ΛΟΝΔΙΝΟ. Προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων παιδιών από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αντλεί η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. Το πρόγραμμα, γνωστό ως Σχέδιο Αλφα, βοηθά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην αναγνώριση παραβατών, ενώ φροντίζει και για την αφαίρεση βίντεο που εξιδανικεύουν βίαιες πράξεις από πλατφόρμες, όπως το YouTube.
Η αστυνομική μονάδα, που απασχολεί περισσότερους από 30 ερευνητές, περιηγείται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας πληροφορίες για παράνομες πράξεις με ανήλικους άρρενες δράστες, ηλικίας 15-21 ετών. Το σχέδιο της Met έγινε δεκτό με αντιδράσεις, καθώς προηγούμενη παρόμοια προσπάθεια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για δημιουργία βάσης δεδομένων μελών εγκληματικών συμμοριών οδήγησε στη δυσανάλογη στόχευση μαύρων και μελών μειονοτήτων. Ο κοινωνικός λειτουργός Στάφορντ Σκοτ, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, είπε: «Το πρόγραμμα είναι μέρος ευρύτερης επίθεσης, με στόχο τους νέους μαύρους. Οι νέοι αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεγεθύνουν τα βιώματά τους. Οι δημοσιεύσεις στα social media δεν απεικονίζουν την προσωπικότητα του χρήστη, αλλά τις φαντασιώσεις του. Δεν μπορεί κανείς να βασισθεί σε αυτά για τον εντοπισμό εγκληματιών. Το σχέδιο έχει σαφή ρατσιστικά κίνητρα και βασίζεται σε ρατσιστικά στερεότυπα».
Σε έκθεσή της προς το υπουργείο Εσωτερικών, η Met αναφέρει ότι η χρήση του προγράμματος κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών στην περιοχή του Λονδίνου. Η αστυνομική υπηρεσία εκτιμά πως εγκληματικές συμμορίες ευθύνονται για ποσοστό 40% των ανθρωποκτονιών, 60% των περιστατικών πυροβολισμού και 20% των επιθέσεων με μαχαίρι, με δράστες κάτω των 25 ετών.
Η Εμανουέλ Αντριους, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Liberty, επισημαίνει πως «η παρακολούθηση νέων ανθρώπων είναι πολύ ανησυχητική, καθώς επηρεάζει αρνητικά το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση και στη συμμετοχή σε κοινωνικά και φιλικά δίκτυα. Μπορεί, επίσης, να απειλήσει το μέλλον τους και την ικανότητά τους να βρουν δουλειά και κατοικία».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου