Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Από Γενιά Σε Γενιά

Ιστορίες που αφηγήθηκαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε παιδιά από 5 έως 8 ετών, καταγεγραμμένες με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας. Οι εντυπώσεις των παιδιών αποτυπώνονται σε εικαστικά έργα που δημιούργησαν τα οποία εμπνεύστηκαν από αυτές τις ιστορίες.

Το «Από γενιά σε γενιά» πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο πιλοτικά μεταξύ ενός Νηπιαγωγείου και του ΚΑΠΗ το 2016 όπου, τα παιδιά του νηπιαγωγείου έμαθαν τι σημαίνει προφορική ιστορία, πώς κάνουμε ερωτήσεις μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, κατέγραψαν με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας παραμύθια, ιστορίες από την καθημερινότητα αλλά και παιχνίδια από τα άτομα της 3ης ηλικίας. Η καινοτομία δε του συγκεκριμένου προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει ξαναγίνει παρόμοιο πρόγραμμα μεταξύ αυτών των ηλικιών.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Τα εικαστικά έργα συμπεριλήφθηκαν στο ειδικό θεματικό λεύκωμα που εκδόθηκε τον Ιούνιο από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;

Ο στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας αλλά και με το περνούν τον χρόνο τους με τους παππούδες και γιαγιάδες και πώς μπορεί αυτή η συνύπαρξη να γίνει ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.
Μετά από αυτή την εμπειρία τα παιδιά να επιδιώκουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με άτομα 3ης ηλικίας. Ταυτόχρονα η επαφή των ηλικιωμένων με τα παιδιά, τους γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και αισθάνονται χρήσιμοι στην κοινωνία μεταφέροντας τις γνώσεις τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ;

Η δράση υλοποιείται μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί στα εξής νησιά:

Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Νάξο, Μύκονο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κέρκυρα και Ζάκυνθο ενώ έχει υλοποιηθεί και στο Λίβανο.

Η δράση πραγματοποιείται με δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος στις Κυκλάδες, Σποράδες και Δωδεκάνησα και με την δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσσάκη στα νησιά του Ιονίου.

Πόσο διαφορετικά βίωναν οι Κυκλαδίτες από τους Σποραδίτες την καθημερινότητα; Πόσο διαφορετικά εργαζόντουσαν στη γη ή ήταν τα προϊόντα τους ; Παίζανε τα ίδια παιχνίδια; Λέγαν τα ίδια παραμύθια;

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν πολλές ιστορίες να πουν και να μοιραστούν αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουν σε ποιόν να τους πουν, ενώ τα νήπια συχνά δεν έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις της αφήγησης ενός παραμυθιού ή μιας ιστορίας από τον παππού ή τη γιαγιά.
Κατά συνέπεια, παρατηρείται χάσμα μεταξύ γενεών και περιορισμένη μετάδοσης της λαϊκής σοφίας και κουλτούρας από γενιά σε γενιά.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους θα έχουν τη δυνατότητα υπό την καθοδήγηση παιδαγωγών και ιστορικού με ειδίκευση στην προφορική ιστορία να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από τα εξής θέματα:Παραμύθια
Παιχνίδια που έπαιζαν παλιά
Προσωπικές ιστορίες – βιώματα

Οι αφηγήσεις αυτές που θα λειτουργήσουν ως έναυσμα για την ανάπτυξη εικαστικών έργων από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.
Κάθε δράση θα κλείνει με μια μικρή γιορτή μεταξύ των ατόμων της 3η ηλικίας και των παιδιών που θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν παρέα και να παίξουν παιχνίδια παρέα, δείχνοντας οι μεγαλύτεροι στους μικρούς τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικροί.
Στο παρρόν website φιλοξενούνται οι αφηγήσεις από κάθε περιοχή και τα εικαστικά έργα των παιδιών που συνδυάζονται με τις ιστορίες από τις οποίες εμπνεύστηκαν τα παιδιά από τις συναντήσεις.


ΤΟ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ

9 νησιά
66 συναντήσεις
20 σχολεία
5 φορείς για άτομα 3ης ηλικίας
3 τοπικοί πολιτιστικοί φορείς
149 άτομα 3ηςηλικίας
378 παιδιά από 5 έως8 ετών

Ποιοί Είμαστε

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Με έδρα τη Σκόπελο, αναπτύσσει ένα πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στους καταστατικούς της σκοπούς περιλαμβάνονται:η πολιτιστική διαχείριση
οι πολιτιστικές δραστηριότητες
η πολιτιστική δικτύωση
η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων
η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων


Την ιστορική επιμέλεια του προγράμματος την είχε η Κυριακή Φωτιάδου.
Project Manager για την Άνδρο ήταν η Ειρήνη Πιττακίδου, για την Σϋρο η Βασιλική Νικολακοπούλου και η Δανάη Καλλιαμπέτσου και για την Σκιάθο και την Σκόπελο η Έλλη Φαμελιάρη και η Κωνσταντίνα Αγγελέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου