«Πολλές φορές με ρωτούν πώς είναι να σου λείπει το μισό χέρι. Η αλήθεια είναι πως... δεν ξέρω. Πώς είναι να σας λείπει ένα δάχτυλο; Κάντε μου τη χάρη να τα μετρήσετε, εντάξει; Σταματήστε το διάβασμα και μετρήστε τα δάχτυλά σας.
Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ, εννέα, δέκα! Πώς είναι να σας λείπει το ενδέκατο δάχτυλο; Δεν ξέρετε; Ούτε κι εγώ. Αυτό που ξέρω είναι ότι δε σας λείπει τίποτα∙ σας περισσεύει. Σας περισσεύουν δυνατότητες».
Στο βιβλίο αυτό, ο Νταβίντ Αγκιλάρ, ή Hand Solo, όπως είναι το ψευδώνυμό του στα σόσιαλ μίντια, αφηγείται, άμεσα και παραστατικά, πώς κατασκεύασε το πρώτο προσθετικό χέρι από Lego, όπως και άλλες ιστορίες που του δίδαξαν το σπουδαιότερο μάθημα: δεν υπάρχει καλύτερο προσθετικό μέλος από την αγάπη.
Τον Νταβίντ Αγκιλάρ τον γνωρίσαμε σύντομα το 2019 όταν έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο δεκαεννιάχρονος που κατασκεύασε το προσθετικό χέρι του με... Lego. Τώρα με το βιβλίο του “Κομμάτι κομμάτι. Το αγόρι που συναρμολόγησε τον εαυτό του” έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ιστορία του, όπως την αφηγείται ο ίδιος. Απλά, ξεκάθαρα, μέσα από τη ματιά ενός νεαρού ατόμου που θυμάται πολύ καλά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Τις όμορφες, τις άσχημες και τις δύσκολες στιγμές.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 12 και άνω και είναι γραμμένο με γλώσσα κατανοητή, αλλά και περιεχόμενο με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν άτομα στην εφηβεία. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που επιλέγει ο συγγραφέας, που δημιουργεί την αίσθηση, όχι απλά ότι διαβάζουμε το ημερολόγιό του, αλλά πως είναι μπροστά μας και μας μιλάει..
Κάποια σημεία που ξεχωρίσαμε:
“Ήξερα, όμως, όπως το ήξερα όλη μου τη ζωή, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθεις και , κυρίως, να καταλάβεις πώς κάποιος που δεν είναι σαν εσένα μπορεί να κάνει ό,τι κι εσύ.” (σελ. 22),
“... τα κομμάτια βρίσκονται εκεί, αλλά αποκτούν νόημα όταν ενώνονται μεταξύ τους” (σελ.38),
“Ήμουν ο Νταβίντ, κι αν κάτι με καθόριζε δεν ήταν το χέρι μου όσο το πάθος μου για τα Lego, για τις κατασκευές, για την επινόηση νέων πρότζεκτ και τη δημιουργία τους από το μηδέν.” (σελ. 183)
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί από τη Θεοδώρα Δαρβίρη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός.
Ο Νταβίντ γεννήθηκε με το σύνδρομο Poland. Οι γονείς του, Φεράν και Ναταλί, όπως και η αδελφή του Νάια, τον έχουν στηρίξει σε όλη τη διαδρομή του. Όταν ήταν μόλις εννέα ετών, κατασκεύασε το πρώτο του προσθετικό μέλος και από τότε δεν έχει πάψει στιγμή να δημιουργεί και να εξελίσσεται.
Ο Φεράν, από την πλευρά του, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαδοθεί η ιστορία του γιου του, γιατί είναι σίγουρος πως, κάποια μέρα, θα εμπνεύσει ολόκληρο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη οικογένεια από την Ανδόρα πρόσφατα πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ Mr. Hand Solo, που παρουσιάζει την ιστορία του Νταβίντ.
Το ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙ αποτελεί δείγμα της δέσμευσης των Αγκιλάρ να συμμετέχουν σε μια ατελείωτη σειρά δράσεων που ενισχύουν τον αγώνα κατά του κοινωνικού στίγματος της αναπηρίας και του μπούλινγκ.
Προτείνουμε να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Εμείς το διαβάσαμε και με μικρότερες ηλικίες (από 9 ετών) και με αφορμή το βιβλίο συζητήσαμε για αρκετά θέματα.
Κομμάτι κομμάτι. Το αγόρι που συναρμολόγησε τον εαυτό του.
Νταβίντ Αγκιλάρ, Φεράν Αγκιλάρ
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου