Για τα περιστατικά εκφοβισμού σε βάρος παιδιών, τα επικίνδυνα παιχνίδια στο διαδίκτυο όπως το Black Out, αλλά και τις περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας με θύτες και θύματα ανήλικους, μίλησε η κλινική εγκληματολόγος Κέλλυ Ιωάννου, με αφορμή την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή.
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του 14χρονου Μάκη, η κ. Ιωάννου, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις. «Με την άρση του απορρήτου θα μπορούμε να βρούμε στοιχεία που θα ρίξουν φως στη συγκεκριμένη υπόθεση», είπε η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε εκτενώς στα διαδικτυακά παιχνίδια και συγκεκριμένα το Black Out. «Έχει ακουστεί πολύ η σύνδεση της υπόθεσης με το διαδικτυακό παιχνίδι Black Out. Είναι μια πρόκληση που έχει ξεκινήσει στο TikTOk. Ο χρήστης προσπαθεί να υποστεί εγκεφαλική υποξία: με διάφορες μεθόδους και συσκευές που υπάρχουν μέσα στο σπίτι να περιορίσει το οξυγόνο που υπάρχει στον εγκέφαλο, να φτάσει σε λιποθυμικό στάδιο και να ανεβάσει στη συνέχεια ένα βίντεο έχοντας χάσει και πλέον ξαναβρεί τις αισθήσεις του», εξήγησε αρχικά.
«Η τεχνολογία, το TikTok, τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορεί να ακούγονται τρομακτικά, όμως κανένα παιδί το οποίο είναι ψυχικά υγιές δεν θα έμπαινε σε μια τέτοια διαδικασία. Άρα εδώ το ζήτημα δεν είναι “ή το διαδικτυακό παιχνίδι έφταιγε ή ο εκφοβισμός”. Είναι ένα σύνολο παραγόντων που είχαν καταστήσει το συγκεκριμένο παιδί ψυχικά ευάλωτο και δεν υπήρξε από πουθενά η πρόληψη και η σωστή αρωγή που θα χρειαζόταν αυτό το παιδί», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα αν ένα παιδί επηρεάζεται από φίλους του, απάντησε: «Είναι τελείως διαφορετικό το να κάνω κάτι που θέτω σε κίνδυνο τον εαυτό μου. Όλα έχουν ένα όριο. Το κομμάτι της επιρροής σίγουρα παίζει ρόλο. Αλλά πέρα από τις παρέες των συνομηλίκων πλέον τα παιδιά εκτίθενται και σε μία πληθώρα παραγόντων που μπορεί να λειτουργήσουν ως επιρροές», επεσήμανε η εγκληματολόγος, τονίζοντας ότι τα παιδιά πλέον είναι σε μια πολύ πιο δύσκολη και σύνθετη κοινωνία.
Πλέον, τόνισε, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλοι οι φορείς καλούνται να είναι σε διαρκή εγρήγορση. «Σήμερα ακούμε όλα αυτά με αφορμή τον 14χρονο Μάκη. Εγώ καθημερινά- και λόγω της θέσης μου στο Ινστιτούτο- αντιμετωπίζω γονείς και παιδιά τα οποία εκτίθενται σε τέτοια περιστατικά εκφοβισμού και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Γιατί απευθύνονται στο σχολείο, που τους λέει “δεν μπορώ να κάνω τίποτα”. Πρέπει να πενθούμε παιδιά για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν προβλήματα και κενά στο όποιο σύστημα;», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι στο εξωτερικό η ενεργοποίηση είναι άμεση σε υποθέσεις που αφορούν παιδιά.
Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που τα παιδιά μίλησαν για αυτό που αντιμετώπιζαν, αλλά δεν δόθηκε η δέουσα σημασία. «Πολλές φορές λέμε “παιδιά είναι θα τα βρούνε”. Δεν είναι έτσι. Τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία δεν είναι το αθώο παιδί που είχαμε στο μυαλό μας. Και τα παιδιά εγκληματούν, πληγώνουν προκαλούν μεγάλο κακό», τόνισε.
Ως παράδειγμα ανέφερε τις περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας. «Ξέρετε πόσα περιστατικά έχω στην επαρχία που έχουν ξεκινήσει από παιδιά; Θύματα εκφοβισμού είναι τα παιδιά τα οποία πάνε στην τουαλέτα του σχολείου και τους έχουν τραβήξει μια φωτογραφία. Πού είναι η επίβλεψη, η εποπτεία και πού γνωρίζουν τα παιδιά ότι υπάρχουν συνέπειες. Δεν μιλάω μόνο για τα θύματα αλλά και τους θύτες. Διότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν συνέπειες. Θεωρούν “επειδή είμαστε παιδιά μπορούμε να δρούμε ανενόχλητα”».
Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκφοβισμού παιδιών, των οποίων οι γονείς έχουν πάει στο σχολείο για να μιλήσουν για το θέμα και τελικά δέχονται και οι ίδιοι bullying από τους γονείς του θύτη.
Πηγή: LIFO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου