Τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021 στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά μπορεί να πεθάνουν λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Η σύγκρουση που μαίνεται στην Υεμένη, η οποία είναι φτωχή αλλά βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, την έχει ήδη βυθίσει στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού. «Ο υποσιτισμός οξείας μορφής απειλεί τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη το 2021», δηλαδή σχεδόν 2,3 εκατομμύρια παιδιά, προειδοποιούν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Μεταξύ αυτών, 400.000 θα υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν αν δεν λάβουν επειγόντως θεραπεία», προειδοποιούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2020.
«Κάθε μέρα που περνά χωρίς να έχει αναληφθεί δράση θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως προβλέψιμους πόρους και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πληθυσμούς επί τόπου», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF, Ενριέτα Φορ. Εξάλλου περίπου 1,2 εκατομμύρια έγκυες ή μητέρες που θηλάζουν θα υποφέρουν επίσης από οξείας μορφής υποσιτισμό το 2021, υπογραμμίζουν οι τέσσερις υπηρεσίες αυτές του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με αυτές, τα επίπεδα του οξέος σοβαρού υποσιτισμού που αναφέρονται τώρα είναι μεταξύ των πιο υψηλών που έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2015, τη χρονιά που άρχισε η επέμβαση του στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. «Η κρίση στην Υεμένη είναι ένα τοξικό μείγμα σύγκρουσης, οικονομικής κατάρρευσης και σοβαρής έλλειψης χρηματοδότησης για να παρασχεθεί η ζωτικής σημασίας βοήθεια», υπενθύμισε ο διευθύνων σύμβουλος του PAM, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.
«Υπάρχει μία λύση για την πείνα: η τροφή και ο τερματισμός των βιαιοτήτων», τόνισε. Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την υποχρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας προς την Υεμένη, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2020 το σχέδιο ανθρωπιστικής επέμβασης για την Υεμένη έλαβε μόνο 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 3,4 δισεκατομμύρια που απαιτούνταν, επισήμαναν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου