Το VICE Greece δίνει βήμα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα, με τη δημιουργία της στήλης «Ρισπέκτ», στην οποία κάθε εβδομάδα δημοσιεύονται προσωπικές ιστορίες, άρθρα άποψης, φωτογραφίες, ρεπορτάζ ή άλλες υποθέσεις που ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το κοινό και να ανοίξουμε διάλογο για ζητήματα με τα οποία καταπιάνονται και αξίζουν την προσοχή όλων.
Το συγκεκριμένο άρθρο της HumanRights360 υπογράφει η Κατερίνα Μανούσου Αλεξίου, Δικηγόρος, Πρόγραμμα "Street Lawyering", HumanRights360°.
Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων street work που υλοποιεί η ομάδα μας στο κέντρο της Αθήνας συναντάμε κυρίως άτομα που κάνουν προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, άτομα που εκδίδονται με ή χωρίς την πρόθεσή τους, μικροπωλητές που μαζεύουν ή που εκθέτουν κλοπιμαία, άτομα με ψυχικές διαταραχές, κόσμο που δεν ξέρει ούτε μια λέξη στα ελληνικά κι όμως είναι στη χώρα χρόνια. Στο δρόμο συναντάμε γυναίκες κακοποιημένες, τραυματισμένες σε όλη τους την ύπαρξη, μανάδες χωρίς παιδιά και κόρες που δεν έχουν γονείς να γυρίσουν.
Συναντάμε άντρες χωρίς δουλειά και χωρίς περηφάνια που έμαθαν να ντρέπονται για αυτά που δεν έχουν και για εκείνα που δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν. Συναντάμε ακόμα και μεγάλες ηλικίες, άντρες και γυναίκες, που παρά τις αυξημένες ανάγκες τους επιβιώνουν. Συναντάμε εργαζόμενους που περνούν από την πιάτσα πριν ή μετά τη δουλειά και ανέργους που δεν έχουν κάνει χρόνια ένα μεροκάματο. Γενικά στο δρόμο συναντάμε πολύ και ετερόκλητο κόσμο με βασικό παρονομαστή τη διαβίωσή του σε συνθήκες αστεγίας.
Σπάνια, συναντάμε παιδιά.
Αν συναντήσουμε παιδί στο δρόμο πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους δυνατούς τρόπους, καμιά φορά και τους αδύνατους.
Έτσι έγινε και με τον Χασάν. Ήταν ο πρώτος ασυνόδευτος ανήλικος που βρήκαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Συνηγορία στο Δρόμο». Καταφέραμε και λειτουργήσαμε άμεσα και μπορέσαμε και τον τοποθετήσαμε πολύ γρήγορα σε ξενώνα, μακριά από την πιάτσα της Ομόνοιας που τον γνωρίσαμε. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε και ο κόπος που χρειάστηκε να καταβάλουμε για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό εντοπισμού ανηλίκων και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απομάκρυνσής του από την πιάτσα έχει πράγματι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά εδώ γράφουμε για τον Χασάν και αυτή η ιστορία πρέπει να είναι όμορφη.
Ο Χασάν είχε μια ευγένεια που δε χωράει στις λέξεις του κειμένου. Ήταν πάντοτε πεντακάθαρος και σχεδόν ντρέπομαι να το γράψω αλλά είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος καθαρός ενώ μένει στο δρόμο. Ερχόταν στην ώρα του στις συναντήσεις, καταλάβαινε τα πάντα και έλεγε πάντοτε ευχαριστώ, ακόμα και όταν δε χρειαζόταν.
Όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να τον κάνουν ξεχωριστό, όμως ο Χασάν είχε και κάτι ακόμα. Είχε βρει ένα τρόπο να αντέχει την αστεγία του. Κουβαλούσε πάντοτε μαζί του μια φωτογραφική μηχανή και τραβούσε φωτογραφίες. Δεν υπάρχει τίποτα όμορφο να φωτογραφίσεις εκεί έξω και όμως ο μικρός έχει φωτογραφίσει την αλήθεια του δρόμου.
Ωμή, κοφτή, πραγματική.
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο δε χρειάζονται επεξήγηση, είναι η ιστορία αστεγίας ενός ανήλικου παιδιού που χρειάστηκε να μείνει μόνο του στην Ομόνοια.
Υ.Γ. Μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση του σε ξενώνα ο Χασάν μου έστειλε μήνυμα να με συναντήσει. Ήμουν έτοιμη για τα χειρότερα. Εκείνος ήρθε, μου έδωσε μια κορνίζα με μια φωτογραφία που είχε τραβήξει. Ασπρόμαυρο φιλμ και δυο σειρές καλώδια της ΔΕΗ γεμάτα πουλιά: «that´s for you big sister, thank you!».
Όχι μικρέ, εγώ ευχαριστώ!
*Το κείμενο γράφτηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος «Συνηγορία στο Δρόμο» που υλοποιείται με τη συνεργασία των οργανώσεων HumanRights360 και Steps.
Χρήστες/στριες ψυχοδραστικών ουσιών, εργαζόμενοι/ες στο σεξ, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες, άνθρωποι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αποφυλακισμένοι/ες, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας διαβιούν σε κατάσταση δρόμου στο κέντρο της Αθήνας: η HumanRights360 συνεργάζεται στο πεδίο με τη Steps – μία οργάνωση που καθημερινά είναι στο δρόμο με ομάδες street work, προσφέροντας φαγητό και υλικό μείωσης βλάβης σε ανθρώπους που ζουν σε κατάσταση δρόμου και άτομα που κάνουν προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
Δικηγόροι της HumanRights360 συμμετέχουν στην ομάδα street work της Steps, με σκοπό να προσφέρουν νομική συμβουλευτική, να ενημερώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας, σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας ή σε συνθήκες ακατάλληλης, ανεπαρκούς ή επισφαλούς στέγασης για τα δικαιώματά τους και να εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός να προωθήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των προσώπων ενδιαφέροντος, καθώς και να συμβάλουν στην επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών.
Πηγή: VICE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου