Πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ μόνο με λίστα, αγοράζουν προσφορές, προμηθεύονται ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά τους από e-shop, έχουν κόψει οτιδήποτε κρίνουν πλέον ως περιττό… Η ξέφρενη άνοδος των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια τους τελευταίους μήνες έχει πλέον επηρεάσει τον προϋπολογισμό και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η «Κ» συνομίλησε με γονείς από όλη την Ελλάδα, που μοιράστηκαν την αγωνία τους για το πώς θα βγει ο μήνας, πώς θα περάσει το καλοκαίρι και προπαντός πώς η «μιζέρια» δεν θα φθάσει στα παιδιά.
«Η ακρίβεια έχει μετατραπεί στο “talk of the town”», αναφέρει στην «Κ» ο 34χρονος Γιώργος Μακρής από τη Θεσσαλονίκη, πατέρας ενός παιδιού δύο ετών αλλά και επαγγελματίας parent coach. «Είναι πλέον το πρώτο θέμα συζήτησης των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύω αλλά και των φίλων μου». Κάνοντας τις καθημερινές αγορές για το παιδί του διαπιστώνει ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. «Η συσκευασία με τις πάνες αυξήθηκε σε ένα χρόνο τρία ευρώ, τα τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ανέβηκαν περί το 25% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ακόμα και γυναικολόγος φίλης μας της ζήτησε περισσότερα χρήματα τώρα, στον δεύτερο τοκετό, επειδή “όλα έχουν ακριβύνει”», επισημαίνει.
Περικοπή εξόδων
Στον κύκλο του Γιώργου Μακρή πολλοί δραστηριοποιούνται στην εστίαση. «Είχαν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα με την πανδημία, τώρα ήρθε το κόστος της ενέργειας να τους αποτελειώσει», παρατηρεί. Ο ίδιος έχει περικόψει τα έξοδά του, καθώς δουλεύει πλέον με έδρα το σπίτι του. «Τα ταξίδια, που κάποτε κάναμε με τη σύζυγό μου, τα έχουμε μειώσει δραστικά», προσθέτει.
«Το ερώτημα, άλλωστε, που βασανίζει τον κόσμο είναι οι διακοπές: ψυχολογικά δεν αντέχουν να μην πάνε καθόλου, έπειτα από τόσο κλείσιμο λόγω πανδημίας, αλλά οικονομικά δεν μπορούν να το σηκώσουν». Ετσι προσπαθούν να βρουν μια λύση όσο το δυνατόν πιο κοντινή για πολύ λίγες ημέρες. Πολλοί, αδυνατώντας να οργανώσουν οικογενειακές διακοπές, προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά μια θέση σε κατασκήνωση ή έστω διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό.
«Η μεγάλη ακρίβεια αφορά κυρίως τα τρόφιμα», σημειώνει από την Αθήνα η κ. Ασπασία Κανέλλου, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη στον τουρισμό. «Εχω καλό μνημονικό, με αποτέλεσμα να θυμάμαι τις τιμές, έτσι ξέρω ότι ένα τυρί που έπαιρνα 6,90 το κιλό τώρα έφθασε 10,20 ευρώ, το άλλο από 5,90 έφθασε 9 ευρώ, ενώ το φιλέτο κοτόπουλο ακρίβυνε κατά 3 ευρώ». Ως εκ τούτου «αγοράζω αυστηρά ό,τι χρειαζόμαστε τις αμέσως επόμενες ημέρες, τίποτα επιπλέον». Η ίδια ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να πάνε οικογενειακώς διακοπές σε νησί, «μέχρι που ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ και προσάρμοσα απότομα τα όνειρά μου σε πέντε ημέρες το πολύ, κάπου κοντά». Φύσει, ωστόσο, αισιόδοξη, προσπαθεί να παραμερίζει αυτές τις σκέψεις, όταν είναι μαζί με τα παιδιά της. «Οσο είμαι στη δουλειά δύσκολα ξεχνιέμαι: ένας συνάδελφος θα έχει μόλις βάλει βενζίνη και θα δυσανασχετεί, κάποιος θα έχει επιστρέψει από σούπερ μάρκετ αποκαρδιωμένος».
Εχοντας τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος, η Ε.Π., μόνιμη κάτοικος σε νησί των Κυκλάδων, βιώνει μεγαλύτερα αδιέξοδα. «Σε εμάς η κατάσταση έχει ξεφύγει λόγω τουρισμού και μεταφορικών, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν ανέβει κατά 40%, κάθε δύο ημέρες όλα ανεβαίνουν 10 με 20 λεπτά».
Επιπλέον έξοδο είναι το νερό για πολλούς νησιώτες. «Ακριβώς λόγω του κόστους του νερού και κατ’ επέκταση του ποτίσματος, δεν συμφέρει να φυτέψεις κηπευτικά, ακόμα και αν έχεις κάποια μικρή έκταση διαθέσιμη», διευκρινίζει. «Προσωπικά προσπαθώ να φέρνω πράγματα που δεν αλλοιώνονται απευθείας από την Αθήνα ή να τα αγοράζω από το Ιντερνετ», καταλήγει, εμφανώς απογοητευμένη από την κατάσταση.
Στο πυρόπληκτο χωριό Νέα Δάφνη Αρκαδίας, η κ. Αθανασία Τσίτσου αναζητάει καθημερινά λύσεις για μια αξιοπρεπή ζωή. «Μέχρι και πέρυσι είχαμε τα λιόδεντρα, με τα οποία απασχολούμασταν, αλλά κάηκαν σχεδόν ολοσχερώς τον περασμένο Αύγουστο». Εκτοτε ο σύζυγός της δεν έχει πάρει αποζημίωση, «επειδή δεν ήταν κατ’ αποκλειστικότητα αγρότης». Ούτε, όμως, και η μητέρα της, που είναι κατ’ αποκλειστικότητα αγρότισσα, έχει αποζημιωθεί. «Η φωτιά μάς βρήκε σε περίοδο που ο σύζυγος ήταν άνεργος», διευκρινίζει.
Ενα χρόνο τώρα η οικογένεια προσπαθεί να ορθοποδήσει μέσα σε ένα χωριό που σταδιακά ερημώνει: «Εχουν φύγει δέκα οικογένειες τα τελευταία χρόνια, έχει κλείσει η μία από τις δύο ταβέρνες που είχαμε». Προτεραιότητα της 36χρονης μητέρας είναι ο γιος της, μαθητής γυμνασίου. «Δεν πλήρωσα τον λογαριασμό του ρεύματος για να πληρώσω τα αγγλικά του γιου μου», λέει διστακτικά. «Οσο μεγαλώνει, αυξάνονται οι ανάγκες», ομολογεί. «Αν δω ότι ζώντας εδώ δεν μπορούμε να του προσφέρουμε έστω τα απαραίτητα, θα φύγουμε για Αθήνα».
Η ζήτηση στις κοινωνικές υπηρεσίες
Η οικονομική στενότητα είναι μια πραγματικότητα που καταγράφεται καθημερινά στο «Γραφείο Υποστήριξης Οικογένειας» και στην «Κοινωνική Υπηρεσία» του Δήμου Νέας Σμύρνης. «Η αγωνία των γονιών να ανταποκριθούν σε όσα τα παιδιά χρειάζονται είναι μεγάλη», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Γιατζίδης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης. Οι αιτήσεις των δημοτών στο «Πρόγραμμα του Σχολικού Δεκατιανού», το οποίο παρέχει στους ωφελούμενους το δεκατιανό μέσω του σχολικού κυλικείου, αυξήθηκαν σε ένα χρόνο, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στο «Πρόγραμμα Θερινών Κατασκηνώσεων». «Θύμα» της νέας πραγματικότητας είναι οι εξωσχολικές δραστηριότητες και οποιαδήποτε επιπλέον ανάγκη των παιδιών. «Οι οικογένειες δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος λογοθεραπειών και εργοθεραπειών, οπότε έχουμε ξεκινήσει να τις παρέχουμε δωρεάν» (σ.σ. όταν υπάρχει γνωμάτευση δημόσιου φορέα, οι γονείς πληρώνουν τις συνεδρίες και μετά ο ΕΟΠΥΥ τους καταβάλει το αντίτιμο βάσει παραστατικών). «Η ζήτηση, δε, από τους γονείς για δωρεάν παιδιατρική κάλυψη ήταν τόσο μεγάλη, που δρομολογούμε συνεργασία στα δημοτικά ιατρεία με παιδίατρο», καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου