

Απόδοση του άρθρου What to do when your child is the bully

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου