Το εμπόριο είναι μια δραστηριότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια απόκτησης κέρδους. Όταν όμως το κέρδος αυτό δεν είναι υλικό αλλά ηθικό, δημιουργούνται ιστορίες που αξίζουν την προσοχή μας.
Μία τέτοια περίπτωση είναι το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ για άτομα με οπτική αναπηρία, το οποίο λειτουργεί με την υπογραφή της «Δ. Μασούτης» στην περιοχή Σχολή Τυφλών στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Αλμπέρτου Ναρ 6-8 & Κύπρου).
Ένα εγχείρημα το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της εταιρείας TANDEM και του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ).
Στόχος, να βοηθηθούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους στα καθημερινά τους ψώνια, πραγματοποιώντας τις αγορές τους σε ένα κατάστημα που τους προσφέρει αυτονομία τόσο κατά την διάρκεια περιήγησής τους στο χώρο, όσο και κατά τη διάρκεια επιλογής προϊόντων από τα ράφια.
Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της «Δ. Μασούτης», το συγκεκριμένο εγχείρημα στόχευσε στο να προσφερθεί αυξημένη αυτονομία στους τομείς της περιπατητικής προσβασιμότητας και της προϊοντικής προσβασιμότητας.
Για την Περιπατητική Προσβασιμότητα εφαρμόστηκαν οι συγκεκριμένες δράσεις:Επισήμανση με έντονο κίτρινο χρώμα στα βασικά σημεία του καταστήματος, όπως είναι η είσοδος και τα χερούλια είσοδος, χερούλια πορτών
Εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένου οδηγού όδευσης στο πάτωμα ολόκληρου του καταστήματος ο οποίος και είναι αποτυπωμένος σε απτικοακουστικό χάρτη.
Απτικοακουστικός χάρτης που έχει τοποθετηθεί μπροστά από τη reception του καταστήματος. Με τη βοήθεια της γραφής μπράιγ και ενός ειδικού στυλό (pen friend) που έχει την ικανότητα να διαβάζει φωνητικά, προσφέρεται στον χρήστη μια νοητική κάτοψη ολόκληρου του καταστήματος.
Για την Προϊοντική Προσβασιμότητα εφαρμόζεται:Χρήση απτικών στα καρτελάκια τιμών κάθε προϊόντος
Ειδική εφαρμογή σε Smartphone η οποία αναγνωρίζει τα προϊόντα και ενημερώνει για τιμές και τυχόν προσφορές.
Φυσικά, οι υπάλληλοι του καταστήματος σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουν και βοηθούν τους πελάτες στις αγορές τους, προσφέροντάς τους όλα όσα χρειάζονται για μία απροβλημάτιστη επίσκεψη στο κατάστημα.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 70.000 ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης αυτονομίας ατόμων με προβλήματα όρασης, MasVision. Μέχρι σήμερα, το κατάστημα έχουν επισκεφθεί περίπου 450 άνθρωποι με προβλήματα οπτικής αναπηρίας, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Σχολή Τυφλών. Σε ερώτησή μας αν πρόκειται για ένα εγχείρημα που «βγαίνει» οικονομικά, οι άνθρωποι της εταιρείας μας εξήγησαν ότι η κίνησή τους δεν αποσκοπούσε στο κέρδος, αφού οι αριθμοί… δεν βγαίνουν. Ο στόχος τους ήταν ξεκάθαρα να σταθούν δίπλα στην κοινωνία και στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, και από αυτήν την άποψη είναι μια ενέργεια απολύτως επιτυχημένη.
Όπως μάλιστα μας εξομολογήθηκε ο κ. Θόδωρος Γεροστεργιούδης, Γενικός Διευθυντής της Μασούτης, όταν η είδηση για το άνοιγμα του καταστήματος είχε γίνει γνωστή, ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου της κόρης του, είχε κατέβει από το όχημα για να του σφίξει το χέρι και να του δώσει συγχαρητήρια. Μια κίνηση που αντανακλά την ανταπόκριση της κοινωνίας στην πρωτοβουλία της «Δ. Μασούτης».
Τι ισχύει για το κατάστημα της Καλλιθέας
Στα εγκαίνια του καταστήματος της Θεσσαλονίκης, τον Ιούλιο του 2022, είχε γίνει γνωστό ότι εντός του 2023 θα λειτουργήσει ένα αντίστοιχο κατάστημα και στην Καλλιθέα, περιοχή στην οποία υπάρχει αντίστοιχη σχολή για τα άτομα με οπτική αναπηρία.
Η επιθυμία της εταιρείας παραμένει αμετάβλητη, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που να εξυπηρετεί τη δημιουργία τέτοιου τύπου καταστήματος και να είναι κοντά στη σχολή τυφλών. Όπως όμως μας γνωστοποιήθηκε, αμέσως μόλις βρεθεί το μέρος που θα πληρεί τις προδιαγραφές, θα «τρέξουν» οι διαδικασίες προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάστημα, όπως είχε ανακοινωθεί.
Πηγή: emea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου