Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Ακούνε Θεοδωράκη τα βρέφη;

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης, σε μια επίσκεψη σε ένα δισκάδικο, διαπίστωσε ότι, ενώ υπήρχαν διάφορα cd με μουσική για βρέφη –είδε Μοτσαρτ για βρέφη, AC/DC για βρέφη κ.λπ.-, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. «Τότε αποφάσισα να δράσω, δημιουργώντας μια νέα σειρά, που θα απευθυνόταν στα ευαίσθητα βρεφικά ώτα», θυμάται. Ξεκίνησε με το cd «Τσιτσάνης για βρέφη», ακολούθησε το «Θεοδωράκης για βρέφη», πέρυσι, και λόγω της επετείου των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το «Σμυρναίικα για βρέφη» (με αγαπημένα τραγούδια από την περιοχή της Σμύρνης) και σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει η έκδοση «Ξαρχάκος για βρέφη».

«Ο πλούτος, η πολυποικιλότητα, αλλά και η μοναδικότητα της ελληνικής μουσικής είναι ένα χαρακτηριστικό που μας καθορίζει ως λαό. Όπως μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα στα ελληνόπουλα βρέφη, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να εμβαπτίσουμε τα παιδιά μας στα νάματα της μουσικής μας. Έτσι, το ενεργειακό πεδίο που εμπεριέχεται στις μελωδίες των κορυφαίων μας συνθετών μπορεί να συντροφεύει τα βρέφη μας σε όλη τους τη ζωή» σημειώνει. «Τα συναισθήματα χαράς που τους γεννιούνται ακούγοντας “Τα Καβουράκια” του Τσιτσάνη ή το “Βάρκα στο γιαλό” του Θεοδωράκη, καταγράφονται στον άγραφο σκληρό δίσκο της μνήμης τους. Αυτή η εμπειρία, θεωρώ, μπορεί να αποτελέσει στη μετέπειτα ζωή τους συναισθηματικό ορμητήριο αισιοδοξίας και θετικού αυτοπροσδιορισμού».

Κάθε cd περιλαμβάνει ένα «μπουκέτο», όπως το χαρακτηρίζει, από τα δέκα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα τραγούδια του κάθε συνθέτη – με την πολύτιμη συμβολή, θέλει να αναφέρει, του ενορχηστρωτή Κώστα Κατωμέρη, «ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα στην συνεργασία μας για την τελική διαμόρφωση του ήχου του κάθε άλμπουμ». Ένα από τα κριτήρια επιλογής των τραγουδιών είναι πάντα ο ρυθμός. «Ηθελα τα τραγούδια να είναι χαρούμενα. Τα παιδάκια να κινούνται, να χορεύουν στην κούνια τους», εξηγεί. «Οταν τα βρέφη ακούνε χαρούμενη μουσική, λένε οι επιστήμονες, δημιουργούνται νέες συνάψεις νευρώνων στον εγκέφαλο, αποθηκεύοντας συναισθήματα ευεξίας, χαράς, που λειτουργούν ευεργετικά στη μετέπειτα συμπεριφορά τους».

Ο συνθέτης και δημιουργός της πολύ επιτυχημένης σειράς περισσότερων από διακοσίων τραγουδιών «Λάχανα και Χάχανα», της εκπομπής «Λάχανα και Χάχανα-Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα» (κάθε Σάββατο στις 9.00, ΕΡΤ2) και πολυάριθμων ακόμη μουσικών παραμυθιών, δισκογραφικών έργων με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων ερμηνευτών (Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας κ.ά.), μουσικών συνθέσεων για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, θεωρεί τη μουσική των μεγάλων συνθετών εμπνευσμένη, αναφέρει τη λέξη συχνά στη συνομιλία μας.

«Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με τη δόνηση ενός ενεργειακού πεδίου που λέγεται τραγούδι, το οποίο είναι εμπνευσμένο (πνέω, πνοή, πνεύμα, έμπνευση, δηλαδή εν πνεύματι), τότε το παιδί επικοινωνεί με την πιο ουσιαστική πτυχή της ύπαρξής του, την πνευματική του υπόσταση, το “είναι” του. Ως την ηλικία των 7 ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών είναι ένας άγραφος σκληρός δίσκος. Ό,τι εισαγάγουν σε αυτόν τον σκληρό δίσκο μέσω των πέντε αισθήσεων, αλλά, ακόμα πιο σπουδαία, ό,τι αισθάνονται όταν ακούν μουσική, τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή», λέει. Αλλωστε, θεωρεί τα παιδιά «συναισθηματικά σφουγγάρια», που αναγνωρίζουν τις μεγάλες αξίες: «την Αγάπη και την Αλήθεια. Αν κάτι τους αρέσει, ανταποκρίνονται θετικά, χαμογελούν, χοροπηδούν. Αν κάτι δεν τους αρέσει, το δείχνουν αμέσως, κλαίνε, γκρινιάζουν, αδιαφορούν. Τα εμπνευσμένα τραγούδια εμπεριέχουν και αγάπη και αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου