«Οταν ταξίδεψα στην Αμερική, νόμιζα ότι ζούσα σε παραμύθι. Εκεί αλλάζει η ζωή μου και αποφασίζω ότι αυτό το στερεότυπο και η προκατάληψη που έχει η κοινωνία απέναντί μας πρέπει να σταματήσουν, και ο μόνος τρόπος είναι η γνώση, η μόρφωση και το σπάσιμο των τειχών που υπάρχουν στον Δενδροπόταμο», λέει στην «Κ» ο Σταύρος Σαγκούρης. Ο 19χρονος Σταύρος σπουδάζει σήμερα οικονομικά και για πολλούς, στην κοινότητα των Ρομά του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, η πορεία του είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι η κοινωνική ένταξη δεν είναι ακατόρθωτη και η εγκατάλειψη του σχολείου –που συνήθως κινείται σε υψηλά ποσοστά στους Ρομά– δεν είναι πάντα ο κανόνας. Η αλλαγή στη ζωή του, όμως, ξεκίνησε πολύ πριν από το ταξίδι του στην Αμερική. «Γεννήθηκα στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας, αλλά έπειτα από λίγα χρόνια μετακομίσαμε στον Δενδροπόταμο. Στο δημοτικό σχολείο με χαρακτήριζαν “πρωτευουσιάνο” και τα παιδιά δεν με έκαναν παρέα. Εζησα έναν μικρό κοινωνικό αποκλεισμό και έτσι ξεκίνησε η επαφή μου με τον “Φάρο”», μας λέει.
O «Φάρος του Κόσμου» είναι ένα κέντρο προστασίας ανήλικων Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Λουκατάρη. Οταν ο οκτάχρονος Σταύρος μπήκε στην ομάδα του «Φάρου», ο πατήρ Αθηναγόρας μετρούσε ήδη μία δεκαετία δράσης στην κοινότητα του Δενδροποτάμου. Αθλητικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά σεμινάρια ήταν ο κορμός του «Φάρου» για να κρατάει τα παιδιά μακριά από τους δρόμους. Μέχρι που στον Δενδροπόταμο ήρθε η ρομποτική. «Ηταν κάτι τελείως άγνωστο για εμάς, αλλά ήμασταν τόσο διψασμένοι να μάθουμε νέα πράγματα. Ο πατήρ Αθηναγόρας μάς περνούσε το μήνυμα ότι πρέπει να σπάσουμε το γκέτο του Δενδροποτάμου με όπλο τη γνώση. Ημουν στην πρώτη ομάδα των Far.Go.Bots. Ετσι ξεκίνησε όλο το ταξίδι», μας λέει – μια διαδρομή που άλλαξε τη δική του ζωή και των παιδιών της υπόλοιπης ομάδας.
Οι Far.Go.Bots ταξίδεψαν δύο φορές στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής της First Lego League, την πρώτη φορά καλεσμένοι ως τιμώμενη ομάδα και τη δεύτερη ως πρωταθλητές Ελλάδος. Η ιδέα τους, η μετατροπή χρησιμοποιημένων κοντέινερ σε κατοικίες, πήρε το πρώτο βραβείο το 2016 στην κατηγορία Project. «Με αυτόν τον τρόπο και τη συνεργασία μηχανικών και επιστημόνων φτιάχτηκε αργότερα το νέο σπίτι του “Φάρου”», λέει ο Στ. Σαγκούρης.
Η ταινία, που βγαίνει στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου και μετά το Πάσχα στους κινηματογράφους της Αθήνας, δομείται πάνω σε μια ευθεία χρονική αφήγηση, δίνοντας έμφαση αρχικά σε δύο χαρακτήρες, τον Αλέξανδρο και τον Θοδωρή, και ανοίγοντας μετά τον φακό στην υπόλοιπη ομάδα. «Ηθελε χρόνο για να αποκτήσω την εμπιστοσύνη τους και να εμβαθύνω στις ζωές τους. Τώρα νομίζω πως με νιώθουν φίλο τους και το ίδιο νιώθω και εγώ», λέει ο κ. Τσαούσης.Αυτό το ταξίδι παρακολούθησε από κοντά ο σκηνοθέτης Αγγελος Τσαούσης, ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του τη ζωή των παιδιών και του «Φάρου», από το 2014 και για τα επόμενα επτά χρόνια, στο ντοκιμαντέρ «Far.Go.Bots», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «Στην αρχή ταξίδευα μαζί τους χωρίς να ξέρω πού θα με οδηγήσει αυτή η έρευνα. Τελικά κράτησε χρόνια. Είχα επηρεαστεί τότε από την ταινία μυθοπλασίας “Boyhood” και σκέφτηκα να αποτυπώσω αυτή την αλλαγή των παιδιών μέσα στα χρόνια. Αυτό που έμαθα είναι ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά και πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση να βλέπεις τα πράγματα μέσα από τα μάτια του άλλου», σημειώνει.
Η συζήτησή μας με τον Στ. Σαγκούρη γίνεται ενώ εκείνος είναι καθ’ οδόν για το πανεπιστήμιο. Η απόφασή του σ’ εκείνο το ταξίδι στην Αμερική να αλλάξει τη ζωή του δεν ήταν απλώς ένας ενθουσιασμός της στιγμής. Με τη στήριξη και της οικογένειάς του κατάφερε να εισαχθεί σε ένα από τα καλλιτεχνικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και αργότερα να επιτύχει την εισαγωγή του στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ετσι νιώθω ότι συνδυάζω τη μεγάλη μου αγάπη για τα Μαθηματικά και την επαφή που θέλω να έχω με τον κόσμο», λέει.
Ολα τα προηγούμενα χρόνια η παρέα του «Φάρου» αποτέλεσε πρότυπο παράδειγμα για την κοινότητα του Δενδροποτάμου. Ο 19χρονος Σταύρος έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ρητορικής, εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΗΕ, ενώ το 2021 εντάχθηκε στη Συμβουλευτική Επιτροπή της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα. Αλλοι πήραν υποτροφίες σε ιδιωτικά κολέγια, πέρασαν σε πανεπιστήμια, έσπασαν ένα τείχος. Στον Δενδροπόταμο χτίστηκε ένα νέο σχολείο και η σχολική διαρροή, όπως μας λέει, μειώνεται. Τώρα, ο Σταύρος και οι φίλοι του προσπαθούν να μεταδώσουν τη γνώση και τις εμπειρίες που απέκτησαν στην επόμενη φουρνιά του «Φάρου». «Γίναμε όλοι εκπαιδευτές στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του “Φάρου”, όπου έρχεται ένας μεγάλος όγκος παιδιών. Νιώθω χρέος μου να εμπνεύσω και να ευαισθητοποιήσω τη νέα γενιά».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου